Reklama

Reklama

Dáma ve zlatém

  • Velká Británie Woman in Gold (více)
Trailer 1

Dáma ve zlatém vypráví pozoruhodný skutečný příběh ženy, která se rozhodla dosáhnout spravedlnosti a za každou cenu bojovat o dědictví, které její rodině právem náleželo. Šedesát let poté, co byla za druhé světové války nucena utéct z milované Vídně, se Maria Altmannová (Helen Mirren) rozhodne získat zpět rodinný majetek, který jí byl zabaven nacisty. Patří k němu i umělecká díla nevyčíslitelné hodnoty, mezi jinými i slavný portrét Adele Bloch-Bauerové I. od Gustava Klimta, který se stal národním pokladem. Za svého právního zástupce si vybere ne velmi zkušeného, ale o to odvážnějšího, mladého muže Randyho Schönberga (Ryan Reynolds). Spolu se pustí do zdlouhavého a náročného soudního sporu s rakouskou vládou a Nejvyšším soudem USA, který se nakonec stane jedním z nejznámějších restitučních sporů v historii. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (217)

hansel97 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitně zpracované silné téma, které však mělo mnohem větší potenciál a proto tak ubírám body. Film působil velmi mdle a zachraňovat ho dokázaly pouze herecké výkony a vynikající vizuální stránka. Neuvěřitelně mě například bavil flashback o útěku Fritze a Marii z Vídně a také zakončení filmu, ale zbytek byl nudný. Nevím, jestli to šlo udělat dramatičtější. Přijde mi opravdu umění přenést do filmu záživně nudné soudní jednání, ale jelikož takové filmy jsou, tak se asi dalo něco dělat i ty. Díky bohu, že tam byla alespoň ta Helen Mirren. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

No asi jsem krapet mimo a nebo ti ostatní :-). Nádherný film. Miluji takovýhle způsob vyprávění. Na mne to účinkovalo neskutečně silně, snad proto že se o holocaust zajímám a také proto že část rodinných přátel si jím na vlastní kůži prošla. Nechci pátrat jak moc se film držel skutečnosti. V těch divokých časech kdy Germán vstoupil do Rakouska )které jej opravdu vítalo) se muselo dít mnoho špatného a ti kteří byli perzekuovaní většinou válku ani nepřežili. Ono se to volá po důkazech, když se ví že žalující nežijí nebo brzy zemřou stářím... Jak říkám, nádherný film o jednom ze slavných Klimtových obrazů a rodině, která jej před válkou vlastnila. Hellen Mirren byla kouzelná. Půjdu tedy proti proudu a dávám za plný počet hvězd. PS. verbalovi komenty mi přijdou leckdy vtipné, tady je to už však skoro na nějaký paragraf !!! Židovské píárko jak tvrdí? Nikoliv další z filmů o křivdách a holocaustu. O křivdách, které i často dávno po válce nebyla a není snaha napravovat. Vždyť jen sami Švícaři dodnes drží miliardy v původně židovském majetku v bankách a třesou se o ně. Filmů jako je tento vždy bude zapotřebí a je jich stále málo už kvůli všem těm Verbalům a dalším... * * * * * ()

Reklama

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Dáma ve zlatém se ani netváří, že by v ní bylo něco hlubokého. Je to film podle kostry, kterou jste už stokrát viděli a na kterou se dá nasadit prakticky jakýkoliv obsah. Snad nebudu spojlovat, ale když shrnu scénář v několika krocích, nejspíš se nic nestane: 1. Dva nesourodí hrdinové se potkají. 2. Drhne to a je to odsouzeno ke krachu, ale nakonec se najde něco, co z nich udělá tým. 3. Jdou do toho, ale začátky jsou těžké. 4. Začne se dařit. 5. Přijde opravdu náročná zkouška, ale hrdinové to zvládnou. Nemají ovšem vyhráno. 6. Přijde krize, nedaří se. 7. Jeden z hrdinů od toho dává ruce pryč, druhý se rve o to urputněji. 8. První hrdina se nakonec zjeví v pravý čas na pravém místě a dotáhnou to do vítězného konce. No a to je všechno, výsledný produkt je jen sázkou na jistotu. Navíc je znát, že Dáma ve zlatém cílí vyloženě na americké publikum, které je ochotnější tuhle schematičnost a patos odpustit. (1 377.) ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Ohňostroj klišé, banality, rutinérství, stereotypů, kýče a parazitování na stokrát (a lépe) zpracovaných atraktivních tématech. Ovšem pozoruhodné na tom filmu je přinejmenším to, že opravdu dokonale navodil atmosféru konce 90. let, kdy se má odehrávat hlavní část jeho děje: ten film dokonce VYPADÁ jako by byl v roce 1998 natočený. :) ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Škoda, že je to tak standardní a ničím zvlášť překvapivý film (dokonce i pro ty, kteří o skutečném příběhu nic nevědí), protože námět i obsazení je více než lákavé a dobře se na to dívá. Také si nejsem jistý, jestli tvůrci chtěli, aby se divák zamýšlel nad tím, je-li vůbec správné, že obrazy mají opustit Rakousko, nebo ne. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (7)

  • Filmovanie snímky prebiehalo v americkom štáte Kalifornia, v rakúskej metropole Viedeň, na viacerých miestach vo Veľkej Británii a trvalo od 23. mája 2014 do augusta 2014. (MikaelSVK)
  • Natáčania filmu sa zúčastnili aj členovia slovenského Klubu vojenskej histórie Carpathia. (Johnny.ARN)

Související novinky

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

19.03.2016

Organizátoři Febiofestu přivítají jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně… (více)

Reklama

Reklama