Reklama

Reklama

Dáma ve zlatém

  • Velká Británie Woman in Gold (více)
Trailer 1

VOD (1)

Dáma ve zlatém vypráví pozoruhodný skutečný příběh ženy, která se rozhodla dosáhnout spravedlnosti a za každou cenu bojovat o dědictví, které její rodině právem náleželo. Šedesát let poté, co byla za druhé světové války nucena utéct z milované Vídně, se Maria Altmannová (Helen Mirren) rozhodne získat zpět rodinný majetek, který jí byl zabaven nacisty. Patří k němu i umělecká díla nevyčíslitelné hodnoty, mezi jinými i slavný portrét Adele Bloch-Bauerové I. od Gustava Klimta, který se stal národním pokladem. Za svého právního zástupce si vybere ne velmi zkušeného, ale o to odvážnějšího, mladého muže Randyho Schönberga (Ryan Reynolds). Spolu se pustí do zdlouhavého a náročného soudního sporu s rakouskou vládou a Nejvyšším soudem USA, který se nakonec stane jedním z nejznámějších restitučních sporů v historii. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (217)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Důležitý film, ideálně se hodící do koláže oslav 100. výročí úmrtí Klimta (a Schieleho). Někdy je jednoduše důležité natočit formálně (ne)obyčejný projekt o zopakovat jím apel, jenž je stále platný a který by nesnesl experimentální podobenství. Anšlus v umění má mnoho podob a doufám, že ještě mnoho mít bude. Kromě filmu lze též doporučit stejnojmenný román Anne-Marie O'Connor s podtitulem Strhující příběh mistrovského díla Gustava Klimta - slavného portrétu Adele Bloch-Bauerové. ()

berusche 

všechny recenze uživatele

Vskutku dojáček! Musím říct, že snímek nepřinese nic nového, kromě toho, že se dozvíte, že Klimtova Dáma ve zlatém patřila rodině Bloch-Bauerových. Jinak to považuji za otřepanou formu interpretace historických událostí, kde láska a čest zvítězí nad zlem a chamtivostí, kde tvůrci v obdobných scénách nechají hlavního herce přednést srdcervoucí projev či všechno se ve správné obrátí. Dáma ve zlatém je do značné míry plná klišé, předvídatelného materiálu a jednoduchých dialogů. O vývoji postav se nedá hovořit ani se zavřenýma očima. Tohle mě tedy rozhodně neuchvátilo, byla to místy pěkná nuda. Herecky je to průměrné a cítím se skoro dotčena tím, že mi někdo něco takového nabízí, notabene se 70% tady na ČSFD. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Já nevím jestli je to mnou, mou malou zaníceností pro věc a nebo tím scénářem, ale mně se celá ta právnická anabáze zdála příliš nezáživná. Asi to takhle chodí v reálu, ale ve filmu se musí chytnout za něco, co by diváka upoutalo natolik, aby si na konci mohl říct : "To byla paráda, jak jim to tam u toho soudu nandal nebo..... chudinka Marie, co ta si musela vytrpět, aby získala, co jí patří a takhle to je tedy s tím slavným obrazem od Klimta, ach to jsem ráda, že jsem něco takového mohla vidět". A ono nic. Jeden z těch snímků, které zřejmě brzy zapadnou mezi mnoha jinými podobně zpracovanými dramaty. Jinak vizuál byl výborný, to nemohu říct...... ()

necisty 

všechny recenze uživatele

Aby tenhle film dostál podobného obdivu jako samotný obraz, muselo by se v průběhu nebo aspoň ke konci udát něco obdivuhodného. Neříkám, že to má slabý konec, ale ta třešnička na dortu tam prostě není, takovému závěru v podobném filmu Fénix se tenhle nemůže rovnat. Také samotný boj o obraz je dost vedlejší a nebýt silně emotivních vzpomínek na období války, tak bychom se nudili. Vše podtrhuje dokonalá hudba hádejme koho? Áno, pana Zimmera. ... ČSFD projekce Lucerna ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Slavná Klimtova Adele v hlavní roli dramatu podle skutečnosti a její pohnuté osudy spolu s dalšími jeho obrazy, pro které mám slabost. Rakušané jsou na Klimta vysazení, proto se jeho nejslavnějších obrazů nechtěli vzdát a zachovali se k Marii Altmanové ztvárněné skvělou Helen Mirren dost hanebně. Tento film jasně ukazuje, jak důležité je vytrvat a nenechat se odradit nechutnými úřady a byrokracii postavenou na hlavu. Ryan Reynolds, jako začínající právník se do této náročné kauzy , po počáteční rozpačitosti zakousl, jako lev. A spolu s Helen bojují o nádherné dědictví do posledního dechu. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (7)

  • Celosvětová premiéra proběhla 9. února 2015 na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu. (BMW12)
  • Novinář Hubertus Czernin (1956 - 2006), kterého ve filmu hraje Daniel Brühl. je přímým potomkem českého šlechtického rodu Černínů z Chudenic. (Morholt)

Související novinky

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

19.03.2016

Organizátoři Febiofestu přivítají jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně… (více)

Reklama

Reklama