Reklama

Reklama

Film inspirovaný skutečnými událostmi  brutální občanské války v Súdánu, která začala v r. 1983. Po vražedném vojenském útoku na vesnici v Jižním Súdánu si zachránilo život jen šest dětí. Nejstarší z nich, Theo, musí na sebe převzít břemeno vůdce a zavést děti, včetně své sestry Abital, do bezpečí. Překonali stovky mil napříč Afrikou, prošly přes tři nehostinné země, bez vody a jídla, aby se dostali do uprchlického tábora v Keni- do Kakumy. Čas všal plynul a naděje na lepší život pomalu bledla. Teprve po třinácti letech dostaly novou možnost opustit tábor a usídlit se v Americe. V Kansasu se setkají s Carrie Davisovou (Reese Witherspoon), která jim pomůže nejen začít život v nových podmínkách, ale otevře jim i svůj domov. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (194)

Hild 

všechny recenze uživatele

Podobné filmy to nemají vůbec lehké, často se jim vytýká velké množství patosu. Režisér Philippe Falardeau se právě tomuto snažil za každou cenu vyhnout a vlastně se mu to docela povedlo. The Good Lie není špatný film, jen až moc spoléhá na syrovost úvodní půlhodiny, u které budete vděční, že jste se narodili v úplně jiné části Země než hlavní postavy a hodně spoléhá také na závěrečných deset minut. Ale to mezi tím mi přišlo takové neslané, nemastné, pořád jsem si marně snažila najít cestičku k hlavním hrdinům, něco tomu zkrátka chybělo. ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Pomalejší, ale milé uprchlické drama, při kterém se mi překvapivě stalo, že jsem imigrantům v nové zemi silně fandila. A úplně jsem chápala jejich rozčarování z Američanů. Začátek dramatického útěku z vlasti před násilím fanatických šmejdů postupně přechází v téměř roztomile tragikomediální působení sourozenců v civilizaci, se všemi výdobytky, bez kterých si už neumíme představit běžný den a které nás tak krásně zotročují. A několikrát jsem si výrazně uvědomila, jak jsme se uzavřeli do těch svých nesmyslných bublin vydělávání peněz a vzdálili od toho, co by mělo být pro lidi úplně přirozené. Chvílemi to asociuje křováka z Bohové musí být šílení. Třeba když se jeden z bratrů zcela bezděčně a naprosto samozřejmě v autobusu rozdělí o pomeranč s cizí paní sedící naproti. Reese s přibývajícími léty rozhodně víc sedí tyto dramatičtější polohy, než jakési cáklé diblíkování v kýčovitých romantických komediích, takže i herecky bez připomínek. Místy dost rozvleklé a s trochu větším důrazem na náboženství, než by mi bylo příjemné, ale jinak uvěřitelné a milé filmové pohlazení. A když o vás někdo prohlásí (jste-li pohlaví ženského), že jste kráva, poděkujte. V Súdánu je to velká lichotka. ()

Reklama

heyda 

všechny recenze uživatele

Film, který poměrně citlivě popisuje důsledky občanské války v Súdánu, která byla samozřejmě bohatě dotována západními zbrojařskými korporacemi, což zde nikoho nezajímá. Podstatné je, že tisíce lidí prchalo ze Súdánu a někteří šťastlivci získali možnost se uchytit i v samotných Spojených státech. Je zajímavé, že vyšel tenhle film zrovna v této době, kdy je velmi aktuální téma uprchlictví pro Evropu, každopádně film doporučuju. Ukazuje velmi výstižně, že multikulturalismus je nefunkční ideál. Lidé by měli žít tam, kde je jejich domov a rodina, cestováním se pak mohou kulturně obohacovat. Jenže obchodníci se smrtí a někteří magoři, co mají moc, si prostě klid nepřejí. 80% ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Je to hlboko dojímavý príbeh o prežití, vytrvalosti a nádeji.Srdcom filmu je fakt, že čím viac sa všetci spoznávajú, tým viac dospievajú a ich rozdiely sa prelínajú. Názov pochádza z lekcie Huckleberryho Finna, že lož je dobrá, ak pomáha iným, tak ako Huck klamal, aby zachránil Jima pred obchodníkmi s otrokmi. 7/10 ()

runner85 

všechny recenze uživatele

Škoda, že sa toho dramatického náboja nedržali aj po príchode do USA. To bola veľká chyba, navyše mi postava Reese prišla až príliš zasnená. Možno to takto tam chodí ale ja som im to nežral. Každopádne to malo aj pár posolstiev. Napríklad vyhadzovanie jedla po záruke. Na Slovensku je možno opačný problém, prebálime, opláchneme a predajme :D ()

Galerie (42)

Zajímavosti (8)

  • Film je inspirován Ztracenými chlapci Súdánu (The Lost Boys of Sudan), což je označení pro skupinu více než 20 000 dětí, které osiřely ve Druhé súdánské občanské válce. Ta vypukla v roce 1983 a skončila až podepsáním mírové dohody v roce 2005. K vypuknutí konfliktu došlo záhy po skončení První súdánské občanské války, kdy se k moci dostal prezident Nimeiri a pokusil se v zemi zavést islámské právo šarí'a. (vesper001)
  • Utečenecký program bol z bezpečnostných dôvodov zastavený po 11. septembri 2004. Od roku 2006 je najväčšia populácia sudánskych utečencov v Spojených štátoch v Omahe v štáte Nebraska, kde žije asi 7 000 ľudí. (Arsenal83)
  • Napriek dobrým recenziám a podpore hviezd Warner Brothers film vysielali iba v 500 kinách s minimálnou publicitou. Niet preto divu, že v pokladniach dopadol zle. (Arsenal83)

Reklama

Reklama