Reklama

Reklama

Film inspirovaný skutečnými událostmi  brutální občanské války v Súdánu, která začala v r. 1983. Po vražedném vojenském útoku na vesnici v Jižním Súdánu si zachránilo život jen šest dětí. Nejstarší z nich, Theo, musí na sebe převzít břemeno vůdce a zavést děti, včetně své sestry Abital, do bezpečí. Překonali stovky mil napříč Afrikou, prošly přes tři nehostinné země, bez vody a jídla, aby se dostali do uprchlického tábora v Keni- do Kakumy. Čas všal plynul a naděje na lepší život pomalu bledla. Teprve po třinácti letech dostaly novou možnost opustit tábor a usídlit se v Americe. V Kansasu se setkají s Carrie Davisovou (Reese Witherspoon), která jim pomůže nejen začít život v nových podmínkách, ale otevře jim i svůj domov. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (194)

Fr 

všechny recenze uživatele

„KDYŽ CHCEŠ JÍT RYCHLE, BĚŽ SÁM. KDYŽ CHCEŠ JÍT DALEKO, JDĚTE SPOLEČNĚ." (Africké přísloví) /// Poté, co dětskou hru s broukem přeruší vrtulníkovej nálet a parta islamistickejch bojovníků s vesnicí provede to, co umí nejlíp, vyráží šest přeživších děcek na dvanáct set kilometrů dlouhej pochod. Škoda, že ta cesta dostala tak málo prostoru. Pouť po zemi, kterou sužujou náboženský čistky (navíc nikde žádnej stánek s rychlým občerstvením ani ubytovna) slibovala větší dramatickej zážitek. Hlavní náplní je totiž život v Americe. Užijem si legraci, páč chlapáci na všechno čučej, jak Otík Rákosník na splachovací hajzlík. A nemůžou pochopit prachsprostý plejtvání žrádlem. Samo, že budou i dramatický situace, ale většinou jde o to, mít radost z lidí, co maj dobrý srdce. Film tak místy připomíná agitku organizací, kterým můžete na stránkách filmu přispět. Na to, o jak vážný téma jde, je celkový vyznění takový nevýrazný. Což nezmění ani fakt, že zde hráli skuteční uprchlíci. Třeba Emmanuel Jal je bejvalej dětskej voják a autor autobiografie „War Child: A Child Soldier's Story“. Já prostě čekal víc. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečných událostí. 2.) Bratra mi sežral lev a teď mě má na starosti Velká bílá kráva. 3.) Thx za titule ,,Kenika“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Zdálo se to poněkud uhlazené, lehké, "sluníčkové" (včetně stovky mil dlouhého pochodu ze Súdánu do Keni, lemovaného vyčerpáním, hladem, vojáky a mrtvými, stejně jako náhlého závěru s onou "dobrou lží"), dokázalo to však v několika momentech tnout do živého. Obzvlášť při vědomí inspirace skutečnými osudy. Jinak adaptaci (asimilaci) tří imigrantů (azylantů - zde vděčných, pokorných, pracovitých) z naprosto odlišné kultury a poměrů (z východní Afriky do konzumních USA) málokerý film zobrazil citlivěji, lidštěji a reálněji. ()

Reklama

Streeper 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se podívala díky filmové výzvě od kamarádky a nepřečetla jsem si před tím ani o čem to je, prostě jsem si řekla podívám se na to, takže jsem byla docela překvapená. Scény z Afriky jsou velmi realistické a soucítila jsem s těmi dětmi, museli si projít úplným peklem. Je těžké si představit, že bych se odtud měla najednou dostat do Afriky a žít tam a přizpůsobit se jejich zvykům a životu a proto mě bavilo sledovat, jak si zvykají na Americký styl života, musela to být obrovská změna. Reese to vše jen krásně doplňovala, samozřejmě konec mě rozplakal a zároveň i zamrzel. ()

ceskyhonza 

všechny recenze uživatele

Solidní snímek, v současnosti hodně aktuální ve vztahu k tématice návalu uprchlíků, tedy zejména uprchlíků v drahých soupravách jako Adidas a pod., se zlatými řetězy, co hází po dárcích jídlo, které jim je podáváno, rozpoutávají výtržnosti, obtěžují populaci hostitelských zemí a podobně. Uprchlíků, kteří jsou uprchlíky naprosto odlišnými, než o jakých pojednává tento film, uprchlíky, kteří jsou nepřízpůsobiví a jde s vysokou pravděpodobností o základ buněk, které mají za úkol časem rozpoutat teror a násilí. Film doporučuji i proto, že jsem odpůrcem nynější, nekontrolovatelné a nekontrolované vlny, z valné části "pochybných a podivných" uprchlíků. Nejsem ale odpůrcem pomoci pokorným bytostem, byť mají jinou barvu pleti a jsou i z jiného světadílu. To opravdu rozlišujme! Film je o těch, kteří skutečně spasili holé životy, když většině jejich blízkých to štěstí nebylo dopřáno. O těch, kteří dlouhé roky trávili v uprchlickém táboře, aby pak dostali příležitost v USA. O těch, kteří si toho nesmírně vážili, s pokorou přijali a adaptovali se na zvyklosti hostitelské země, snažili se, byť to nebylo snadné, stát se jejími platnými členy, ne příživníky, násilníky - nepřízpůsobivou "řvoucí" a agresivní složkou. Snímek tedy odpovídá na všechny přitroublé polemiky, dává jasnou odpověď. Potřebuješ pomoc - dáme ti ji, ale neslibujeme, že to bude snadné a že nebudeme vyžadovat také přizpůsobení a adaptaci našim zvyklostem. Dal bych 3,5*, což tu stále nejde (jak zpátečnické ...) a snímek doporučuji všem, co si chtěji udělat solidní obrázek o tom, jak by věci měly být, což je v kontrastu s pseudohumanitními populistickými názory a i také s falešnými organizacemi na celé věci se pasoucími, které přibývají jako houby po dešti a s realitou nemají nic společného. P.S.: A můžete si všimnout ještě jedné věci - na přebalech, plakátech apod., ale i ve filmu samotném, v titulcích, je originální název filmu "The Good Lie", nikoliv "Good Lie, The". Tak i této magoroviny by asi bylo dobré se zříci ... ()

misulka03 

všechny recenze uživatele

Příběhově je tento film opravdu silný a těžko se divák ubrání nejen dojetí, ale především soucitu s osudy lidí. Co oceňuji nejvíce je to, že si tento snímek nestojí jen na účelovém omotání si diváka kolem prstu. Skutečně zajímavá podívaná, která u mě atakuje nejvyšší hodnocení, ale přeci jen určité rezervy ve vizuální stránce jsou. A možná taky jedna poznámka. Celou dobu v Súdánu film apeluje na mezilidské vztahy, ukazuje jak jsou lidé krutí. A na druhé straně je tu pomoc přátel, kteří ví, že jim nikdo nepomůže a přesto dělají, co mohou. A najednou děj filmu přejde z Afriky do Ameriky a v cenru pozornosti jsou je materiální věci. Možná to byl účel, ale ty mezilidské vztahy v této části mi vážně chyběly. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (8)

  • Sudánsky herec Ger Duany (Jeremiah) bol ako malý chlapec utečencom a taktiež skutočným detským vojakom, než mu bol udelený azyl na pobyt v USA. (MikaelSVK)
  • Roku 1987 se tisíce osiřelých dětí z občanskou válkou sužovaného jižního Súdánu vydaly pěšky na pochod napříč subsaharskou Afrikou, který je po tisících ušlých mil dovedl přes Etiopii do Keni. O třináct let později bylo 3 600 z těchto uprchlíků přesídleno do USA. Jsou známí jako "Ztracení hoši ze Súdánu." (mac000)

Reklama

Reklama