Reklama

Reklama

Film inspirovaný skutečnými událostmi  brutální občanské války v Súdánu, která začala v r. 1983. Po vražedném vojenském útoku na vesnici v Jižním Súdánu si zachránilo život jen šest dětí. Nejstarší z nich, Theo, musí na sebe převzít břemeno vůdce a zavést děti, včetně své sestry Abital, do bezpečí. Překonali stovky mil napříč Afrikou, prošly přes tři nehostinné země, bez vody a jídla, aby se dostali do uprchlického tábora v Keni- do Kakumy. Čas všal plynul a naděje na lepší život pomalu bledla. Teprve po třinácti letech dostaly novou možnost opustit tábor a usídlit se v Americe. V Kansasu se setkají s Carrie Davisovou (Reese Witherspoon), která jim pomůže nejen začít život v nových podmínkách, ale otevře jim i svůj domov. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (194)

Streeper 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se podívala díky filmové výzvě od kamarádky a nepřečetla jsem si před tím ani o čem to je, prostě jsem si řekla podívám se na to, takže jsem byla docela překvapená. Scény z Afriky jsou velmi realistické a soucítila jsem s těmi dětmi, museli si projít úplným peklem. Je těžké si představit, že bych se odtud měla najednou dostat do Afriky a žít tam a přizpůsobit se jejich zvykům a životu a proto mě bavilo sledovat, jak si zvykají na Americký styl života, musela to být obrovská změna. Reese to vše jen krásně doplňovala, samozřejmě konec mě rozplakal a zároveň i zamrzel. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý snímek, ať už tématem nebo i zpracováním. Na začátku kruté válečné běsnění, potom boj dětí o život v nehostinné pustině, nekonečné čekání na letenku „do ráje“ a nakonec střet dvou zcela odlišných kultur, v mnoha ohledech velmi zábavně pojatý (telefon, led, prošlé jídlo...). Drama umně kombinované s komediálními prvky, konec trochu nereálný a předvídatelný, ale to nic nemění na celkově pozitivním dojmu ze snímku. A nesporné pozitivum je Reese Witherspoon v další „normální“ roli, sice jen "malé", ale snad se konečně blýská na lepší časy... ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Tento film je založený na skutočných udalostiach a hrá sa s emóciami diváka na každej úrovni. Rozpráva príbeh súrodeneckej lásky, význam oddanosti k rodine a priateľstvu. A čo je najdôležitejšie, ukazuje extrémy ľudstva - ako kruté a bezcitné dokážu byť ľudské bytosti, ale naopak to, čo dokáže láska a tie pravé hodnoty v živote človeka. ňnajsmutnejšie je, že tieto témy sú stále aktuálne. A napriek tomu, akokoľvek dramatický a smutný tento príbeh je, dokáže vyčariť úsmev na perách a odľahčiť situáciu hrejivými momentami, ktoré vám budú tlačiť slzy do očí. Vo chvíli, keď si myslíte, že sledujete film v hlavnej úlohe s Reese Witherspoon, sprievodné obsadenie sudánskych utečencov si ukradne film a vaše srdcia. Skvelý príbeh, skvelá réžia, skvelé obsadenie, a veľké herectvo všade okolo. 85%. ()

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Začíná to hodně dobře, dokonalý srdce-ryvný příběh o jedné africké rodince. I poté, co byli jako starší exportování do USA to má stále skvělý nádech, ovšem potom se to tak nějak usadí, děj se pozastaví a já měl bohužel chvilku pocit, že se najednou nic neděje. Ovšem jinak naprosto peckovní originální film, který má úžasný začátek a ještě lepší konec. 80%. Důkaz toho, že není potřeba oscarových herců ke kvalitnímu filmu - paradoxně nejvíce mi ve filmu vadila Reese. :-) ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Zdálo se to poněkud uhlazené, lehké, "sluníčkové" (včetně stovky mil dlouhého pochodu ze Súdánu do Keni, lemovaného vyčerpáním, hladem, vojáky a mrtvými, stejně jako náhlého závěru s onou "dobrou lží"), dokázalo to však v několika momentech tnout do živého. Obzvlášť při vědomí inspirace skutečnými osudy. Jinak adaptaci (asimilaci) tří imigrantů (azylantů - zde vděčných, pokorných, pracovitých) z naprosto odlišné kultury a poměrů (z východní Afriky do konzumních USA) málokerý film zobrazil citlivěji, lidštěji a reálněji. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (8)

  • Okrem amerického štátu Georgia prebiehalo natáčanie aj v Kanade, Keni a Juhoafrickej republike. (MikaelSVK)
  • Utečenecký program bol z bezpečnostných dôvodov zastavený po 11. septembri 2004. Od roku 2006 je najväčšia populácia sudánskych utečencov v Spojených štátoch v Omahe v štáte Nebraska, kde žije asi 7 000 ľudí. (Arsenal83)
  • Sudánsky herec Ger Duany (Jeremiah) bol ako malý chlapec utečencom a taktiež skutočným detským vojakom, než mu bol udelený azyl na pobyt v USA. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama