Reklama

Reklama

Chungking Express

  • Hongkong Chongqing senlin (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Hongkongský snímek CHUNGKING EXPRESS režiséra Wong Kar-waie je v odborných kruzích považován téměř za kultovní záležitost. Milostný příběh s kriminální zápletkou je natočen v "asijsky hbitém" tempu a zároveň je dramaturgicky značně rozvolněn. Snímek je považován za vrchol režisérova specifického a formálně svobodomyslného stylu, ve kterém např. kameramané snímají jednotlivé obrazy téměř výhradně z ruky. Zachycuje milostné trable dvou policistů, kteří se vyrovnávají s tím, že je opustily jejich partnerky. Lehce načrtnuté příběhy slouží k stylově čisté a působivé studii, stylizovaně zachycující všednodenní život. Film je složen ze dvou nezávislých příběhů o lidech z okraje společnosti nebo o lidech pro společnost zcela bezvýznamných, jako jsou pašeráci drog nebo prodavačky v bufetu. Vyprávějí o samotě uprostřed davu, o neschopnosti komunikace a nenaplněné lásce. Zároveň je snímek oslavou hektičnosti přelidněného Hongkongu, "města tisíce přistěhovalců", jak se někdejší britské kolonii přezdívalo. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (120)

major.warren 

všechny recenze uživatele

Chungking express režiséra Wonga Kar-waie, jakkoliv se zcela vymyká žánrovému zařazení, je pro mě především filmem o lásce. Dva zdánlivě neprovázané příběhy o touze po vztahu a porozumění režisér a scenárista Wong Kar-wai natočil naprosto úchvatně, jen těžko srovnatelně s čímkoliv, co jsem v žánru „romance“ měl dosud možnost vidět, přičemž svobodně rozvolněný děj filmu umístil do pomyslného srdce Asie - Hongkongu. Od první minuty je znát, že režisér staví vizuální a výtvarnou složku nad tu obsahovou, čímž si však vytváří dostatečný prostor pro nové možnosti vyjádření. Experimentuje s obrazem, střihem i hudbou – úžasná "California Dreamin" se nese celým snímkem. Asijskou, respektive hongkongskou, kinematografii zatím téměř vůbec neznám; i to může být důvod toho, že mě Chungking Express tak nadchnul. K tvorbě Wonga Kar-waie se určitě ještě vrátím, nejspíše pak dílem Stvořeni pro lásku. 8,5/10. ()

dr.Orlok 

všechny recenze uživatele

Mám radši druhou část filmu s kouzelnou Faye Wong. WKW "napsal" krásný scénář a kameraman Christopher Doyle snímá Hong Kong topící se v neonových barvách modré a červeno-oranžové. /At the high point of our intimacy, we were just 0.01cm from each other. I knew nothing about her. Six hours later, she fell in love with another man./ ()

Reklama

Adrian 

všechny recenze uživatele

Opätovne pozerať Wongové filmy s odstupom rokov je ako milovanie s tou istou ženou vášho srdca po dlhom období -> v pamäti máte každú krivku jej tela, každý vzdych v láskavom objatí vášne ... a predsa náhle zistíte, že i keď vo vašich rukách leží stále rovnaký diamant, "zrazu" žiari ešte krajšími a plnšími farbami, ponúkajúc nové, vzájomne ďaleko viac obohacujúce chvíľe ako dávne mesiace dozadu... . ()

murakamigirl 

všechny recenze uživatele

Dva príbehy, dva vzťahy, dvaja policajti, ktroým práve zamávali partnerky. Osamelosť. Túžba. Obyčajné pocity na neobyčanom tanieri. Senzačne napísané, zahrané i zhudobnené a ale ozaj s bohovým šmrncom a gurážou natočené. Je to poetické, no diametrálne odlišne ako boli poetickí Stvorení pre lásku. Poetickosť tu vidíme rásť v postavách, v ich činoch či myšlienkach, v Stvorených pre lásku údávali tento tón predovšetkým vizuály. Hudba je zásadnou súčasťou deja v oboch. Inak je film prekrásnym súžitím melanchólie a romantiky, sem- tam až fascinujúce, ako sa tie odtiene menia a miešajú až do úplného nerozlíšenia. Chunking express, to sú príbehy ZMENY- na zmene stavajú, zmenu zachytávajú a rozprávajú o zmenách. Áno, zdá sa, všetko má svoju lehotu, ale snímky ako tieto verím nikdy nebudú prošlé (schválne česky). Chce sa mi tancovať! Trochu som pátrala: Názov Chungking Express nemá nic společného s vlakem. Jde o komplex budov, v němž se odehrává první ze dvou povídek filmu. Je to místo s desítkami hotýlků a penzionů, kde se noc co noc vystřídají tisíce turistů. V labyrintu pasáží se s oblibou pohybují i tamní “gastarbeitři”, tj. Indové a Pákistánci, spojení s rozsáhlými aktivitami podsvětí. Je to svět uzavřený sám do sebe, hektický a velmi klaustrofobický. (home.tiscali.cz) Krásne mnohotvárna, neviazaná, dynamická i rozjímavá, jednoslovne jedinečná muzika. Jeden by sa čudoval, ak si ju nezadovážite expresne! :) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Já vím, že to není úplně nejlepší, když si budete z tohoto filmu pamatovat hlavně jeho soundtrack, ale ta hudba vás tady tak dostane, mimo jiné i tím, že tam vlastně nepatří, že se tam nehodí. Ale právě proto je tak odzbrojující. Navíc jsou to moje oblíbené písně, i když třeba v asijském podání. Jízda, zvláštní, ale krásná. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (22)

  • Tvorcov zažalovali ľudia žijúci pod bytom, ktorý bol v jednej scéne zaplavený. Byt bol na treťom poschodí a obe poschodia pod ním boli vytopené. (Bilkiz)
  • Film dvoch rozdielnych príbehov ponúka aj spoločné prvky. Obaja policajti prechádzajú rozpadom vzťahu. Obaja sa náhodne stretnú so ženou, ktorá ich priťahuje – v prvom príbehu hneď, v druhom pomalšie. V oboch príbehoch žena náhle odchádza. (Biopler)

Reklama

Reklama