Reklama

Reklama

Cizinka

(seriál)
Trailer
USA, (2014–2024), 92 h 10 min (Minutáž: 51–90 min)

Tvůrci:

Ronald D. Moore

Předloha:

Diana Gabaldon (kniha)

Hudba:

Bear McCreary

Hrají:

Caitríona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Duncan Lacroix, Stephen Walters, Graham McTavish, Bill Paterson, Nell Hudson, Gary Lewis, Lotte Verbeek (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(91)

Píše se rok 1945 a právě skončila válka. Claire Randallová, bývalá britská válečná zdravotní sestra, je se svým manželem Frankem na líbánkách. Jako místo své svatební cesty si vyberou malebnou skotskou vesničku opředenou dávnými pověstmi a mýty. Frank zde nachází stopy, které ho přivedou až k jeho předkovi, kapitánu Jonathanu Randalovi, který byl v polovině 18. století velitelem anglické vojenské základny Fort William. Během jedné z procházek se Clair po doteku záhadných menhirů ocitá o dvě stě let zpět, do doby kapitána Jonathana "Black Jacka" Randalla, kdy vrcholí snahy Stuartovců o znovuzískání skotského trůnu a do boje jsou vtaženy i skotské rodinné klany. Bezcitný, krvežíznivý a drsný Jack je pravým opakem Franka z roku 1945. Claire je pod vlivem krutých okolností přinucena provdat se za Skota jménem Jamie Fraser, ale její srdce touží po jiných dvou mužích žijících ve dvou různých časových dimenzích – po Frankovi z dvacátého století a Jackovi z osmnáctého. (AXN)

(více)

Videa (44)

Trailer

Recenze (190)

Tirion 

všechny recenze uživatele

Jak tak koukám, nejsem jediný Čech, milující Skotsko. Ale rozhodně ne takto zmrvené. Dramaturgicky je to fakt špatné a hrdinové až nesympatičtí. Téměř neustále nafrněná Claire se mění tu v sufražetku, tu v děvku, tu ochránkyni práv tuleňů. Hlavně se téměř všechny postavy chovají velice nelogicky a iracionálně. To ubírá celé sérii na důvěryhodnosti, pokud už to tedy vlastně nedělá prosouložená půlka celé série. Nebýt různým romancím na kožešině, tak je to o půlku kratší. Rozhodně však celé vyprávění neposiluje nutnost posouvat děj skrze voice-over Claire. Díky často opravdu hloupým dialogům by se totiž děj rozhodně neposunul. Takže vstoupí do hry svým hlasem Claire a stylem deus ex machina nám všechno hezky vysvětlí, páč režisér to ze scénáře vyčíst nedokázal (měl-li z čeho). Prostě, krásně to vypadá, ale to je tak všechno. I když i kostýmní kreace hlavní hrdinky vypadají všelijak, jen ne jako z doby jako Jakobitské. Dvě hvězdy kvůli Skotsku, krásné úvodní písni a pěknému zadečku Claire. ()

Katie88 

všechny recenze uživatele

Takový hodnocení u Cizinky? To teda čumím... Nicméně ano, hudba je skvělá, prostředí a skotská angličtina a gaelština taky. Obávám se ale, že to je asi všechno, co zajímavého na tomto seriálu hledat.... Bohužel se děj ve Skotsku odehrává pouze v první sérií a ty další už se nesoustředí jen na tuto lokalitu. Nebýt Jamieho, asi bychom místy ani nevěděli, kam a do jaké doby to celé zařadit. Neustále zvraty a žádné období "klidu a míru" mi trochu znechutily celý seriál. Mnohdy i dost drastické momenty mi přišly naschvál vyhrocené, aby se zdálo, že seriál může konkurovat dobrodružným historickým seriálům dnešní doby. Přitom je na první pohled jasné, že jde jen a jen o červenou knihovnu...  ()

Reklama

Tayen 

všechny recenze uživatele

Krásná příroda i děj zasazený do Skotska 18. století. Pořád je to ale červená knihovna s pro mě stereotypními postavami (emancipovaná a bojovná hlavní hrdinka se srdcem na správném místě a hrdina je nešovinistický gentleman uprostřed až barbarských kumpánů) a otravným voice-overerm hlavní hrdinky, tvůrci si to tímhle prostě zjednodušili. Hezky se na to kouká a dílů není moc, takže taková neškodná oddechovka, z které čiší naivita. ()

LuccinyFilmy 

všechny recenze uživatele

Vydržela jsem polovinu první série. Mám ráda Skotsko, historii, intriky, konflikty podmaněných národů s Angličany ai cestování v čase. Co mi na seriálu ale velmi a neomluvitelně vadilo byla nesnesitelná hlavní hrdinka, evidentní self-insert autorky, se kterým se na oplátku asi máme identifikovat, která celý příběh sráží na úroveň laciné fantazie o tom, jak jedna emancipovaná a extrémně svůdná a inteligentní žena propadne do minulosti, kde se z ní všichni rovněž můžou posrat. ()

Frederika 

všechny recenze uživatele

Romanticko-dobrodružně-historický příběh zasazený do nádherného prostředí Skotska a společnosti horalů. Moc pěkně se na to kouká, byť to má pomalejší tempo a občas trochu otravně repetetivní průběh - jeden z ústřední dvojice se dostane do problémů, druhý ho přijde zachránit a pak zase naopak. Ale pro ty, kterým nevadí romantika, poměrně vysoké množství erotických i násilných scén, rádi se dozví něco zajímavého z historie skotska a anglie a nevyžadují nepředvídatelný příběh, je to rozhodně dobrá volba. ()

Galerie (2 784)

Zajímavosti (50)

  • Na konci epizody, když se Claire (Caitriona Balfe) dozvídá, že na hradě zůstane proti své vůli, Colum (Gary Lewis) ji nechává na místě a odchází po schodech pryč. Dougal (Graham McTavish) čeká na vrcholu schodů, oba stojí ve dveřích, a pak Dougal za Columem velmi důsledně zavře dveře. Tato posloupnost byla zvolena jako pocta konci Kmotra (1972), kde Michael Corleone (Al Pacino) zavře dveře před Kay Adams (Diane Keaton). [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)
  • Přestože si Ron Moore od televize vyžádal ještě větší rozpočet, než měl k dispozici na druhou řadu, seriálový štáb z důvodu finanční úspory „zrecykloval“ nejen kulisy, ale i kostýmy. Claire (Caitriona Balfe) a Jaime (Sam Heughan) se proto ve 3. sérii objevují ve stejných šatech, které nosili ve Versailles ve 2. sérii seriálu, a např. Claiřin bostonský byt vznikl přestavěním „pařížské rezidence“ Frazerových v Paříži. [Zdroj: love.iprima.cz] (PenelopaW)
  • Hlavní postavy Claire (Caitriona Balfe) a Jaimeho (Sam Heughan) se v díle milují celkem třikrát a pokaždé jejich akt znamená něco jiného a posouvá jejich vztah dál k hlubší intimitě. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2) (PenelopaW)

Reklama

Reklama