Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Městečko na jednom z ostrůvků v Jaderském moři je vyburcováno z letargie. Na pohřbu někdejšího komunisty se objevil duch Josipa Broze Tita. Není to něčí výmysl, viděli jej všichni. Navíc se z místního muzea ztratila jedna z Titových uniforem. Zpráva se šíří rychlostí blesku a každý reaguje po svém. Starosta cítí příležitost oživit turistický ruch na politické a spiritistické bázi. Je připraven pořádat cokoli - brigády, štafety, projekce dokumentů, prvomájové oslavy v titovském duchu - třeba denně, bude-li zájem. A Titovi věrní se těší, jak na ostrově nastolí staré dobré časy s tvrdou stranickou kázní a vůbec se nezatěžují myšlenkami na to, kde že se tam vlastně Tito vzal. Pro ně je zřejmě nesmrtelný... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

Iggy 

všechny recenze uživatele

Ještě v roce 1998, osmnáct let po jeho smrti, obchází Chorvatskem až příliš živý duch maršála Tita. Podobně jako v Brešanově filmu Jak začala válka na mém ostrově je i Duch maršála Tita absurdní komedií o izolovaném ostrově, na kterém se skupinka lidí rozhodla za žádnou cenu nevzdat se svých zažitých, ale také přežitých hodnot. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Patrně nejlepší komedie vyrovnávající se s fenoménem postkomunismu, jaká dosud byla natočena. Na rozdíl od mnohem známějšího Good bye, Lenin, není založena na jediném dobrém nápadu, ale na celé řadě absurdních, dobře vypointovaných situací a hlášek. Je zaplněna množstvím bizarních postav a postaviček ztvárněných u nás pochopitelně neokoukanými a přitom velmi dobrými herci. Důležitou roli hraje ve snímku hudba se svižnými, typicky balkánskými melodiemi. Humor nemá ten neškodný, přívětivý hřebejkovský rozměr, je mnohem sarkastičtější a jedovatější: "A co hotel, starosto? Ten jsem si privatizoval. A co muzeum? To jsem si taky privatizoval. Přece tu nebude jen tak chátrat. Kupoval jsem levně - to víš, nemám peněz nazbyt." Komedie Vinka Bresana se dá charakterizovat sloganem TO NEJLEPŠÍ Z KAPITALISMU A KOMUNISMU - navíc v sympatickém a originálním balení. Ve druhé polovině filmu sice smršť vtípků a hlášek polevuje, ale stále to stačí na 5 hvězdiček. Celkový dojem 90%. ()

Reklama

Honza dAve 

všechny recenze uživatele

"Druže Tito, mi ti se kuneme ...". Svěží a laskavá chorvatská komedie mladého režiséra Vinka Brešana, malinko podobná českým Pelíškům či Pupendu, ale mnohem LEPŠÍ. Neodehrává se v období komunismu, ale vtipně evokuje možnost jeho návratu. Je zajímavé porovnat, jak se čeští a chorvatští mladí filmaři vyrovnávají s komunistickou minulostí. Pro české turisty, tradičně vyhledávající chorvatské pobřeží a krásné ostrůvky je tohle "must see" film :-) . ČT2 jej občas uvádí :-). ()

Davej 

všechny recenze uživatele

První polovina je famózní,ve druhé už zdá se trochu dochází dech. Agenti Lijan Mulderič a Danica Skulič byli hvězdami filmu. Perlička na závěr: v Brně na festivalu jihoslavanských filmů odmítl přednášející odborník na balkánskou kinematografii promítání tohoto snímku, protože prý znevažuje osobu maršála Tita, a tak jsem si na filmu smlsnul až v TV. Není to samo o sobě výborné nevědomé doporučení se na něj podívat? ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Ešte ďaleko lepšie než AKO ZAČALA VOJNA NA MOJOM OSTROVE. Vďaka väčšiemu časovému odstupu od ironizovaných udalostí a vysmievaných kultov sa tandem chorvátskych Svěrákovcov (syn režisér a otec scenárista) úplne odtrhol a stvoril geniálnu grotesku, ktorú opäť naplno ocení len znalec juhoslovanských reálií. Vyrovnávanie sa s komunizmom ešte nikdy nebolo také výstižné a zábavné. "Aj noha v prdeli je krok dopredu, ako povedal Mao ce-Tung." ()

Zajímavosti (1)

  • Ve filmu si zahrál i režisér Vinko Bresan, který zde ztvárnil pacienta psychiatrické léčebny. (PavelSm)

Reklama

Reklama