Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I z těžkého života, se dá udělat ještě těžší... Film s Martinem Dejdarem a Jiřím Lábusem v hlavních rolích vypráví o vztahu mentálně postiženého strýce (J. Lábus) se svým synovcem (M. Dejdar), které osud svede v jedné chvíli dohromady, aby postupně mezi nimi vzniklo pouto, které je prezentací síly a „moci“ přátelství. To je posléze vystaveno zkoušce ze strany těch, kteří se je snaží z různých důvodů od sebe rozdělit. Snímek je mj. i konfrontací dvou hlavních, charakterově bezelstných protagonistů s těmi, kteří svou bezelstnost dávno ztratili a řídí se převážně tím, co jim může přinést prospěch, a to často za jakoukoliv cenu. (APK Cinema Service)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (151)

klukluka 

všechny recenze uživatele

Před třemi dny jsem viděl španělský film Šampioni. Režisér tady dokázal proměnit reálně mentálně postižené lidi v úžasné herce, přitom se objevovali minimálně v každém druhém záběru. Třeba toho neměli moc v hlavě, ale prakticky všichni byli komunikativní. Dementní člověk Jiřího Lábuse vypadá jako zdravý, projevuje se ale mnohem retardovaněji, než lidé s downovým syndromem. Když už mluví, tak jen anglicky (?!), nebo sprostě. Normální promluvu nemá ve filmu ani jednu a to platí i pro obyčejný pozdrav. Jezdí na kole a řídí dokonce i motorku, z obchodu by ale domů nepřinesl ani cukr, přestože ho má od příbuzných v seznamu pro jistotu i nakreslený. Pokud je na takové postavě postavený celý film, pokud je jeho středobodem, tak si s ní přece musíte víc vyhrát. Zasadit ji do nějakého rozumného rámce. Proč by nemohl mluvit? Stačí, když se bude před cizími lidmi vždy a bez výjimky schovávat pod postel, když už to zaznělo na začátku filmu s tím, že se extrémně bojí. A ne, že se najednou začne vydávat sám na špacír. Proto jsou tyhle filmy ve výsledku na hovno, přestože pro ně získáte Martina Hubu. Protože 15+20 se nerovná 55. Á propós- břidlicový plyn se v ČR netěží- jen aby bylo jasno, vy fantasti. ()

ZHODNOTITEL 

všechny recenze uživatele

U pana Magnuska rozhodně pokrok. Byť je stále mnoho věcí na vylepšování. Musím přiznat, že mi Lábus ani Dejdar nakonec v takových rolích nevadili, přestože je znám spíš z veselejších rolí. Nakonec snad celému filmu nejvíc ublížil závěr, který na mě zapůsobil trochu amatérsky. Tedy, nevíme co s koncem, hlavní postavu zabijeme a všem aby to pochopili to ještě napíšeme do závěrečného shrnujícího titulku, buch, titulky. ()

Reklama

Pierre 

všechny recenze uživatele

Bastardy jsem nebyl schopen ani dokoukat a považuji je za snad nejhorší český film (ještě, že jsou tady ti Kameňáci). Na tomto filmu si, ale Magnusek dal práci. Jeho scénář se vylepšoval tři roky. Taky dlouho trvalo než se dostal do distribuce. Mezitím s nim jezdil Magnusek po republice, aby zjistil reakce diváků. Podle toho všeho a i pěkného příběhu to vypadalo na slušný film, kterým by si mohl skutečně postrach českého filmu napravit reputaci. Bohužel propagace Kluků byla špatná (trailer vyšel na svět den před premiérou.) V kině nás bylo dohromady pět. Trochu smutné, protože tento film by si určitě zasloužil víc diváků. Není žádným veledílem, ale má svou myšlenku. V první řadě je, ale cítit, že si na něm dal někdo práci a točil ho s dobrými úmysly. Magnusek nikdy nebude nějaký velký režisér a už vůbec ne velký herec. Ale je vidět, že se zlepšil a svou snahou je mi sympatický. I když ani tady si v jedné chvíli neodpustil karikatury sprostých děcek, které mě naštvaly. Na scénáři samotném je vidět, že ho psal debutant. Některé situace mi přišly celkem naivní a nevěrohodné. Ta postava Hromady byla taky karikatura záporáka jak z nějakého anímáku. Celkově by scénáři občas slušela větší propracovanost a dialogy taky místy malinko skřípaly. Ale příběh to byl jinak pěkný a určitě měl v současné době, co říct. Od napadení sociální pracovnice se film stal čím dál silnější a působivější kávou. Posledních tak 20 minut bylo o hvězdičku lepších než zbytek i přes to patrné a dost na sílu tlačené citové vydírání. Aspoň dokázal ten film vyvolat nějaké emoce a já jsem měl teda místy i na krajíčku. Lábus zahrál neobvyklou roli moc pěkně a film ode mě čisté tři hvězdy. ()

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

Mé první, a věřím že i poslední, setkání s tvorbou pana Magnuska. Chápu, že tento počin měl mít jistou hloubku a přinejmenším herecké obsazení tomu odpovídá, ale celé je to tak podivně nerealistické, přehnané a v případě Jiřího Lábus i zbytečně přehrávané... Zkrátka "never go full retard". A měl jsem podobný dojem, jako Tetsuo. Tedy že Bart Simpson zachraňuje dementní Marge, snad jen s tím rozdílem, že prak má tentokrát Marge... ()

PamelaJJK 

všechny recenze uživatele

Přistupoval jsem k tomuto dílu s despektem. Ano, kvůli panu Magnuskovi. A dostavilo se překvapení. Musím souhlasit s paní Spáčilovou z MF Dnes (narozdíl od zdejší "stádní" odborné většiny), že se pan Magnusek zlepšuje a na rozdíl od věhlasnějších filmařů to ještě nevzdal a nezabalil. Vím, že se říká, že mezi slepými je jednooký králem, ale tohle nebylo úplně blbé. Objektivně vzato. Pan Lábus byl přesvědčivý a úžasný. Kamera, stopáž, obsazení OK. Že to neodpovídá medicínským a právním normám a pravidlům? Není to dokument o stavu zdravotnictví či justice v ČR. Je to autorská, chcete-li umělecká, zkratka, licence,... Průměrně inteligentmí živočich to bez problémů pochopí... Ano, bylo to schematické, ale aspoň to na rozdíl od spousty artových záležitostí, mělo jakous takous atmosféru a děj a snažilo se to něco sdělit. Jednoznačně nejlepší počin pana Magnuska. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Film se promítal i v zahraničí, např. v Kalifornii. (tsatsiki)
  • Film Kluci z hor je prvním filmem z distribuce APK Cinema, který se dostal do televize. (tsatsiki)
  • Scéna, kdy Martin Dejdar a Jiří Lábus jezdí na motorce, se točila hned několikrát, jelikož se Jiří Lábus bál rychlé jízdy a neustále nutil Martina Dejdara zpomalovat. Při jedné scéně dokonce jeli tak pomalu, až se nakonec převrátili do příkopy. (rublik05)

Reklama

Reklama