Reklama

Reklama

Kam se poděla sedmá rota?

  • Francie Mais où est donc passée la septième compagnie ? (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Vojáci francouzské armády Chaudard, Pithivier a Tassin dostali v létě roku 1940 rozkaz zřídit pozorovatelnu a udržovat spojení, tak, aby jejich armáda mohla co nejlépe a nejrychleji prchat. Německé divize totiž začaly obsazovat Francii mnohem razantněji, než se čekalo. A tak se stalo, že tento "výkvět" francouzského vojenského spojařství zůstal odtržený od své roty, která se dostala do zajetí. Bez velení a bez touhy po hrdinských činech se toto trio rozhodlo připojit k prchající armádě. Ale mezitím se už všude začali roztahovat Němci... (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (222)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pokouším si představit, jak by se odvíjel příběh skupinky vojáků obklíčených kdesi na východní frontě. Byl by nejspíš plný patosu, héroismu, štěkání střelných zbraní a chroptění zabíjených nepřátel. Ironie a parodické prvky se do světa nasáklého ideologií a šokujícím násilím příliš nehodí. Ve Francii je to jinak. Trojice vojáků, která jen o chloupek unikla zajetí, chvílemi vypadá, jako by místo ve válce byla na dovolené. I na pěknou koupačku dojde. Pokud se pokouší spojit se svou armádou, nehledejte za tím touhu pokračovat ve válce do roztrhání těla, spíš pragmatický kalkul a snahu vyhnout se zajateckému táboru v cizině. První díl příběhu sedmé roty nepředstavuje ztřeštěnou komedii se záplavou gagů, spíš lehce úsměvné vyprávění v pohodovém duchu podepřené přítomností sympatických herců. Jednu hvězdičku sice odnesl čas, ale se třemi nemám nejmenší problém. Celkový dojem: 65 %. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Žánr válečné komedie je pro mě záhadou. Tak buď byla válka strašlivá událost, naprosto tragická etapa dějin, při které zahynuly miliony lidí a celý svět utrpěl obrovské a nevyčíslitelné škody a mělo by se k ní přistupovat vážně, a nebo to byla děsná prča a švanda a natáčet o ní veselé taškařice je tedy naprosto v pořádku. Snad by mělo platit jedno, nebo druhé. Ovšem je vidět, že v téhle naší fantasy realitě jdou oba protiklady skloubit jako po másle. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Pohodou južanskou "gáblik" ležérnosťou k hrdinskej záchrane jednotky. Nie cielená, premyslená taktika, lež náhodný zhluk okolností. Vedúci tých, ktorí sa v civile borili s jatočnými zvieratami, nepríliš úspešným predajom hrncov alebo zametaním verejných priestranstiev. k nepredvídateľným hrdinstvám. Zábavné a milé. A pamätajte, v napätej situácii je vždy najlepšie sa zastaviť, dať si púpavový čaj, trochu paštéty a poriadne sa okúpať. Potom sa uvidí. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Je dobře, že se lidé dokáží dívat na vlastní historii s vtipnou sebeironií, nepotřebují dělat hrdiny a na národní porážku jsou ochotni nahlížet s humorným nadhledem. Oč je často taková válečná komedie příjemnější zábavou, než patetická dramata, která se snaží zdůraznit národní hrdost a hrdinství? Jsou tři. Seržant Chaudard (dobrý Pierre Mondy) a vojíni Pitivier (Jean Lefebvre) a Tassin (dobrý Aldo Maccione). Nechtějí být hrdiny, chtějí se především dostat ze zapeklité situace a utéci někam daleko do bezpečí. Jejich pouť je především hledáním jídla, schováváním se ve křoví, sušením mokrého prádla a ježděním obsazeným německým vozidlem. Více než hrdinství je zajímá plný žaludek, více než odplata je zajímají pevné boty. Z dalších rolí: sestřelený pilot a poručík Duvauchel (Erik Colin), který se přidává k trojici, plukovník Blanchet (sám pan režisér Robert Lamoureux), kterému všichni ujíždí, kapitán a velitel sedmé roty Dumont (Pierre Tornade), překvapený postupem trojice, nebo žhavá Germaine (Corinne Lahaye), okouzlená poručíkovým šarmem. A tak trojice s vypětím všech svých omezených sil, štěstím a hravým humorem překonává všechny překážky při cestě za svým vytouženým cílem: útěkem z obklíčení. Je to svižné a příjemně zábavné. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Tento film som po prvý krát videl ako chlapec a už vtedy som ho miloval. Výborný herci, výborné dialógy, veľa srandy, je to naozaj komédia so všetkým. Tento prvý diel sa tvorcom naozaj vydaril. Neraz si spomeniem, keď kupujem kabanos , že by som si dal aj " česnekovej". Opäť fantastický český dabing. Nostalgicky , ale aj zaslúžene 90%. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (18)

  • Francúzski vojaci vo filme používajú pušky MAS-36. (Jello Biafra)
  • Scéna výbuchu okna s francouzským vojákem byla natočena v restauraci letištního klubu La Ferté-Alais. (classic)
  • Když němečtí vojáci v přestrojení nasměrují kolonu francouzských důstojníků do léčky, tak jsou vyzbrojeni kulometem MG-42, který byl do výzbroje Wehrmachtu zaveden v roce 1942. Děj filmu se odehrává v květnu/červnu 1940. (bejkovec)

Reklama

Reklama