Reklama

Reklama

Film vypráví příběh gangsterů, dvojčat Reggieho a Rona Krayových, jedněch z nejznámějších neblaze proslulých zločinců v historii Velké Británie a jejich říše organizovaného zločinu, kterou v 60. letech dvacátého století vybudovali ve východní části Londýna. Hlavní dvojroli Rona a Reggieho ztvárnil Tom Hardy. (Freeman Ent.)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (552)

klerik 

všechny recenze uživatele

Od Helgelanda väčšinou čakáme príbehovejší film, ale ani toto nie je zlé. Ide predovšetkým o Hardyho a i keď neprekonáva THE TAKE je táto gangsterská prierezovka zaujímavá. Nič prevratné neprináša, ale ak máte radi Hardyho a nesadli vám artové experimenty typu VEREJNÍ NEPRIATLIA ani akčné šialenosti v štýle LOVCI GANGSTROV, mohli by ste sa baviť... Nejde o scenáristický skvost, ale pár scén ("Príde paranoidný schizofrenik do baru...") je celkom vtipných... ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Ti co Hardyho nemusí si odstraní z hodnocení dvě hvězdičky, protože jsou to právě jeho herecké výkony, které tahají poměrně standardní gangsterku nahoru. Legendy jsou až moc dlouhé na to jak málo se v nich stane. Buď to chtělo zkrátit nebo Krayovic Odysseu rovnou protáhnout na minisérii. Vůbec to není špatný film, ale potenciálu tu bylo mnohem víc. V konkurenci - v televizi Peaky Blinders - v kině libovolný Scorsese je vždy až ten druhý vzadu. Hardyho Reggie a Ronnie jsou ovšem tahouni za všechny prachy. Jak nad tím tak přemýšlim postava Emily Browning to možná zbytečně brzdila a zlidšťovala. Helgeland pořád umí, ale zvládá to i líp. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Bratia Krayovci neboli dvakrát sympatickí chlapíci, na rozdiel od Toma Hardyho. Jeho kreácia Reggieho vzbudzuje k postave určité sympatie, naopak k Ronovi si vzťah nevytvoríte. Mohlo sa jednať o skutočne drsnú gangsterku bez príkras, Helgeland ale pojal tento životopis s miernym nadhľadom a humorom. Nie však v štýle postmoderny, skôr starosvetsky. Atmosféra dobového Londýna a farebné kamerové filtre fungujú výborne. Postavy manželky v stvárnení Emily Browning vám ľúto nebude, pretože jej naivita a akési implicitné zlatokopectvo k tomu nedávajú príležitosť, i keď je rozprávačom príbehu. Zaujalo ma, že sa polícia zaoberala vraždami vnútri mafie, ale asi išlo proste o zámienku, ako oboch bratov dostať za mreže. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Svá zlatá léta si organizovaný zločin v USA odbyl v období prohibice, kdežto britský organizovaný zločin měl své nejslavnější období v 50. a 60. letech minulého století, kdy se Londýn stal dočasně pupkem světa. Centrem zájmu bulvárních médií a veřejnosti se stala především nepřehlédnutelná dvojice bratrů Krayových, kteří tehdy plnili stránky nejen věnované kriminálním deliktům, ale diktovali i módu a přátelili se s hvězdami showbusinessu. Je to už druhý film, který se snaží mapovat jejich životní osudy, a nutno říct, že se Brianu Helgelandovi podařilo vytěžit víc než jeho předchůdci. Z diváckého hlediska je ale problém, že ten film trochu klame tělem. Začátek se nese bezmála v tarantinovském duchu a poté, co bratři v dojemné spolupráci zmasakrují konkurenční gang, vypadá to na krvavou napínavou jízdu. Snímek se ale následně změní v psychologické drama, kde se partnerka jednoho z bratrů vyrovnává s vědomím, že svůj život spojila se sociopatem, jehož dvojče je ryzí psychopat. Řeší se zkrátka problém paní Schroederové z Mafie v Atlantic City, která se milostnou pletkou s mafiánským bossem Thompsonem dostala do centra organizovaného zločinu a sváděla nekonečný souboj vlastního svědomí a hodnotového žebříčku s prostředím, které ji obklopovalo. Natočené je to jako skvělě vypadající retro ze 60. let, je zkrátka vidět, že britská kinematografie víc umí a může si víc dovolit než naše provinční prostředí. Mnohý žánrový fanoušek si povzdychne, že linie sledující, jak bratři Krayové rostou a pohlcují nové čtvrtě a čistí město od konkurence, by byla divácky daleko atraktivnější. Celkový dojem: 80 %. Tom Hardy se se svou dvojrolí vyrovnal podle očekávání důstojně. Nebude to sice velký hit a tento titul nebude figurovat na nejvyšších příčkách žánru, ale své kvality má. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Obyčejně se nesnažím dávat důraz na coby kdyby, ale kdyby seděl na režisérské židli Martin Scorsese, šlo by nejspíš o velkolepou událost. Brian Helgeland se přitom snaží celou dobu jeho rukopis napodobit, ale svůj stín ne a ne překročit. Atmosféra 60. let je sice hodně slušná, ale přeci jen něco chybí (vydatnější soundtrack?), scénář není z nejhorších, i když by bylo vděčnější vsadit na vzestup a pád Krayovic brášků, než na vztahovou linku. Herci jsou všichni přesvědčiví, ačkoli je Emily Browning coby femme fatale poměrně nevýrazná a matadoři Christopher Eccleston, David Thewlis a Chazz Palmiteri nemají mnoho prostoru. Slabý film? Ani náhodou! Navzdory mouchám se na to skvěle kouká, za celé dvě hodiny to neztratí tempo a hlavně - Tom Hardy v hlavní dvojroli naprosto exceluje a je hlavním důvodem, proč jsou Legendy zločinu jednou ze zajímavějších gangsterek za poslední roky. 80%. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (14)

  • Vo viacerých scénach, ktoré sa natáčali v Londýne, je možné vidieť moderné CCTV kamery či plastové okná na okolitých budovách či domoch. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama