Reklama

Reklama

The Last of Us - Season 1

(série)
Trailer 3
USA, 2023, 8 h 37 min (Minutáž: 43–80 min)

VOD (1)

Epizody(9)

V roce 2003 pustoší planetu parazitická houba, která mění lidi v násilné predátory známé jako tzv. nakažené. O dvacet let později je ostřílený přeživší Joel (Pedro Pascal) najat skupinou rebelujících bojovníků za svobodu, aby propašoval čtrnáctiletou Ellie (Bella Ramsey) pryč z represivní karanténní zóny. Z původně rychlé a jednoduché práce, se brzy stane brutální a temná cesta napříč postapokalyptickými Spojenými státy, kde se Joel a Ellie budou muset spolehnout jen jeden na druhého. (Magic Box)

(více)

Videa (12)

Trailer 3

Recenze (198)

Lexonka97 

všechny recenze uživatele

Last of Us jsem sice nehrál a záměrně jsem se vyhýbal případným spoilerům, abych si ten první zážitek patřičně užil. A ono se to sakra vyplatilo. Na herní příběh je seriál opravdu precizně udělaný a funguje. Už jen úvodní půlhoďka nastavila laťku celé sérii. První díl je tak poutavý, že vás ihned vtáhne do děje. Zato třetí epizoda krásně vybočuje a doslova dojímá a spolu s pátou a šestou jsou největšími highlighty seriálu. Pedro Pascal jako Joel je výborný a jeho chemie s Bellou Ramsey je též skvělá. Jejich vztah je skvěle vybudován už od začátku. Seriál má skvělé vizuální efekty a celkově se tváří velmi uvěřitelně, čemuž napomáhají sety a kulisy. Jsou tu ale dvě mínus. A to, že mi přišlo, jako by se tvůrci schválně vyhýbali nakaženým. Což je škoda, protože jsou docela podstatnou částí příběhu. Druhým mínusem je až nevyužití hry v akčních scénách, kdy jsme mohli dostat víc plížících scén a víc ,,herní’’ akce. Jinak zasloužených 9/10 a už se nemohu dočkat, až si zahraju hru. ()

NiWi 

všechny recenze uživatele

Decentně zpracovaný seriál sázející na atmosféru a nesourodou ústřední dvojici hledající k sobě cestu. Po vizuální stránce správně ponuré a špinavé v rámci lidských kolonií, naopak přírodní scenérie poskytují ideální až téměř melancholický kontrast. Tvůrci však sázejí primárně na postavy. Některým jsou věnované skoro celé epizody, což je fajn pro budování morálně chátrajícího světa. Vztah Joela a Ellie je fajn, herci spolu mají chemii i když je potřeba si chvíli zvykat. Ostatní postavy jsou výrazné a zapamatovatelné, ale některým vedlejším je věnován prostor na úkor ústřední dvojice, což se projeví hlavně v posledních dvou epizodách. Neubráním se pocitu, že se jejich vzájemný vztah mohl budovat o něco víc. Většina jejich konverzací se točí kolem budoucích plánů dvojice nebo světové situace, a osobních a emočních výměn je pomálu, i když ty zásadní z her jsou zachovány. Castingově nemám problém, Pedro Pascal je skvělý a na Bellu Ramsey si člověk chvíli zvyká, ale nakonec si k ní najde sympatie. Zřejmě v rámci rozpočtových rozhodnutí jsou opuštěná lidská města až zbytečně moc opuštěná, konfrontací s nakaženými je pomálu, a ty s jinými lidmi nejsou tak zajímavé (pátý díl budiž v tomto světlou výjimkou). Celkově i kvůli tomu nepůsobí svět zpustošený parazitickou houbou tak nebezpečně, a pro běžného diváka neobsahuje ani tolik zapamatovatelných momentů. Ve výsledku se tak jedná o lehce nadprůměrný postapokalyptický seriál, který docela rychle uteče, ale mohl být zpracovaný lépe, a stejně tak mohli tvůrci lépe rozvrhnout čas věnovaný určitým postavám. ()

Reklama

Helo 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jedna z těch lepších věcí natočených podle hry a to díky silný technický stránce, hudbě použitý i ve hře a hlavně "odvahy" dost natěsno se držet předlohy. A když píšu natěsno, tak fakt myslím natěsno, protože velká část momentů téměř do posledního pixelu odpovídá sekvencím ze hry a stejně tak množství dialogů je do písmene stejných. Což by doposud bylo prakticky za 100% hodnocení. Jenže pak přichází jenže. Tvůrci si z nějakých důvodů řekli, že některý dějový momenty je třeba předělat a motivace postav při nejmenším lehce pozměnit, což funguje u Joela, nebo je taky úplně převymyslet a detailně vysvětlit, což s přivřením očí možná funguje i u některých ostatních postav, ale vlastně to působí úplně zbytečně odvádí to pozornost od ústřední dvojice. Úplným zklamáním je pak epizoda s Billem, která v celý sérii působí jako pěst na oko, protože s předlohou má společnou snad jen podobu a partyzánství Billa a atmosférou je úplně mimo a do celku ani trochu nezapadá. A co se týče castingu, tak trefa do černýho je tu právě jen snad Bill + černý (pun not intended) postavy. Pedro Joela ještě dává dobře, ale Ellie zkrátka není Ellie. A taky je zajímavý, že většina původně bílých postav je tady zcolorwashovaná, zatímco (pokud mi něco neušlo) všechny černošský postavy jsou tady... inu pořád hraný černochama. Já myslím, že tohodle trendu si může nevšimnout už jen člověk s taktickou slepotou. To je ale jen pozorování na závěr, který však do hodnocení promítat nehodlám. Myslím si totiž, že HBO se tady z lehce nadprůměrný hry (ne, skutečně nesdílím názor o její geniálnosti) podařilo udělat seriál, kterej je schopnej se jí až na pár výjimek dorovnat. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Jako jo a ne. Last Of Us od HBO je víc psychologické drama, než akční nálož. Rozumím rozhodnutí použít clickery spíš sporadicky, jenže některá místa si o ně přímo říkala. Takhle divák dostává epičtější Cestu od Cormaca McCarthyho. Protože to je přesně ten dojem, který po sobě těch devět epizod zanechává. Scenérie, masky, triky, herci výborní. Jen to není taková šleha, jako byla hra. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Agus Hidayat (2003, Jakarta, Indonézia): „Potrebujeme vakcínu alebo liek.“ Ibu Ratna: „Strávila som celý život výskumom týchto vecí. Počúvajte teda pozorne. Neexistuje liek. Neexistuje vakcína.“ Agus Hidayat: „Tak čo máme robiť?“ Ibu Ratna: „Bombardujte. Začnite bombardovať. Bombardujte mesto a všetkých v ňom.“ Post-apokalyptický príbeh podľa hry, ktorú som nikdy nehrala a takmer nič o nej nevedela. Či sa tvorcovia prvej minisérie držali podkladu, neviem posúdiť. Obsadili film výborne, príbeh natiahli do akurátnej stopáže, hltavo budete čakať na ďalší a ďalší diel. Výborná práca kameramanov a uveriteľné kulisy a maskovanie infikovaných. Ako sa mi často stáva, mala som problém len s postavou Ellie. (Prečo mne tak prekážajú vzpurné a drzé decká? Sama neviem). Ale našťastie, aj Ellie prechádza fázami svojej vnútornej premeny a musela som jej odpustiť. ()

Galerie (323)

Zajímavosti (115)

  • V seriáli sa neuvádza, akou degeneratívnou chorobou Frank (Murray Bartlett) trpel. Podľa spolutvorcu Craiga Mazina to bola buď SM (skleróza multiplex) alebo raná ALS (amyotrofická laterálna skleróza). (molcan2)
  • Henry (Lamar Johnson) a Sam (Keivonn Woodard) sú súčasťou skupiny z Kansas City, ale zdá sa, že sú pred nimi na úteku. Vo videohre sú súčasťou samostatnej skupiny, ktorá sa zatúlala do mesta a hľadala zásoby, než bola prepadnutá. (molcan2)
  • Epizoda se potýkala s negativními recenzemi, protože obsahovala gay pár. Někteří tvrdili, že to do seriálu nepatří, i když v samotné hře se o tomto páru již hovořilo. (SlytherinBoy)

Reklama

Reklama