Reklama

Reklama

The Last of Us - Season 1

(série)
Trailer 1
USA, 2023, 8 h 37 min (Minutáž: 43–80 min)

VOD (1)

Epizody(9)

V roce 2003 pustoší planetu parazitická houba, která mění lidi v násilné predátory známé jako tzv. nakažené. O dvacet let později je ostřílený přeživší Joel (Pedro Pascal) najat skupinou rebelujících bojovníků za svobodu, aby propašoval čtrnáctiletou Ellie (Bella Ramsey) pryč z represivní karanténní zóny. Z původně rychlé a jednoduché práce, se brzy stane brutální a temná cesta napříč postapokalyptickými Spojenými státy, kde se Joel a Ellie budou muset spolehnout jen jeden na druhého. (Magic Box)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (198)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Není to taková šleha, jak bylo prezentováno. Alfou a omegou jsou postavy a jejich traumata. To platilo prakticky od začátku. Nejprve jsem se ovšem sám sebe ptal, zda je úplně v pohodě, aby se nejsympatičtější postava první epizody nedožila jejího konce. Pak přijde razantní střih. Od zániku civilizace, jak ji známe, uplynulo 20 let. Lidskou civilizaci do prachu země zašlapal houbový virus, odskákala to velká města, aby se šíření infekce zpomalilo. Divák se „kochá“ pustým světem plným rozmanitých a zajímavých detailů i vizuálních nápadů. Pak vyskočí první monstra, jejichž mozek ovládá vysoce infekční houba, no, nicméně nakažení se snad v polovině dílů vůbec neobjeví. Neříkám, že potřebuju zběsilé akční sekvence, ale čekal jsem krapet víc. Gustavo Santaolalla dál brnká na kytaru, s každou novou epizodou vnímáme trochu jiný feeling. Velmi brzy jsme si zvykli, že při putování Joel s Ellie potkávají další a další postavy, jejichž osud bývá vesměs tragický, a nemají prakticky žádný další vliv na vývoj. Každopádně díky nim se o ústřední dvojici dozvíme vždy zase něco víc. Hodně specifické jsou (nejen v tomhle) třetí a sedmá epizoda. Zaobíráme se tedy dalšími dějovými odbočkami, ovšem emocionální investice do pouta hlavního dua prostě měla být od začátku pečlivější. Videoherní adaptace, na kterou se všichni šíleně těšili, ale já o ní nikdy neslyšel… Precizní a řemeslně solidní, ale nadšení jsem po celou sérii krotil. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvá séria adaptuje hru najpresnejšie jak sa len dá. Miestami až tak že hráči ani nemajú byť moc čím prekvapení. Identické lokality a situácie, no niekedy až moc veľká absencia nakazených. Celý svet kvôli tomu pôsobí menej nebezpečne a putovanie Joela a Ellie je síce atmosférické ale boj o život som si predstavoval trochu inak. Uvidíme čo predvedú v ďalšej sérii. Inak ale veľká spokojnosť. Pedro Pascal je Joel a ajkeď mi Bella Ramsey nesadla hneď, tak dramatické scény zahrala parádne. Niektoré časti boli citeľne slabšie (4,7) a niekedy mi vadilo keď sa pasáže skratili ajkeď to podľa mňa nemalo veľký zmysel, no našiel momenty kedy som nedýchal. Last of Us ma silný príbeh. Vie chytiť za srdce, rozplakať aj vytvoriť pocity úzkosti a smútku. Finále bolo super a technicky nie je moc čo vytknúť. Možno pár odflaknutych kamerových záberov. Veľmi sa mi ale páčilo rozšírenie niektorých liniek čo v hre prebehli inak. Kontroverzná 3. epizodá je skvelý príklad, tá bola podľa mňa bezchybná. Cameo úlohy pôvodných hercov z hry tiež potešili a najdôležitešie je že sa týmto asi definitívne zlomila kliatba herných adaptácií. 1. séria je krátka a označenie zombie trip nie je mimo, vedľajšie postavy prichádzajú a odchádzajú a naozaj veľké veci predviedlo až Last of Us part 2.  Kebyže nehrám hru asi som viac odpálený a možno by dám aj plne hodnotenie, zatiaľ čakám čo predvedú ďalej, potenciál je obrovský.  8/10 ()

Reklama

Luicy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozhodně jedna z nejlepších herních adaptací, kterou jsem doposud viděla (co si však budem, ta konkurence není kdo ví jak vysoká), ale ani tak to není dokonalé. Za největší mínus považuju velkou redukci nakažených lidí, kteří se volně pohybují po světě. Je mi jasné, že se po čase nákaza nějakým způsobem ustálí, ale člověk pak nemá moc důvodů se strachovat o hlavní postavy a zároveň pak postrádá smysl celá výprava, tedy hledat vakcínu proti Cordycepsu. Seriál se tak oproti hře ochuzuje o značné napětí a akci, což je podle mě škoda. Další zbytečností byly podle mě fillerové díly 3 a 7. Dějová linka s Frankem a Billem sice nebyla tak tragická, avšak seriálové zpracování DLC Left Behind, které už samo ve hře stálo o hovně, bylo dle mého názoru příšerně nudné. Nebýt těchto dvou dílů, nemusel být příběh tak zbytečně uspěchaný. Nicméně toto jsou asi všechny větší výhrady, které já osobně k seriálu mám. Jinak se mi to samo o sobě líbilo. Ta postapo atmosféra byla parádní a výběr herců rovněž. Na to, jak jsem byla původně nedůvěřivá k obsazení Ellie, tak jsem v konečném důsledku byla mile překvapená z hereckých výkonů mladičké Ramsey, že mi ten odlišný vizuál nakonec ani tak nevadil. O Pascalovi ani nemluvím, ten byl v roli Joela výborný a hrozně mě bavilo sledovat Joelův a Elliein budující se vztah. Dalším plusem je scénář, který se ve většině případů drží herní předlohy a když už tam jsou nějaké změny, jsou dobře provedené (vyjma výtek výše). Jakožto herní fanoušek jsem si seriál velice užila, avšak kdybych herní předlohu neznala a neměla k ní utvořený nějaký vztah, nevím, zda by mě seriál tolik oslovil. Asi by to na mě působilo jako nudnější procházka z bodu A do bodu B, a tak bych o hvězdičku snížila. ()

Gurtha 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo opravdu výživné, silné a ... depresivní. Nutně potřebuji dávku Jane Austenové, protože tohle skvěle zahrané a výstižně natočené dusno na téma lidi jsou svině, mě dost vyčerpalo. Oceňuji, že tvůrci na sebe nenechali tlačit a dovolili si i lyričtější pasáže a snad právě díky nim mi to přišlo tak děsivé. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. Séria - 75%. Veľa ľudí si nad The Last of Us pohonkáva, no ja som sa aj pár krát nudil. Hru som nehral, takže vôbec nemám šajnu, čo bude nasledovať ďalej a nejaké eastereggy som pochopiteľne vôbec neregistroval. Veľkým plusom je vizuálna stránka, atmosféra a herecké obsadenie. No okrem vydarených dielov (E01, E02, E05, E08, E09), sú tu aj slabé diely, ktoré som skoro prespal nudou (E03, E04, E06, E07). Dúfam len, že to nedopadne ako The Walking Dead, ktorý mal tiež slušný rozbeh a nakoniec upadol do prechádzkovej nudy. Snáď to nebudem trpieť znova, aj keď rovnaké mínusy majú zatiaľ oba seriály - príbeh, ktorý je strašne pomalý a vo veľa dieloch sa vlastne nič nedeje. Tak či tak, bavia ma postavy a som zvedavý, čo bude ďalej. Plusom je tiež krátky počet epizód. S prižmúrenými očami dávam aj tu štvrtú. ()

Galerie (323)

Zajímavosti (115)

  • Na začátku epizody si Joel (Pedro Pascal) a Ellie (Bella Ramsey) pouštějí v autě skladbu „Alone and Forsaken“ od Hanka Williamse. Píseň zazní také ve videohře, když Joel a Ellie vstoupí do Pittsburghu, a je také použita v prvním traileru k seriálu. (BROKEN_)
  • Perryho, jedného z Kathleeniných (Melanie Lynskey) mužov, hrá Jeffrey Pierce, ktorý vo videohre prepožičal svoj hlas a pohybovo stvárnil postavu Tommyho (Joelovho brata). (molcan2)
  • Bloatera stvárnil herec Adam Basil, ktorý mal dokonalú "postavu, obvod a kondíciu". Na pomoc pri tvorbe bloatera bol vytvorený odliatok Basilovho tela. Oblek s hmotnosťou 40 kilogramov (88 libier) bol počas natáčania potiahnutý tekutinou podobnou gélu, aby vyzeral mokrý a reflexný. Tím chcel, aby tvor mal "praktickú prítomnosť" pre interakciu na scéne, ktorú by bolo možné neskôr zvýrazniť vizuálnymi efektmi; bloater bol vyšší a dostal dodatočnú svalovú definíciu. Dizajnér a maskér Barrie Gower tiež uviedol, že oblek bol vytvorený so zámerom, aby bol čo najviac slizký a mokrý, čo pridalo ďalšiu vrstvu intenzity už tak intenzívnej atmosfére seriálu. "Mali sme k dispozícii celú kópiu jeho tela, na ktorú sme vymodelovali protézu bloatera z modelovacej hliny. Odlievali sme ho z penovej gumy a penového latexu, ktorý je veľmi ľahký. Je to takmer ako čalúnnická pena, veľmi hebučký druh materiálu. To všetko bolo vymodelované a odliate v samostatných častiach: horná polovica, hlava, ruky, nohy. Mali sme tím, ktorý všetky tieto časti vyrobil spoločne. Vzadu a okolo pása sme mali zips, ktorým sme ich mohli zipsovať. Mal všetky tie previsnuté záhyby huby, ktoré skrývali zipsy a poppery." Aby počas nočnej scény, v ktorej bloater napadne skupinu vojakov, vyzeral mimoriadne desivo, bol Basilov oblek potiahnutý klzkým mazivom, aby vynikli kúsky huby. "Oblek by bol veľmi mäkký, ale veľmi slizký a mokrý. Natreli sme ho týmto gélovým roztokom, ktorý dodal lesk všetkým hubám. Mali sme na jeho tele vyrazených veľa malých tŕňov a špicatých chĺpkov, akoby malých výrastkov, ktoré sa predierali von. Aby sa tvary dali čítať, museli sme ich pokryť leskom. Bolo to ako textúra, ktorú sme vytvárali, takže sme neustále chodili a natierali ich týmto leskom, len aby sa tvary zachytili na siluetách. Opakovane sme doň vstupovali a viac ho leštili, pokrývali sme ho týmto lubrikantom, aby bol pekný a lesklý." (molcan2)

Reklama

Reklama