Reklama

Reklama

Město 44 vypráví příběhy mladých lidí, kteří žijí své životy jako by každý den měl být jejich posledním. Není to díky jejich statečnosti nebo lehkovážnosti – tento postoj je přirozený s ohledem na skutečnost, které čelí. Píše se totiž rok 1944 a jejich příběhy se odehrávají v Němci okupované Varšavě. Mladí Poláci vnímají své zapojení do podzemního hnutí nejen jako vlasteneckou povinnost, ale také jako dobrodružství, příležitost se pochlubit před svými vrstevníky a zapůsobit na dívky. Flirtují, předvádí se a dělají plány během jejich odbojového cvičení, aniž by si uvědomovali, že se blížící léto stane nejtěžší zkouškou jejich života. A tak netuší, co pro ně historie připravila... Polské hnutí odporu představované Zemskou armádou (Armia Krajowa) 1. srpna 1944 zahájilo ozbrojené povstání, které mělo osvobodit Varšavu z područí nacistického Německa. Naši hrdinové pod vedením charismatického vůdce Kobry vytvoří jeden z nejodvážnějších oddílů povstání. Jsou svědky i aktéry obětování se a hrdinství, ale i krutosti, zrady a vraždy. Učí se lásce a zjistí, co je to nenávist. Dějiny jim dají krvavou a krutou lekci v dospívání. (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (294)

Shakers 

všechny recenze uživatele

S prižmúrenými očami, za nádhernú výpravu, nakoniec zdvíham o jednu navrch. Inak mi to prišlo dosť rozťahané, niekedy až príliš štýlovo moderné a to platí aj o namakaných modeloch. Trošku pútavejší a dravejší príbeh a priebeh by tomu nezaškodil, ale inak klobúk dolu na to, že sú to Poliaci akcie viac ako slušné. 80% - 4* ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„PŘÍSAHÁM, ŽE ZACHOVÁM VĚRNOST POLSKÉ REPUBLICE, ŽE BUDU HÁJIT JEJÍ ČEST A BOJOVAT ZA JEJÍ OSVOBOZENÍ, I KDYBY TO ZNAMENALO POLOŽIT ZA NI ŽIVOT…“ /// Rozpočet 24 milionů zlotých je na výpravě a efektech znát. Ty jsou však to jediný, na co se dají pět ódy. Scénář moc dramatický působivosti nepobral a možná bysme ho u nás, na rozdíl od toho vostatního, dali dohromady taky. Sledujeme skupinku dospívající mládeže, kterým se zapalujou lejtka a navíc cejtěj potřebu přidat se k odboji. Štefan je obklopenej dvěma holkama a kupou štěstí (že to nejde k sobě? Inu válka…) a my můžem sledovat jejich osudy. Po dlouhým, nudným úvodu přichází překvapení v podobě krvavejch scén, který potěší každýho válečnýho veterána. Scénář se dá pochválit za to, že staví na reálných základech (a hlavně kvůli tomu dávám aspoň ty 3*). Němci tenkrát sejmuli každýho, kdo jim padl do ruky. Nevyhejbá se ani vzájemný nevraživosti s Ruskem a strachu z Rudý armády, stejně jako zmiňuje účast jediných posil zvenčí, Berlingovců. Samotná válka, to je spíš taková partyzánština, ve který je možný naprosto všechno. Město se mění v živou střelnici, kde se všichni v duchu Hvězdný pěchoty (nemyslím ty šikulky ze Superstár, ale Verhoevenovo akční scifi z roku 1997) vrhají vstříc smrtícím nástrahám a překvapivě jim docházej životy. Jako hodně nepovedej vtip pak působěj všechny ty zpomalovačky a rádoby efektní nápady. Matrixovej „Bullet time“ během válečný vřavy, při níž si strkaj jazyky až do mozku, pak je vrcholem exhibicionismu. Proti tomu jsou „gerojský“ činy, s cílem nechat se co nejefektněji sejmout, prkotina. Možná tím chtěl rejža říct, že láska má místo v každý době. O tom nepochybuju, ale výsledek je stejnej, jako by Disney točil pohádku plnou milejch postaviček, o mistrovským díle masovýho vraha. Ukázat válečný peklo se povedlo na výbornou. Některý věci jsem nepobral já, některým zase nebude rozumět mládež. Hlavní cíl je však splněn: připomenou hrdinskou a tragickou kapitolu polských dějin. Nikdo mně nevymluví, že si tehdejší masakr civilního obyvatelstva nezaslouží lepší příběh než je tahle Love story. To ovšem nic nemění na faktu, že polská kinematografie se té naší neustále vzdaluje. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chci se něco dozvědět o Varšavským povstání. 2.) S pionýrskou družinou jsme si často hráli na osvobození. (Byla jsem Marusja a všem jsem dávala. – První pomoc, debile!). 3.) Thx za titule „tkimitkiy“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ * ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Mám rád narušení současných představ o tom jak má vypadat „správný“ snímek z druhé světové války, proto vznik této moderní verze kvituji s povděkem. Je fakt, že Komasa měl velmi dobře našlápnuto a pokud se mu něco daří, je to zejména skvělá řemeslná stránka. Peníze do něj vložené jsou rozhodně vidět. Je to současné, cool a docela slušně se tomu daří být sexy v té vše špinavosti. Jenže samotná kostra, tedy milostné drama mezi ruinami, nemá dostatečnou sílu aby celé ty dvě hodiny utáhlo. Navíc v některých scénách (v traileru přítomné líbanky mezi kulkami) působí až sebeparodicky. Závěr je pak příliš zmatečně odvyprávěný a chybí mu ten správný tah na branku, přičemž atmosféru dohání samoúčelnou, a leckdy překvapivou (tank), brutalitou. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Tak takový audiovizuální nářez bych od polské kinematografie nečekal. Miasto 44 rozhodně není klasický "zaprděný" válečný film plný patosu a slz. Tedy on už ten film ze své podstaty (válka, smrt, strach a tak) takový je, ale je dost výrazně šmrncnutý moderními klipovitými sekvencemi a efektními až artovými zpomalovačkami. Člověk by si pomyslel, že tyhle zdánlivě laciné triky budou působit směšně, ale opak je pravdou. Využity jsou šikovně, nejsou prvoplánové (klaustrofobická část v kanálech například) a vždycky mají svůj účel. Audiovizuálu a způsobu nasnímání není prakticky co vytknout, film se v tomhle ohledu může směle rovnat tříáčkovým americkým blockbusterům. Na druhý pohled je Miasto 44 film až nečekaně realistický a ukazuje válku hodně krvavě a špinavě, byť samotná akce je samozřejmě dost přepálená a nahuštěná tak, aby se neustále něco dělo. V rámci náročných válečných snímků svěží vítr. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Poláci překvapili a natočili celkem syrový a realistický válečný film. Z hlediska historické pravdy nemám výtek a líbí se mi jak tu je pěkně zpracovaná historická realita a sice film ukazuje jak se nejenom na Poláky, ale i na nás všichni zvysoka vysrali a nechali nás tady chcípat, pak sem teda jakoby velký mocnosti vtrhli a jakoby vyhnali Němce, aby si nás mohli po válce pěkně rozdělit. Takže já říkám jak Fuck off Russia tak i Fuck off USA a pokud je dnes někdo nazývá osvoboditeli, tak dotyčnej nezná vlastní historii. Jinak akce velkolepá a brutální Jediný co mi vadí, že v tomhle duchu nebyl celej film a dají se zde vidět pokusy o jistou coolovost, akci ve stylu Matrixu, zpomalovačky a celkově pokus o přiblížení dnešní mládeži. Škoda, ale i tak jsem spokojen.70% ()

Galerie (95)

Zajímavosti (10)

  • Snímek byl inspirován historií bojové skupiny Radosław, která se účastnila bojů v různých částech Varšavy. (majky19)
  • 30. júla 2014 bol film oficiálne uvedený na Národnom štadióne vo Varšave pred 15 000 divákmi na najväčšom plátne sveta dovezenom z USA. (Arsenal83)
  • Natáčelo se ve městech Wroclaw, Walim, Swiebodzice, Varšava a Lodži Lodzkie v Polsku od 11.5 do 21.8 2013. (willy1)

Reklama

Reklama