Reklama

Reklama

Plukovnice britské armády Katherine Powell (držitelka Ceny Akademie® Helen Mirren) velí mezinárodní misi s cílem zajmout v Keni nebezpečné teroristy. Když však zjistí, že teroristé plánují sebevražedný útok, účel mise se rázem změní ze „zajmout" na „zabít". Na místo jsou povoláni američtí piloti s drony, ale ve chvíli, kdy se na bitevním poli objeví devítiletá dívka, se u pilota Steva Wattse (Aaron Paul, Perníkový táta) dostaví krize svědomí, která má za následek mezinárodní roztržku. (Magic Box)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (270)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Zachycení rádoby globálního byrokratického (a politického) procesu předcházejícímu případnému protiteroristickému dronovému útoku na území spřáteleného státu, kdy je třeba učinit Sofiinu volbu, zda udeřit i navzdory obětem na civilním obyvatelstvu. Čas neúprosně běží, napětí roste, politici si přehazují odpovědnost, zúčastněné začíná hlodat svědomí, svou roli hraje vyšší princip a... Rozjeté je to výtečně a do poloviny není mnoho co vytknout. Má to ovšem jeden problém. A sice že Hood s postupující stopáží ztrácí odstup a lacině i zbytečně tlačí na emocionální strunu. O kolik více by sem sedl na první pohled chladný až odosobněný čistě procedurální přístup, který by doslovně neříkal divákovi, co si myslet a co cítit a byl by tedy v důsledku nepoměrně působivější a mrazivější způsobem, kterým toho umí docílit kupříkladu Greengrass či Lindholm. Každopádně i tak solidní válečné drama, které navzdory tomu, že v něm všichni celou dobu sedí, má dravé tempo, nenudí a má co říci (jen to říká ostudně doslovně). Jen ta látka nabízela prostor pro více než pouze pro "solidní válečné drama", ovšem to by za kamerou nesměl být rutinér bez stylu jakým Hood je. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dramatické nahlédnutí do kuchyně boje proti terorismu, kde se přehazuje horký brambor rozhodnutí a řeší se, jestli udělat strouhanku, nebo ne.. Hood to na diváka upekl přes etické otázky, morální dilemata a suspension of disbelief (mj. bezpilotní MQ-9 Reaper se neumí vznášet nad cílem, při jeho snímání nad ním krouží). Doslovnost a někdy až směšně šponovanou vyhrocenost lze zařadit mezi „collateral damage“, na které svět za pár dnů zapomene stejně jako na malou prodavačku Aliu. Vždyť menší zlo je vlastně dobro.. ()

Reklama

Lischai 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení z filmotéky Student Agency. Film popisuje jednu uspěchanou vojenskou operaci s dronem Predátor, kdy na začátku nadechnete a na konci vydechnete, na víc není čas. Je tam velká dávka vojáků a rozkazů a telefonování, trocha morálního rozhodování a málo nudných věcí a patosu. Takže jeeej, super film. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Včera som si náhodne pozrel druhú časť filmu, zaujala ma, a tak som si dnes plánovane pozrel prvú časť. Aj keď filmy tohto typu nejako zvlášť neobľubujem, tento bodol do osieho hniezda. Ľudia z dedinského prostredia dobre vedia, o koľko je ťažšie zabiť domáce zviera na prípravu jedla, ak mu predtým dali meno. Vojaci rovnako dobre vedia, o koľko ľahšie je stlačiť gombík a zabiť niekoho v diaľke, než použiť zbraň zoči voči. A úplne najlepšia je úloha právnikov a politikov. Tí by všetko chceli riešiť, ako v Němcovej rozprávke O chytré horákyni, ktorú som si v detstve často púšťal z bakelitovej platne. Teda ani vo dne, ani v noci, ani pešo, ani na voze, ani nahá, ani oblečená. A hlavne zbaviť sa akejkoľvek zodpovednosti. Jediný z nich, ktorý zaujal racionálny postoj bol minister zahraničných vecí USA. Vojenské operácie musia vykonávať vojaci podľa vojenských pravidiel bez zasahovania politikov. Politický dohľad nad armádou sa má vykonávať iba na parlamentnej a vládnej úrovni, nie na operačnej a taktickej. Oko v oblakoch považujem za mimoriadny film, ktorý spočiatku ani tak nevyzeral. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Nikdy nehovorte vojakovi, že nepozná cenu vojny!..." Helen Miren je moja obľúbená herečka a práve tento jej momentálny vek jej sluší a v posledných rokoch má šťastie na samé zaujímavé roly a pomerne úspešné filmy. Tento film je špionážnym filmom ako sa patrí. Napätie sa buduje postupne, herci majú čo hrať a aj keď je vo filme veľa dialógov, sú k veci a rozhodne nie sú nudné. Asi si počas filmu budete klásť otázku či je súčasná technika skutočne takto ďaleko a ak áno, prečo to nefungovalo s esami ako Usáma a podobná háveď..., ale to vám zážitok nepokazí. Scéna s chlebom tesne pred výbuchom je majstrovská ukážka účinku strihu, hudby a extrémneho napätia, ktoré z tejto kombinácie vzíde. Zdá sa, že celý film smeroval k tejto jedinej silnej scéne a tomu ja hovorím vygradovanie, fakt skvelé. Film je venovaný pamiatke Alana Rickmana a myslím, že to bola pekná rozlúčka s týmto skvelým hercom. Smutný záver tiež trochu vybočuje zo zabehaných štandardov a môže zaskočiť. 80%. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (21)

  • Ku koncu filmu je Alia (Aisha Takow) v Nairobi v Keni prevezená do nemocnice, pravdepodobne v neskoré popoludnie. Piloti dronov Steve Watts (Aaron Paul) a Carrie Gershon (Phoebe Fox) v Nevade, USA opúšťajú riadiacu kabínu pri údajnom východe slnka. Plukovníčka Powell (Helen Mirren) odchádza v rovnakom čase v Londýne, ale ukazuje sa, že šoféruje v noci. V Londýne by však malo byť okolo poludnia. (Arsenal83)
  • Na veľtrhu zbraní, ktorý sa údajne koná v Singapure, môžeme vidieť demonštráciu. Singapur však zákonom nepovoľuje demonštrácie. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel Alan Rickman

Zemřel Alan Rickman

14.01.2016

V 69 letech nás dnes opustil Severus Snape a Hans Gruber, tedy legendární britský herec Alan Rickman. Hvězda Harryho Pottera a Smrtonosné pasti podlehla rakovině, zanechala po sobě však bohatou… (více)

Drony na velkém plátně

Drony na velkém plátně

18.03.2015

Když vyděláte s 50 odstíny šedi půl miliardy dolarů, jak ty peníze nejlépe utratit? Přece za remake akčního béčka z roku 1983! Takhle nějak přemýšlí producent Dana Brunetti (Social Network, Kapitán… (více)

Reklama

Reklama