Reklama

Reklama

Plukovnice britské armády Katherine Powell (držitelka Ceny Akademie® Helen Mirren) velí mezinárodní misi s cílem zajmout v Keni nebezpečné teroristy. Když však zjistí, že teroristé plánují sebevražedný útok, účel mise se rázem změní ze „zajmout" na „zabít". Na místo jsou povoláni američtí piloti s drony, ale ve chvíli, kdy se na bitevním poli objeví devítiletá dívka, se u pilota Steva Wattse (Aaron Paul, Perníkový táta) dostaví krize svědomí, která má za následek mezinárodní roztržku. (Magic Box)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (272)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dramatické nahlédnutí do kuchyně boje proti terorismu, kde se přehazuje horký brambor rozhodnutí a řeší se, jestli udělat strouhanku, nebo ne.. Hood to na diváka upekl přes etické otázky, morální dilemata a suspension of disbelief (mj. bezpilotní MQ-9 Reaper se neumí vznášet nad cílem, při jeho snímání nad ním krouží). Doslovnost a někdy až směšně šponovanou vyhrocenost lze zařadit mezi „collateral damage“, na které svět za pár dnů zapomene stejně jako na malou prodavačku Aliu. Vždyť menší zlo je vlastně dobro.. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Kdyby to nebylo tak dlouhé, ale bylo to zkráceno v podstatě jen na finále, poslední půl hodinu, tak by to bylo super, bylo by to intenzívní, ale takhle se to poselství ztrácí v nánosu pořádného balastu, který je takový nijaký. Líbilo se mi však, že se tvůrci odhodlali k drsnějšímu závěru a ne nějakém u americkému happy endu. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Včera som si náhodne pozrel druhú časť filmu, zaujala ma, a tak som si dnes plánovane pozrel prvú časť. Aj keď filmy tohto typu nejako zvlášť neobľubujem, tento bodol do osieho hniezda. Ľudia z dedinského prostredia dobre vedia, o koľko je ťažšie zabiť domáce zviera na prípravu jedla, ak mu predtým dali meno. Vojaci rovnako dobre vedia, o koľko ľahšie je stlačiť gombík a zabiť niekoho v diaľke, než použiť zbraň zoči voči. A úplne najlepšia je úloha právnikov a politikov. Tí by všetko chceli riešiť, ako v Němcovej rozprávke O chytré horákyni, ktorú som si v detstve často púšťal z bakelitovej platne. Teda ani vo dne, ani v noci, ani pešo, ani na voze, ani nahá, ani oblečená. A hlavne zbaviť sa akejkoľvek zodpovednosti. Jediný z nich, ktorý zaujal racionálny postoj bol minister zahraničných vecí USA. Vojenské operácie musia vykonávať vojaci podľa vojenských pravidiel bez zasahovania politikov. Politický dohľad nad armádou sa má vykonávať iba na parlamentnej a vládnej úrovni, nie na operačnej a taktickej. Oko v oblakoch považujem za mimoriadny film, ktorý spočiatku ani tak nevyzeral. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Film se sice snažíé položit otázku, co je to přiměřená ztráta či přiměřené riziko a do určité míry se snaží i trochu citově vydírat, což umocňuje fakt, že holčička, o kterou tady jde, nepatří k fanatické rodině. Ale to tady na mě nefungovalo. Spíš jsem se soustředil na politické čachry, které se odehrávaly prakticky od začátku, kdy většině přítomných nešlo o to zničit teroristy, kteří by mohli napáchat mnohem větší škody, ale o reakci veřejnosti na případné civilní oběti. To mi přišlo naprosto přesné. Tím ale nechci říct, že zodpovědní lidé jsou v podobných situacích bez citu a že film nemůže odrážet realitu. Nicméně pak se člověk musí ptát, kolik podobných útoků odpískali jen proto, aby oběti na životech byly po sebevražedných útocích mnohem vyšší. Herecky naprosto dokonalé a Helen Mirren ve své roli ještě dokonalejší. Alan Rickman pak dal své symbolické sbohem větou "Nikdy neříkejte vojákovi, že nezná cenu války." a i kdyby za celou dobu řekl jen tohle, znovu by ukázal, jaká je ho škoda. 90% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $13miliónovTržby USA $18,704,595Tržby Celosvetovo $35,300,000Tržby za predaj Blu-ray v USA $1,360,477Tržby za predaj DVD v USA $2,082,657║ režisér Gavin Hood sa dobre zabýval v Hollywoode a ponúka zručne natočený "výzvedný" film, ktorý má výbornú gradáciu a napätie až do samého konca, veru miestami nechá pekne tŕpnuť diváka, plusom aj herecké výkony /80%/ ()

Galerie (28)

Zajímavosti (21)

  • Ku koncu filmu je Alia (Aisha Takow) v Nairobi v Keni prevezená do nemocnice, pravdepodobne v neskoré popoludnie. Piloti dronov Steve Watts (Aaron Paul) a Carrie Gershon (Phoebe Fox) v Nevade, USA opúšťajú riadiacu kabínu pri údajnom východe slnka. Plukovníčka Powell (Helen Mirren) odchádza v rovnakom čase v Londýne, ale ukazuje sa, že šoféruje v noci. V Londýne by však malo byť okolo poludnia. (Arsenal83)
  • Podľa režiséra Gavina Hooda sa 30 % operátorov amerických vojenských dronov lieči na posttraumatickú stresovú poruchu (PTSD). (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel Alan Rickman

Zemřel Alan Rickman

14.01.2016

V 69 letech nás dnes opustil Severus Snape a Hans Gruber, tedy legendární britský herec Alan Rickman. Hvězda Harryho Pottera a Smrtonosné pasti podlehla rakovině, zanechala po sobě však bohatou… (více)

Drony na velkém plátně

Drony na velkém plátně

18.03.2015

Když vyděláte s 50 odstíny šedi půl miliardy dolarů, jak ty peníze nejlépe utratit? Přece za remake akčního béčka z roku 1983! Takhle nějak přemýšlí producent Dana Brunetti (Social Network, Kapitán… (více)

Reklama

Reklama