Reklama

Reklama

Zlý drak unese princeznu Miroslavu uprostřed svatby a uvězní ji na hradě, který stojí na opuštěném ostrově. Princezna přijde o všechno – svou rodinu, přátele i ženicha. Jediné, co jí zbylo, je život v kleci a pravidelné setkání se záhadným mladíkem jménem Arman... jenže co je Arman zač a jak se dostal na drakův opuštěný ostrov? Pravdu se Miroslava dozvídá až příliš pozdě. Láska k dračímu princi je hořká a strašidelná. (TV Prima)

(více)

Recenze (207)

Martrix 

všechny recenze uživatele

Existuje pět fází vyrovnání se se smutkem (popírání, vztek, smlouvání, deprese a smíření). I když by se to dalo aplikovat i při hodnocení současné úrovně (nejen) ruského filmu, já si při sledování Legendy o drakovi vystačil s trojfázovkou. A to v pořadí: rozčarování, smíření se a odpuštění. Prvních dvacet minut jsem byl velmi rozčarovaný. Opět smrtelně vážně se tvářící a superpředvidatelné fantasy, potažené digišedí. Homo bookinga nutně musí napadnout, proč ti rusové blbnou s vymýšlením "nových" fantasy příběhů a nehrábnou do ruských bylin a nekonkurují Ironmanovi a ostatním americkým kašparům postavami, které jsou tak skvostně přepálené, že je vedle nich cpt. Amerika trapný instruktor pilates. Ilja Muromec, Dobryňa Nikitič, Aljoša Popovič... každý by zasloužil celovečerák a pak týmovku. Neee, místo toho je tady unylý příběh o unášení pannen drakem. Paradoxně se to ale zlepšilo od chvíle, kdy se z fantasy stala romance na ostrově. Tvůrci to trochu rozvolnili, občas žertík a ona ani ta romantika člověka nezabije...zvlášť, když se herci povedli... . Takže když jsem se smířil s tím, že se žádná akční fantasy řež konat nebude, začalo to být snesitelné. V českém dabingu, podotýkám. Nu a co finále? Kdyby se pořádala olympiáda v psaní předvidatelných scénářů, tak by družstvo DDD zvítězilo i bez použití zakázaných látek. Ale...já jim odpouštím. A ani nevím proč. Možná mi zkratovaly mé cynické obvody a nemám chuť být zbytečně kritický, protože je to jen bezelstně romantická pohádka s fajn postavami i herci. Víc humoru a 4* bych dal bez váhání...takto jen blýskavé tři. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Ruská Kráska a zvíře (opravdu, i s postavou, která zastupuje Gastona)... kde místo chlupáče vystupuje drak. Nic víc v téhle pohádkové fanstasy nehledejte. Hezká je ruská (slovanská) stylizace ve vizuálně krásném balení a i herci jsou potěchou pro oko. Romantická linka mezi hlavním párem, které je věnovaná celá střední pasáž filmu, by naopak mohla být hlubší a emoce upřímnějí. Celkově jde o příjemnou podívanou na Vánoce, ale děti vzhledem k tomu zaměření na ústřední duo asi příliš bavit nebude. ()

Reklama

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Už prastarý kultový animák Ježko v hmle ukázal, čomu museli sovietske a neskôr ruské deti na obrazovke čeliť. No povedzme nie práve záležitostiam najjednoduchším a najvhodnejším pre psychický vývoj. Tu sme obrazovo niekde inde a rozprávka je skôr pre dospelých, ktorí bežne cez víkend chodia na raid do Azerothu. Vizuálne mi scenérie pripomínali adventúry od Microids alebo Deck13, podvedome som už hľadala na obrazovke kurzor a v ruke myš, že si tie lokácie pekne prehľadám. Celkovo film stojí jednoznačne na obrazovej stránke, pretože romantický príbeh je rozvláčny viac než je zdravé. Ale keďže dvojicu zaľúbencov v takomto atypickom zložení sme tu zrejme ešte nemali a záver bol akceptovateľný, idem s hodnotením nahor. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Rusové umí dramatické a hororové pohádky nejlíp ze všech. I když inspirace snímkem Jak vycvičit draka nemusela být tak okatá (scény létání), většinou jde film svoji vlastní cestou. Už úvodní záběry na vyprovázení dračích nevěst, laděné do černo-bílo-červena, navodí atmosféru majestátnosti a hrůzy. Obětované nevěsty jdou bosky sněhem po cestičce vysypané červenými jeřabinami na znamení jejich krvavého osudu a potom v bílých šatech ulehnou do člunů nesených černou, zimní vodou, která vystihuje jejich chmurnou budoucnost. ____ Pak se film přenese na dračí ostrov a nastává seznamování se mladé dvojice: kněžny-robinsonky, kterou únos drakem příliš nevykolejil (je z ruského dvora, zvyklá patrně na všelicos, takže to není žádná křehule), a tak se nebojí spřádat únikové plány za pomoci svého copu nebo zákeřné útoky na draka. A záhadného mladíka, který evidentně nemá své sexuální puzení pod kontrolou. Vůbec: drak jako symbol nezvladatelné sexuality je jedním z nosných témat pohádky, přestože samozřejmě není vyjádřený přímočaře. Ale náznaky tam jsou po celou dobu filmu („Letěla jsem poprvé.“ „Já taky poprvé.“) _____ Odpustila bych si některé zbytečné momenty kýčovité idyly na ostrově (cachtání se v moři). Mladý muž se někdy choval nejednoznačně, jeho boj o sebeovládání měl být přehlednější. ___ Ale ta pohádka má nápad, atmosféru, skvělou kameru, estetiku a silný, jednoduchý, příběh. /21. 8. 17./ ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu je jak ze snu milovníka fantasy. Nádherná úvodní scéna, emotivní hudba, krásné záběry na krajinu, ještě hezčí animované vsuvky...úvod do tohoto fantasy světa s nádechem vikingské mytologie neměl chybu. Po chvíli ale nastupuje přehnaně emotivní romance jak ze Stmívání, kde upíra zaměnili za draka. Z filmu se stane decentní film o dvou postavách, kde ruský herec neustále chodí bez trika, aby ukázal žebřík na hrudi a ruská herečka je neustále zaobírána z takových úhlů, aby ukázala klasické přednosti, včetně ladných nohou. Celé je to takové typicky rusky velikášské a jediné, co jsem si z toho opravdu odnesl, tak ten vizuál a záběry na krásnou přírodu. Oceňuji snahu Rusů natočit fantasy, ale když už chtějí točit komorní fantasy, možná by měli trošku ubrat na samolibosti. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (3)

  • Jeskyně, do které drak hodí Miru, se jmenuje Prohodna a nachází se v severozápadní části Bulharska. Je známá klenbou a horními symetrickými otvory. Další lokací bylo pobřeží Černého moře, ve kterém bylo v čase natáčení množství hnědých řas, takže se modrá barva musela tvořit v počítači. (Jirka_Šč)
  • Červené bobule používané během dračím rituálu jsou sušené Rowan bobule. Podle starých folklórních tradic mají Rowan bobule chránit před zlem. (BMW12)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno