Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ben-Hur je epický příběh Ben-Hura (Jack Huston), potomka významného knížecího rodu z Jeruzaléma, jehož adoptivní bratr Messala, vysoce postavený příslušník římské armády, ho křivě obviní ze zrady. Jeho rodina včetně milované manželky skončí ve vězení a on sám je zbaven majetku a odsouzen k doživotním galejím. Po třech letech strávených na moři se Ben-Hur vrací do vlasti s jedinou myšlenkou - pomstít se Messalovi za všechna příkoří, které mu způsobil. Vyzve jej proto na souboj v závodech čtyřspřežím, aby dokázal, že pravda a vítězství stojí na jeho straně. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (10)

Trailer 1

Recenze (235)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Jsou to Římané ! Za správnou cenu tě nechají udělat cokoli." ----- Snímek se snaží uchopit prastarý příběh spíše ze střízlivého pohledu ateisty ... což se mu dosti překotně a jaksi nepatřičně vymkne z rukou až v cukrkandlovém závěru, který absolutně nekoresponduje s tím, co už bylo odvyprávěno - a poztrácenou hloubku zpátky do hry stejně nevrátí. Přitom se zápletka až do té doby vyvíjí vcelku uspokojivě - a viditelně si užívá drobné odchylky od předlohy, které ji dílem inovují a dílem zjednodušují ... a proti kterým nic zásadního nenamítám, i když na druhou stranu nejsou nikterak přínosné. Cestou milá zápletka jen tak mimochodem a jakoby nechtěně za sebou trousí neměnné pravdy, kterým na aktuálnosti neubralo ani naše hektické, prý pokrokové jedenadvacáté století. O to překvapivější je její kajícný a poněkud nešťastně uchopený návrat k původnímu vyznění příběhu, které mě nikdy přehnaně neuspokojovalo, neboť pokorným přijímáním osudu a bezpodmínečnou láskou ke všem bližním bez rozdílu zpravidla sobě ani nikomu jinému nepomůžete a cynický a bezohledný svět nezměníte, jen se mu zbytečně a kontraproduktivně vydáte napospas ... Umírněné 3* ... P.S.: 1) Vřele doporučuju stejnojmenné výpravné velkofilmy staršího data, a to z roků 1925 a 1959; 2) Finální závody v aréně jsou vyobrazeny s neskrývanou brutalitou. Nicméně na rozdíl od prapůvodní verze z roku 1925 tentokrát reální koníčci snad nedoznali úhony ... alespoň v to pevně věřím, neboť přístup filmařů k hercům a herečkám z říše zvířat od té doby přece jenom zaznamenal viditelný pokrok. Na druhou stranu ve vyprávění trochu postrádám hlubší vztah šejka Ilderima (a svým způsobem i Ben Hura) právě ke koním. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Sadli si bossovia štúdia Paramount, spolu z režisérom a scenáristami a povedali si na jednom z vychytralích mítingov, že epický román Lew Wallaceho treba predstaviť dnešnej zdegenerovanej generácii divákov? Pretože takto zjednodušiť a zľahčiť majstrovské dielo svetovej literatúry, je doslova hriech kresťanských rozmerov. Mysleli pri tom na skupinu inteligentných ľudí, ktorých takéto zhanobenie viac ako uráža? Mysleli si, že všetci navštevovatelia kín sú naozaj tak dementní, že potrebujú tak infantilne previesť jeden z najslávnejších príbehov na celuloid? Očakávali, že hlavnou skupinou sediacou v sále budú decká urobené cez fejsbúk, permanentne klikajúci po mobiloch, tabletoch a iných, zdravému mozgu škodiacich prístrojov? Omyl, omyl, omyl! Ani ,,majstrovský,, závod štvorzáprahov nenasvedčuje, že ide o kvalitný film. A pri tom Timur je dobrý akčný režisér. Zrovnať túto sekvenciu s verziami B.C. 1925 - 1959, vychádza táto polodigitálna rúbanica s hanbou a so sklopenými ušami. A to sme v 21. storočí, v období nekonečných trikových možností. Radšej obnovenú premiéru tých dvoch starších pánov, ako tohto nového ( bezvládneho ) steroidového mladíka. ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Nový Ben Hur má moc pěkně udělaný ten poslední závod. Tolik k seznamu věcí, co se povedly. kladům. Velkofilmy ze šedesátých let měly něco, co u těch nových silně postrádám. V tomhle případě kvalitní herce a přitažlivé herečky. Zidiotštěný příběh tomu taky moc nepomáhá a vrcholem jsou nesmysly typu Morgana Freemana jako černošského žida a zázračně vykurýrované lepry. A jako třešnička na dortu působí ten chlap, co hraje Messalu. V podstatě od první do podlední minuty má výraz, jak kdyby byl retardovaný. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Když dva dělají totéž, není to totéž. A když se někdo snaží znovu natočit naprostou klasiku, která na rozdíl od jiných filmů doposud nevyčpěla, říká si o pořádné římské zbičování. Když tak čtu zdejší recenze, v podstatě se diváci dělí na dvě poloviny. Jedni Ben Hura s Hestonem neviděli a těm vnímavějším příběh i s poselstvím připadá zajímavý. Těm druhým naopak nudný. Druhá polovina viděla řekněme předlohu a jen těžce rozdýchává modernější remake. Proč se vlastně remaky točí položil jsem si otázku. Tak jednak se někdo snaží třeba zpracovat nějakou látku už dříve zpracovanou po svém. Proti tomu nic. Jen co Hamletů je ve filmech a na divadlech. Pak se někdo možná snaží starý snímek natočit moderněji, využívajíc všech nových technologií. Proti tomu také nic. U starých válečných filmů si filmaři museli vystačit s modely nebo pár dochovanými leteckými veterány. Dnes stačí nadupané písíčko a netřeba půjčovat jediný letoun. Marně hádám proč do toho Timur Bekmambeton a jeho parta šel. Já mám tento příběh rád, ale hned od počátku mi nesedli herci. Jack Huston holt není Charleton Heston. Epický koňský závod měl svých pár napínavých momentů, ale někde koně působili hodně digitálně. Hlavně když vjeli do obecenstva. Svým způsobem to bylo dobře, protože film jsem sledoval s omladinou a nevyvolalo to slzičky. Bylo to natolik syntetické, že to bylo jasné i mladším divákům, že to je jen jako. Freeman se tam objevil jako takový průvodce a vypravěč. Takhle tedy asi bude vypadat pirát Bartoš až tu přijmeme islám a on zestárne ! :-). Celej konec byl strašně uspěchaný, mimo původní i knižní předlohu. Mimochodem věděli jste, že původní Ben Hur je natočen podle knihy Lewise Wallace, amerického generála a byla napsána během americké občanské války ? Je to tedy relativně mladý příběh dvou nevlastních bratrů okořeněný křesťanstvím a křesťnskou naukou. Příběh z doby, kdy se Římanům začalo zvolna rozpadat impérium pozvolna leptané křesťanstvím. Dávím za dvoje galejnické okovy a doporučuji toto obejít a kouknout na Wylerova Ben Hura z roku 1959. * ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Neviem čo to bolo, neviem pre koho to bolo a nechápem na čo to bolo dobré natočiť znova... Rok 2016 sa vezie v znamení nepodarených remakeov. Keby som nemal slabosť pre obdobie Antiky, starého grécka a Ríma, nemilosrdne by som dal ODPAD! Ale uznávam, že sa na to pozerá dobre, vizuálna stránka je celkom pekná. To ostatné je však veľké nič! Herci,dej, atmosféra... Nič.. Akurát to malo jeden smiešny prvok... A to dredatý Morgan Freeman. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (12)

  • Jazdci na koňoch používajú vo filme strmene na nohy. Tento vynález sa v Európe objavil až v 6-7. storočí n.l. (Ludo444)

Související novinky

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

PF 2016

PF 2016

24.12.2015

Tak který bude nakonec nejlepší film roku 2015? Revenant: Zmrtvýchvstání nebo Osm hrozných? Nebo ani jeden z nich a do čela žebříčku nej celovečerních filmů roku 2015 se u nás probojují nové Star… (více)

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

22.12.2014

Chilského herce Pedra Pascala možná znáte jako prince Oberyna ze Hry o trůny. Tahle role mu přihrávala nejen nové fanoušky, ale také pozornost Hollywoodu, takže se v příštích letech začne objevovat i… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Reklama

Reklama