Reklama

Reklama

Príbeh škandálu, ktorý vypukol, keď sa televízia CBS rozhodla dva mesiace pred americkými prezidentskými voľbami v roku 2004 odvysielať materiály, ktoré mali dokazovať, ako sa George W. Bush vďaka otcovým politickým kontaktom vyhol vojne vo Vietname. Následky pre všetkých zúčastnených na seba nenechali dlho čakať... (STV)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (82)

Othello 

všechny recenze uživatele

Z loňské trojice meeting-room-true-events-drama, do kterého zapadaly oskarový Spotlight a vystřelený Big Short prosvištěl Truth americkými kiny s nejmenšími ohlasy a bez nominací, což je trochu nefér, protože ostatní dva nominované filmy ve trojici výborně doplňuje. Zatímco párty jízda americkou úvěrovou krizí pojímala téma jako amorální trip, Spotlight oslovuje mainstream publikum tématem oldskůl novinařiny i "bezpečné kontroverze" pedofilních kněží, Truth odvádí nejlepší práci v tom zobrazit co nejdetailněji fakt, že pokud chci světu odhalovat pravdu, je třeba se zabývat každým byť sebenebetyčným detailem. Srandovně tak mohou působit velké emoce a velkolepá hudba, které podkreslují fakt, že ve filmu "akorát" postavy zjišťují, zdali byl možné v '78 napsat za číslem th, čímž se v zásadě věnují primárně věcem, které se v ostatních adaptacích přeskakují montážemi. Společně s depresivním vyústěním boří trochu iluzi střelených novinářských dinosaurech, kterým máme být vděčni za to, jak za nás hlídají demokracii, tím, že vlastně sledujeme žurnalisty, kteří to zkrátka posrali, nehledě na to, jak blyštivé jejich motivace byly. I přes to k nim však cítíme sympatie, protože nehodnotíme jejich výsledky, ale jejich práci a zanícenost, o které se domníváme, že již je současné novinařině cizí. Plus samozřejmě anti-bushovství, ale tam se nejedná o otázku názoru, ale dobrého vychování. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Systém je zmanipulovaný. Vždy byl. To víš." Nemám příliš v lásce americký prezidenty ani jejich loutkovodiče. Vlastně si vážím jen jednoho a G. W. Bush se svým obtížně měřitelným IQ to rozhodně není. Proto jsem ochoten věřit tomu, že se mu nechtělo bojovat o demokracii ve Vietnamu a na rok dezertoval z armády. Kdyby to šlo, tak bych to taky udělal, ale rozhodně bych se pak neoháněl svou statečností. Na druhou stranu o investigativních novinářích taky nemám nejlepší mínění. Pro senzaci jsou ochotni ničit životy lidem, kteří se ničeho nedopustili. Tady navíc vstupuje do hry další má oblíbená verbež - elitní právníci. Takže abych to shrnul, tak fandit jsem neměl komu, ale dost to vypovídalo o svobodě slova a hodně mě to bavilo. Vždyť přece není důležitý, co se stalo, ale jakej font písma byl použitej. To dá rozum. FEA ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Rešpektujem názor väčšiny, no nemôžem si pomôcť. U mňa sa tento film stal synonymom nudy a nezáživných politických táranín. Uź chýbalo len aby tu hral Clúnyj a pohroma mohla byť dokonaná. Len hrozná, mne nič nehovoriaca hŕba politických žvatlanín, v ktorých som sa občas strácal - ten povedal hento, ten zas hento, ten urobil to, henten napísal hento.... a tak stále dokola. Ako keby sme už dávno nevedeli, že pred zákonom sme si nie všetci rovní, niektorí sú rovnejší, hlavne ak ide o toho najrovnejšieho. To ma malo akože šokovať? Jediné čo ma šokovalo bola kardinálna hlúposť pani Mary Mapes, tá bola vskutku trestuhodná. Prečo si to lepšie nenačasovala? Vyjsť s tým pár týždňov pred voľbami bola teda riadna konina, bolo jasné, že s ňou moc zametie, čo čakala? Pulitzerovu cenu? V tomto a tiež v inom vidím rozdiel napr. s takým Spotlightom (2015), ktorý narozdiel od tejto nudy ponúkol aj slušnú dramatizáciu deja, záživnejšie udalosti okolo postáv, rozumnejšie konanie postáv zbavené hlúpej naivity a určite aj lepšie herecké výkony. Dve hviezdy z úcty k R. Redfordovi a C. Blanchett, ale aj tak je to taký drôt do oka. 30/100 ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Drama o kontroverzi s vojenskou službou bývalého prezidenta a předně pak o tom, jak tenký led dokáže být investigativní novinařina v US v rámci věhlasných 60 MINUTES. Není to lehká látka, ale je to slušně podnětný a navíc jsem si celkem dobře připomněl opodstatněnou piplačku se zdroji během psaní akademických prací :) Doteď jsem Blanchettovou nemusel, ale tady se mi líbila, Redford má moc pěknou roli, jo... zajímavá podívaná. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Není to objektivní. Ale to snad ani v tomhle případě nejde. Záleží i trošku na Vaší politické orientaci. Ale pokud (ne)máte rádi exprezidenta Bushe stejně jako já, musel tenhle film být úplně balzámem na duši. A to hlavně svým zpracováním. Vynikající, strhující podívaná s Cate, v jedné ze svých nejlepších rolí. Hlavně závěrečná řeč při "výslechu" byla opravdu nezapomenutelná. Stejně jako celý film. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (8)

  • Mary Mapes spočiatku nemala záujem o to, aby bol jej príbeh sfilmovaný. James Vanderbilt, jeho manželka a delegácia jeho producentov ju museli navštíviť v jej dome v Texase, aby ju presvedčili o opaku. (Arsenal83)
  • Ve scéně po natočení rozhovoru s plk. Burkettem (Stacy Keach) na kameru sedí plk. Charles (Dennis Quaid) a Mary Mapes (Cate Blanchett) na gauči. Plk. předává Mary balíček chipsů, který je natočen zadní stranou, avšak v dalším záběru z jiné kamery je natočen přední stranou. (M1k3k)
  • Během emotivní scény, kdy Mary Mapes (Cate Blanchett) telefonuje s Danem Ratherem (Robert Redford), je v knihovně za Mary vidět knižní autobiografie „Katharine Hepburn Me: Stories of My Life“. Za roli ve filmu Letec (2004), kde ztvárnila Katharine Hepburn, získala Cate Blanchett Oscara. (Bejdule)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno