Reklama

Reklama

Trumbo

Trailer 1
USA, 2015, 124 min (Alternativní 120 min)

Režie:

Jay Roach

Předloha:

Bruce Cook (kniha)

Scénář:

John McNamara

Kamera:

Jim Denault

Hrají:

Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Louis C.K., David James Elliott, Elle Fanning, John Goodman, Michael Stuhlbarg (více)
(další profese)

VOD (1)

V roce 1947 byl Dalton Trumbo (Bryan Cranston) špičkovým hollywoodským scénáristou, dokud se společně s dalšími umělci neocitl ve vězení a na černé listině kvůli svým politickým přesvědčením. Snímek (v režii Jaye Roache) vypráví o tom, jak Daltonovi jeho umění slova a smysl pro humor vynesly dva Oscary, a poukazuje na absurditu a nespravedlnost černé listiny, na níž se ocitli všichni od bulvární sloupkařky Heddy Hopperové (Helen Mirrenová) až po Johna Waynea, Kirka Douglase a Otto Premingera. (HBO Europe)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (220)

verbal 

všechny recenze uživatele

No konečně, kurva! Další naprosto jasná pětikule z voleje na sebe nechala čekat skoro měsíc a já už v tom utrpení s podivnýma sračkama málem ani nedoufal. A nedoufal jsem ani v momentě naprosto poctivého nákupu v mém oblíbeném éšopu Zátoka pirátů. Zrovna likvidují sklady, tak prý „daunloud, vole, máme akci“! No nekupte to za ty prachy, i když očekáváte unylou politickou kravinu o nahánění komančů v Holém údu padesátých let a ten Plej mačkáte jen ve snaze pomoci si od insomnie. Och, jak jsem se předjímavě mýlil! Ono se to nakonec zvrhlo v jedno z nejlepších životopisných dramat, na kterých kdy mé kritické oko spočinulo. Famózně zahrané, skvěle zrežírované, naprosto záživné, vtipné, strhující, charismatické, se Cíkej Lujím v roli, v jaké už ho asi neuvidíte, a úchvatně zmrdskou Helenkou Mirenovou, ani chvilku nudné, zajímavé, dokonale natočené včetně předělaných slavných filmových scén a famózně zahrané… Aha, tak to už jsem říkal, abych se z těch superlativů neposral, že! Samozřejmě režisér je zkurvený komunista, scénárista zasraný bolševik a všichni ti vynikající herci agenti KGB, ale i tak jsem si skoro přál, aby to neskončilo, a když už se stalo, bylo to jako bych se po dvou hodinách bezuzdných prasáren dokonale vycákal na katalogové kozy exkluzivní MILFky, měl jsem strašnou chuť na třešně, na dvojitého Brežněva s Husákem před vládním Antonovem, obnovit svůj pionýrský slib, nabít Auroru a vystřelit na Zimní palác. Opět by mě samozřejmě ani ve snu nenapadlo snižovat nesporné nekvality některých místních kolegů, ale svůj objektivní názor naštěstí pořád svobodně vyjádřit můžu. A ten zní, že kdo tomu dá méně než čtyři, je …….. ………! Za ty tečky si můžete dosadit kteroukoliv z následujících výstižných charakteristik v genderových variantách dle libosti – Hloupý buzerant, sebestředný pičus nebo zakomplexovaný kokot. Pokud by si některá nevěděla rady s tím kokotem, ať mi napíče nějakou milou zprávu. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že v tak krátkém časovém údobí dostane mimo bratrů Coenů nápad natočit film na téměř totožné téma i Jay Roach, dokonce se shodují i ve stylizaci do estetiky klasického Hollywoodu. Oba filmy se však zásadně liší v žánru - Ave, Caesar! je tradičně ujetá komedie bratrů Coenů a zároveň pocta dané filmové éře, kdežto Trumbo je klasické biografické drama, byť s častými komediálními prvky. Jedna z temnějších stránek historie USA, tedy mccarthistický hon na čarodějnice a coby leitmotiv legendární nechvalně proslulá černá listina (na které bylo nejdříve 10 a později stovky osob - zejména scenáristů, ale i herců, režisérů atd.), kterou vytvořil Výbor pro neamerickou činnost, má dle mého soudu svůj umělecký vrchol ve snímku Martina Ritta Na černé listině s geniálním Woody Allenem v hlavní roli, ale i přesto je životopisný snímek o Daltonu Trumbovi velmi cenným příspěvkem k reflexi Ameriky a její historie. Formálně film sice nedosahuje absolutního uměleckého patra, chvílemi je to až moc nasládlé a chybí cokoliv nadstandardního (řekněme překvapivá střihová skladba, výraznější hudební složka, změny dynamiky atd.), ale hodně zachraňuje Perníkový táta Bryan Cranston a jeho herecké umění, stejně jako opravdu povedený casting a zapojení autentických dobových záběrů v kombinace s trikovými montážemi dotvářející dobový materiál. ()

Reklama

hansel97 

všechny recenze uživatele

Jedno z těch nezáživných dramat s příběhem, který sice je silný, ale mě jako diváka prostě nevydrží 2 hodiny bavit. Přirovnal bych to třeba k filmu o princezně Dianě, ale tenhle snímek naštěstí nebyl tak prázdný. Cranston podává úžasný výkon a dost strhává pozornost na sebe, přestože mu ostatní (hlavně dámy) zdatně sekundují. Ale scénář mi přijde poměrně nudný a jak už převedl třeba Burton s Edem Woodem dá se film o filmařovi natočit mnohem lépe. Za mne bohužel průměr. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

filmu sice chvíli trvá, než se rozjede, ale jakmile se dostane do tempa už vás nepustí. Poctivě natočená podívaná, která výborně vystihuje paradoxy, jaké v té době zmítaly Hollywood. Řemeslně by se sice filmu dalo pár věcí vytknout, herecky je to však neskutečná paráda, které vévodí brilantní Cranston. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Pred časom som v komentári film Exodus, nazval Premingerovým Spartakom. Doteraz som žil v tom, že obom geniálnym režisérom pokazili ich filmy Newman s Douglasom, a teraz zistím, že obe tie sračky písal ten istý patlal a ešte naraz. :D A je sranda, jak som Cranstonovi zožral Heisenbera, so všetkými jeho vraždami a svinstvami aj s navijákom, ale s manieristickým, egoistickým komunistom sa stotožniť nedokážem. Stratil ma hneď na začiatku, keď sa svojimi utopistickými žvástami pokúšal indoktrinovať vlastné dieťa, a jedno ospravedlnenie, zhruba v trištvrťke filmu, to už potom nezachránilo. Ten týpek bol dobrovolne komunistom, v čase Stalina. Sláva mu. Iba tie jeho Prázdniny v Ríme milujem. Životopis je to napísaný brilantne. C. K. sa išiel pretrhnúť a Helen Mirren by konečne zaslúžila oscara za celoživotné dielo. Celkovo podarená vec, len je o hlúpom človeku. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (10)

  • V televizi se Dalton Trumbo s rodinou dívá na 26. ročník předávání Academy Awards (Oscarů). (hansel97)
  • Kniha, která byla ve filmu zmíněna, že za ni Trumbo obdržel Národní knižní cenu za nejoriginálnější knihu, má název „Johnny si vzal pušku“. Napsal ji v roce 1938 a v roce 1971 byl podle ní natočen stejnojmenný film Johnny si vzal pušku, který on sám režíroval a byl spoluautorem scénáře. Tento film inspiroval v roce 1988 skupinu Metallica k napsání písně a k natočení videoklipu s názvem One (1989). (no2)

Související novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Reklama

Reklama