Reklama

Reklama

Vlasovci

(TV film)
  • USA Vlasov's Army (festivalový název)

Obsahy(1)

Dokumentární film Vlasovci představuje první český pokus o objektivní zpracování jedné z nejkontroverznějších kapitol druhé světové války. Přichází s popisem dramatu uvnitř celosvětového válečného požáru, ale především hodlá předstoupit před diváka s ambicí nabídnout dosud neznámé příběhy, nepublikovaná svědectví a nezveřejněné archivní materiály. Těžištěm dokumentu je líčení posledních dnů Vlasovovy armády a jejího účinkování za pražského povstání v květnu 1945. Film hodlá konfrontovat tvrzení předkládaná oficiální ideologií. Vedle samotné účasti Vlasovců v pražském květnovém povstání se tvůrci hodlají zaměřit na jejich následný rozkol s povstalci a pokus dostat se pod ochranu Američanů. Zaměří se také na osud generála Vlasova – jeho dramatické zajetí, inscenovaný soud a popravu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Smrt Hitlerovi. Smrt Stalinovi. S tímhle na evropské fronty neobvyklým krédem se měli dostat ke generálu Pattonovi, ten by je pochopil.. Dokument o zrádcích vzešlých ze zrady, jenž podporuje mantru, že nic není černobílé a na vše je potřeba nahlížet nejen v historických souvislostech. Falmerům, Ondráčkům a dalším rudým obuškům se to asi líbit nebude, ale je třeba pochopit, že mezi bolševismem a fašismem můžou být i jiné rozměry než jen ty slepě ideologické. Třeba lidský.. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Silný a velmi dobře natočený částečně hraný dokument o generálu Vlasovovi a jeho ROA (Rusko osvobozenecké armádě). Velice dobře mapuje vznik této armády a také její osudy, které nevyhnutelně musely skončit špatně. Je záslužný čin České televize, že takové téma vůbec zpracovala. Všechna čest. Hudební režie: Jiří Bura ()

Reklama

Žralok 

všechny recenze uživatele

Je dobře že se konečně začíná veřejně mluvit o Vlasovcích. Jejich nezanedbatelnej roli v úspěchu Pražskýho povstání. I jejich osudu. Samotnej dokument je zpracovanej moc hezky. Objevuje se zde poměrně solidní množství výpovědí pamětníků i samotných bývalých příslušníků ROA (Ruské Osvobozenecké Armády - Vlasovců). Celé je to podkreslené Množstvím dobových záběrů. Rozhodně doporučuju každýmu kdo se zajímá o 2. sv. válku či o Pražské povstání z 5. - 9.5. 1945 ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Nemecké zbrane, nemecké uniformy, ale rozprávajú rusky..." Musím pochváliť tento vyčerpávajúci dokument, ktorý za necelých 60 minút dokázal povedať všetko podstatné a vysvetliť divákom, kto bol generál Vlasov, prečo prešiel k Nemcom, prečo nenávidel ruský politický režim, ako vznikla ruská oslobodzovacia armáda, ako sa zapojila do Pražského povstania i ako nakoniec skončil. Z môjho pohľadu ide o najrozumnejších ľudí, ktorí už vtedy mali jasno v tom, čo mnohým nedošlo ani dodnes a to, že Rusi na čele so Stalinom boli pre Vlasovcov podstatne väčšie zlo ako Nemci a Hitler. Dokument obsahuje množstvo zaujímavých dobových materiálov a hoci musím povedať, že niečo som už z toho videl, tak tu ich máme prehľadne zostrihané, pekne pohromade a aj divák, ktorý sa v dejinách príliš neorientuje dostane pekný a ucelený výklad na tému Vlasovci. Osobne mi ich bolo a je veľmi ľúto, podobne smutne skončili aj ruský kozáci. Z dnešného pohľadu by malo byť omnoho jasnejšie o čo im vtedy išlo, no ľudia v tej dobe nerozumeli rečiam, že Vlasovci budú síce bojovať s Nemcami, ale budú bojovať i proti sovietskemu režimu a vyčistia Rusko od komunistov. Pre ľudí v Pražskom povstaní boli nápisy na tankoch "Smrť Hitlerovi, smrť Stalinovi" poriadne mätúce. U mňa asi jediný vojaci, ktorí presne vedeli čo a jak, ale boli v nesprávnom čase na nesprávnom mieste a ostali nepochopený a nepodporený. Bohužiaľ. Dokument excelentný, vyčerpávajúci. 100%. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Hitler a Stalin. Největší dobytci a vrazi miliónů lidí. Mezi jejich při se dostal generál Vlasov. O jeho nenávisti ke Stalinovi a o tom, proč se přidal k Hitlerovi vypovídá tento hodnotný a napůl hraný dokument Aleše Koudely. Vypovídá mnoho pamětníků, historiků i samotných bývalých členů ROA. Doplněno dobovými archivními záběry a dokumenty. Precizní práce a nejlepší autorský počin Aleše Koudely, jaký jsem zatím měl možnost shlédnout. Válečná doba nebyla jednoduchá a spousta informací zůstávala dlouho utajena, tak jako i v případě Vlasovců. Díky za takové dokumenty, které objasňují zkreslené informace a dokazují pravdu. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama