Reklama

Reklama

Snowden

Trailer 2
Francie / Německo / USA, 2016, 134 min

Jeho jméno zná každý. Edward Snowden za sebou nechal pokojný rodinný život a vzornou kariéru v tajných službách a stal se psancem na útěku. Je muž, který odhalil šokující praktiky amerických výzvědných služeb, hrdinný whistleblower, nebo zrádce, který zaslouží nejtvrdší trest? Klasik americké angažované kinematografie Oliver Stone zkoumá profesní i rodinné zázemí člověka, který ukázal světu, že jsme stále sledováni. A že válka proti teroru posloužila jako záminka k bezprecedentnímu vpádu moci do soukromí. Jde tu vážně ještě o zachování demokracie? Snowdenova odpověď je mrazivě jasná. (Film Europe)

(více)

Videa (11)

Trailer 2

Recenze (327)

Happens 

všechny recenze uživatele

Neskutečně Levitt předvedl Snowdena, i to jak změnil hlas - smekám. Film jde ruku v ruce v odkazu Snowdena, a to nejen dějepisně přesně fakticky, ale hlavně politicky a filosoficky. Morální hodnoty převyšují vše. To je to, co Snowden chtěl, ale mně osobně to film posunulo příliš do politického pozadí celé té sledovací mašinerie a chvílemi nudilo. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

“Väčšina Američanov nechce slobodu, chce bezpečie”. Prekvapivo živý a zábavný Stone s dobrým scenárom. Gordon-Levitt ako charakterný IT supertalent uveriteľný a sympatický, ostatné obsadenie príjemné (Woodley ako jeho priateľka, Ifans ako šéf CIA a k tomu novinári Quinto a Wilkinson). Podanie kontroverznej témy s napätím a súčasne odľahčene (postava Nicolasa Cagea) je režijne vyvážené. Patetické pošteklenie v závere znesiteľné, film vie čo chce povedať a robí to srdcom, čo je hlavné. [Cannes] ()

Reklama

salalala 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že natočit tohle Stone před dvaceti lety, asi by byl film údernější, radikálnější a kontroverzní, ale ono to ve výsledku zase tolik nevadí. Stone vypráví relativně umírněně atraktivní příběh o “ajťákovi“, který měl morálku a vynesl na veřejnost pravdu, za což zaplatil nuceným azylem v Moskvě a statusem uprchlíka. Tempo je poměrně svižné a rámcové vyprávění, jehož jádrem je natáčení oscarového dokumentu, je oživující, potěší i hodně solidní vizuální stránka. Samotné téma pak je natolik silné, že docela strhne a Stone se tentokrát nestaví úplně na jednu stranu, ale pokouší se o relativně objektivní vyprávění, i když se dá mezi řádky vyčíst, že praktiky administrativy USA se mu nelíbí. a se snaží ukázat i jako milujícího člověka, který by rád měl klidné soukromí, což ale nejde, když ví, co se děje, zbytečně ho ale neadoruje. Gordon-Levitt v hlavní roli je vynikající, i když nijak nevyčnívá a snaží být spíš umírněný, za zmínku pak stojí i velmi dobrá Woodley. Ostatní známá jména jako Zachary Quinto, Melissa Leo, Tom WIlkinson, Nicolas Cage nebo Timothy Olyphant nemají moc prostoru a šancí cokoli zapamatovatelnějšího předvést, na druhou stranu jsou jistotou, na níž je spoleh. Měl-li bych filmu něco vytknout, pak by to asi byla přehnaná délka, občasná repetetivnost některých scén a dialogů a absence opravdu silného momentu. Celkově vzato se ovšem musí uznat, že Stone si ostudu neudělal, a i když už není tak progresivní a rozzlobený jako ve svých vrcholných letech, pořád dokáže zaujmout a nepříjemně poškádlit. 70 % ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Na mě Snowden zafungoval dokonale. Je to prastarý humorný paradox, že občas vás dostane něco, čemu vlastně ani tak moc nerozumíte. Ať už mám na mysli politiku, CIA, FBI, hackery anebo fakt, že jako jeden z nejlepších filmů poslední doby krčí se Snowden v malých kinech na seniorských projekcích. Keců měl sice jako Ovčáček, ale na rozdíl od našeho experta na letový provoz byl Snowden srozumitelný a jasný. Samotné jádro pudla, tedy šmírování lidí kvůli korytům, mě navíc ani trochu neštvalo, ba naopak. Jestli někdo utrácí svůj čas sledováním cizích životů, má u mě tutéž doporučenku na návštěvu psychiatra jako ten, který čas utrácí zveřejňováním života svého. Takže ať si tady kluci a holky dál hrají na Hvězdné války, já z toho všeho mám jeden z nejlepších kinozážitků tohoto roku. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Tematicky velmi zručně natočené svinstvo. Oliver Stone je velmi schopný režisér, který je ideologicky úplně blbej. Pokud někdo vytváří antiamerické propagandistické konspirace, kamarádí se s Vladimirem Putinem, obdivuje komunistické diktátory a jezdí po celém světě vykládat, jak moc se dnešní Amerika blíží Sovětskému svazu, je slovo blbej ještě slabý slovo. Docela bych mu pár let na naší, tedy té špatné straně železné opony přál. S takovými kecy by velmi rychle zahučel pod led jako Dean Reed. A to je případ i tohoto filmu: na rovinu, Edward Snowden není nic jinýho než nechutnej práskač a vlastizrádce. Stone Snowdena tlačí na piedestal jednoznačně kladného héroa, trochu nekňuby (kdo jiný by si při seskoku z postele dokázal zlámat obě nohy?), ale taky počítačového génia, jenž při práci pro NSA postupně prozře - tlačen svědomím i vlivem své přítelkyně, levičácké liberálky, která je proti válce v Iráku a neustále trousí hlášky, jak Amerika má na rukou krev. Režisér si tentokrát ale ani technicky nepočíná nijak zručně. Snowden je nudný a nezajímavý, stopáž je neskutečně přepálená, systém neustálých retrospektiv moc nefunguje... Takže když na závěr přišel ten nechutnej patetickej výstup samotného Edwarda Snowdena, který z moskevského exilu promlouvá proti "mocným tohoto světa" a vyjadřuje naději v lepší zítřky, aby se dočkal stand-up ovací, už jsem znechucením blil. Stone si splnil normu, naplival na USA, kde chudák tak úpí, a vydělal miliony. No, já mám pro něj i Snowdena jedinej vzkaz: Táhněte do hajzlu. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (14)

  • Natáčení začalo 16. února 2015 se zamýšlenou premiérou k 25. prosinci 2015. Nakonec ale byla odložena až do roku 2016. Oliver Stone vydal prohlášení, že vizuální efekty byly příliš složité, tak film nemohl být dokončen včas. (BloodMax)
  • Predlohy k scenáru boli vytvorené pomocou materiálov, ktoré vydal Snowdenov mediálny spriaznenec Luke Harding a ruský advokát Anatoli Kucherena. (Zdroj: pravda.sk) (vander19)
  • Celosvětová premiéra proběhla 21. července 2017 v San Diegu. (ČSFD)

Reklama

Reklama