Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hluboko v lesích mimo civilizaci vychovává svérázný a charismatický otec (Viggo Mortensen) svých šest dětí podle vlastních představ. Jejich život připomíná letní tábor v ráji, plný neotřelých pravidel a her. Dokud nepřijde zpráva, která všechno změní. Začíná překvapivá a zábavná cesta, při které jsou zásady této volnomyšlenkářské rodiny vystaveny zkouškám našeho světa. (Aerofilms)

(více)

Videa (12)

Trailer 3

Recenze (569)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Tématicky podobné Wild a Into The Wild. Tedy jedinec mající odlišné názory, postoje a životní filozofii, jdoucí proti zajetým postupům a standartům moderní společnosti. Je to trochu agitka za bio život, trochu pocta hypíkům a trochu zálesácká flákota. Nejvíc je to ale překvapivě funkční rodinné drama o nestandartních rodinných postupech a odlišném přístupu k životu, které je v některých scénách 100 procent raw a zároveň v jednom filmu brilantně kontrastují typicky kapitalistické manýry současné buržoazie, skvěle typizovaná americká střední třída a rodinka pragmatických trhačů bez peněž, žijících v lese, která je zdánlivě ve všem zvrácená, ale není to tak úplně pravda. Největší deviza je v tom, že režisér dokázal dát všechny tyhle typologicky vybrané životní postupy do jedné roviny a z obou extrahoval ve stejné míře pozitiva a negativa. Takže ve finále je to pro diváka nepřeberná porce konzistentních, velmi zajímavých názorů a scének, které jsou záživné vnitřním nábojem, myšlenkovým poselstvím i zdravě okořeněné skvělými hereckými výkony. Díky bohu to jednoznačně nestraní přírodě, zatímco starší bratříčkové to mají už v názvu a je jasné, jak to potom vypadá. Mortensen a spol jsou magoři, ale mají mozek, vědí proč to dělají a fandíte jim. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Rodinná adventura s leitmotivem KAM S NÍ... hm, tak to jo. Škoda jen, že mi moje ohraničenost nedovoluje porozumět srandě a užít si ji stejně, jako natureman Viggo a jeho polodivoká rukojmí s encyklopedickými znalostmi - a to jsem se domnívala, že všechny zvrácenosti velkým plátnem už prošly. Film o naprosté neúctě k čemukoli, především pak k životu - rodinné sounáležitosti, výchově, tradicím, morálce - chcete-li k civilizaci - v tom správném slova smyslu. To všechno spláchli do stoky spolu s úchylným přáním osoby, kterou omlouvá snížená příčetnost z přemíry rodinného štěstí na samotě u lesa, odkud je hippie-busem do KFC jen co by kamenem dohodil... Ovšem neopomněli se přitom pokusit o výsměch hodnotám, které se při veškeré námaze ještě nepodařilo zadupat do země, jako již obligátní snahou předvést nematrikové katolíky coby zkostnatělé, bigotní karikatury. Když už se zabývat alternativním způsobem života, což takhle dosadit do filmových postav jinší zálesáky, no ale to už jsem v docela v jiném světě, jakož i žánru... ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Krasa. Dojimave, vtipne a uplne paradne zahrane (Viggo je velky frajer). Dokonca som si to uzil aj napriek tomu, ze hlavneho hrdinu by som najradsej prefackal a moralne stojim na strane "zaporakov". Ale aj v tom je caro filmov. Pre milovnikov citlivych pribehov ako zo zivota absolutna povinnost. 9/10 ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Kvôli tématike som sa toho pôvodne trochu obával, aby z toho nebola len nejaká obdoba Tarzana, ale samozrejme len po stránke práce s postavami, nejaké akčné scény, ani výraznejšie dobrodružstvo som od toho nečakal a ani nechcel. Ale našťastie to tvorcovia pojali prakticky najlepšie, ako vôbec mohli. Celá táto rodina mi perfektne sadla po každej stránke, ľudia, ktorých absolútne nezaujíma naša povrchná konzumná spoločnosť, ale vedia všetko o skutočnom živote a fyzicky aj mentálne vlastne len ťažko hľadajú konkurenciu, ale predsa len kvôli takémuto spôsobu života sa v určitých oblastiach nevedia ideálne presadiť, napríklad v potenciálnom vzťahu. Navyše sú tvorení aj výborne zvolenými a pritom celkom neznámymi hercami. Na ich čele poteší Viggo Mortensen, ale celá jeho rodina mi sadla, hlavne dievšenské postavy. A tak celú prvú polovicu, v ktorej je tento spôsob života predstavovaný ako čisto kladný som bol z toho úplne nadšený, film sa nesie v perfektnej odľahčenej atmosfére, je skutočne radosť pozerať na všetky tie situácie, v ktorých majú navrch a navyše sú tu vynikajúce dialógy, už roky som si ich v nejakom filme takto nevychutnával. Ale v druhej polovici už film očakávane prejde do iného štýlu, menej zábavného, ale dramatickejšieho, kedy sa začnú výraznejšie prejavovať aj zápory tohto ich odlišného spôsobu života a výraznejší priestor dostane aj druhá strana. Nič proti tomu nemám, bola to logická voľba a takto ten dej musel pokračovať, ale predsa len už ma to nebavilo až tak, ako predtým, čo ma mrzí. Ale stále sa na to pozerá viac, než dobre a film stále ponúkne dostatok zaujímavých situácií, napríklad originálna rozlúčka s matkou. A ani záver nie je najhorší. Režijne a vizuálne sa tomu nemá čo vytknúť a pochváliť musím aj výborný výber hudby. Takže tú prvú polovicu by som asi ohodnotil naplno, toto ma mimoriadne bavilo, ale aj celkovo môžem vlastne takmer len chváliť, lepšie sa k tejto tématike asi ani pristúpiť nedalo a na tie niektoré vynikajúce dialógy len tak nezabudnem. 79% ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tohle je svět, který podle mne rodiče v lese žijící rodiny příliš nedomysleli. Proč vychovávat supersilné, superodolné a superchytré děti tak, že své schopnosti nebudou mít nikdy šanci uplatnit? Ale když od toho odhlédnu, tak je samotný film výborný. Herecké výkony od Vigga Mortensena až po nejmenšího prcka nemají snad jedinou slabší chvilku, přitom každá postava má vlastní charakter a své místo ve vyprávění. Až ke konci film zařadí nějaká ta melodramatická klišé. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (25)

  • Tetování vrány, které nosí Ben (Viggo Mortensen) na pravé ruce, je skutečné. Odkazuje na hercův oblíbený argentinský fotbalový tým San Lorenzo de Almagro, jehož fanoušci si říkají vrány. (HellFire)
  • Matt Ross se přiznal, že jeho zkušenosti s otcovstvím jej inspirovaly k natočení filmu, (Hal_Moore)

Související novinky

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Startuje Best Film Fest

Startuje Best Film Fest

14.12.2016

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 15. do 21. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

69. ročník MFF Cannes

69. ročník MFF Cannes

23.05.2016

V neděli skončil 69. ročník mezinárodního filmového festivalu v Cannes, který přinesl mnoha tvůrcům různá ocenění za jejich tvůrčí činnost v oblasti filmu. Patronem tohoto ročníku stal francouzský… (více)

Reklama

Reklama