Reklama

Reklama

Boj za svobodu

  • USA Free State of Jones (více)
Trailer 1

Boj za svobodu přináší velkolepé akční drama zasazené do dob americké občanské války. Snímek vypráví příběh odbojného jižanského farmáře Newta Knighta (Matthew McConaughey) a jeho ozbrojené revolty proti Konfederaci. Knight spolu s dalšími drobnými farmáři a místními otroky roznítil povstání, které vyústilo v odtržení mississippského okrsku Jones County od Konfederace a k založení Svobodného státu Jones. (Magic Box)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (151)

dom156 

všechny recenze uživatele

Na toto drama jsem se těšil a chtěl jsem na to jít původně i do kina. Jaké mi distributor přinesl zklamání zprávou, že film u nás se na velkém plátně promítat nebude. Čekal jsem delší dobu než bude v solidní kvalitě ke zhlédnutí. Čekání se vyplatilo. Musím uznat, že si mě Matthew opět získal svým výborným hereckým umem, který prokazuje poslední dobou každým filmem, kde figuruje v přední roli (Interstellar, Obhájce, Klub poslední naděje atd.). Scénář by vymyšlen do poslední detailu a vysvětlující titulky po každé části filmu než jsme se přesunuli v čase dále, dávali ucelený náhled na danou dobu (mimo daných záběru z oné doby). Stopáž může člověka trochu vyděsit, zde bych s klidným srdcem pár minut navrch přihodil. Byl jsem mile překvapen tímto skoro až zapomenutý dílkem a rád doporučím. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dějiny U.S.A nebyly jednoduché a pokud si každá z moderních společností prošla nějakým tím konfliktem, tak pro Ameriku to byla bezesporu občanská válka. Free State of Jones je takovým mixem Lincolna a 12 letech v řetězech. Na hlavního hrdinu (a skutečnou historickou postavu) můžeme skutečně nahlížet tak jak to udělal Verbal, tedy jako na zběha, bigamistu atd... Jenže ono se to v teplých bačkůrkách dnes dobře hodnotí... Věřím, že život tehdy byl peklo a nejvíce to peklo jako v každé válce pociťovali civilisté. Armáda jak bylo dobrým zvykem konfiskovala nad rámec povoleného bez ohledu na potřeby civilistů. A když se přehnala fronta, konfiskovala či rabovala strana druhá. Chápu, že v tom marastu si každý hledal sám cestu jak přežít. Je zajímavé, že k rovnoprávnosti a boji proti rasismu se Knight dostal až posléze soužitím s uprchlými otroky. Film parádně vystihuje to dobu a divák se může kochat opravdu každičkým detailem. Již jen např. ty hrubě otesané rakve, nebo prostě vybavené farmy... Nádhera. Trochu mne mrzelo, že s tím jak velkolepě film započal a jak romáchle vypravoval, náhle ke konci jako by mu došel dech. jako by někdo řekl, máme pár posledních vokem, končete to! Když na povstalce táhne tisíci mužová armáda, padne jen zmínka, že je třeba se vrátit do bažin, ale více k tomu film neměl. Úplně tristní je samotný rychlozávěr a dva řádky titulků věnovaných Knightovi. Ten závěr si zasloužil určitě širší prostor, tohle bylo na mne moc utnuté. Na stranu druhou mi stopáž připadala zbytečně dlouhá. Herci byli skvělí, nebýt toho konce dal bych plnou sazbu. Newton Knight je určitě zajímavou postavo americké občanské války a já jsem rád, že jsem se s ním a jeho činy tímto filmem mohl seznámit. Afroameričané na jihu žijící brzy zjistili, že to s rovnoprávností ještě dlouho nebude jak si představovali a muselo uběhnout dalších skoro 100 let aby se misky vah narovnaly... I když dnes mi připadá, že je v Americe skoro nevýhoda nebýt menšinou a být ,,bělochem''. 4 klasy kukuřice. * * * * ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé, že Američanov zaujíma v kinách podstatne viac alternatívna súčasnosť v podobe komiksových adaptácií ako vlastná história. Ale takto by to samozrejme dopadlo rovnako všade, ide skôr o mentalitu súčasného väčšinového publika. McConaugheymu to pri Mississippi opäť sekne, celý film bez problémov ťahá na svojich ramenách. Film o tom, že história je celkom komplikovaná vec a rozhodnutia a činy minulosti sa prejavujú aj v ďalekej budúcnosti. A že sa toho zase tak o tých 85 rokov (paralelná línia zo súdu) veľa nezmenilo a že sa toho mohlo zmeniť dodnes stále ešte viac. ()

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

Fascinující příběh jednoho spravedlivého a velmi vytrvalého člověka ve zrovna ne světlých a lehkých časech. Úvod je regulérní otevřená válečná vřava, kde není nouze o zobrazení zranění a bojových hrůz, pak se příběh zlomí do robinhoodovského rebelského dobrodružství a končí v soudní síni s jeho (pra)vnukem, který čelí podobným nesmyslům plynoucím z rasové nesnášenlivosti, tentokrát pokrevním. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Snímka je ďalšou z radu podobných, pripomínajúcu temnú dobu Ameriky, kedy slovo 'ľudskosť' bolo sprosté slovo. Hrozná stránka doby americkej občianskej vojny nazvaná ako vojna Severu proti Juhu, kedy sa predovšetkým rasová neznášanlivosť tiahla ešte veľa rokov po tej. A v takejto dobe žil človek výnimočný a nestranný. Príbeh južanského farmára, ktorého stvárnil Matthew McConaughey, poukazuje na hrdinu, ktorý sa v takej dobe v rámci spravodlivosti zastal všetkého a všetkých. Dej sleduje jeho počínanie, ale stvárnené je to nejako podivne. Aj napriek dlhej stopáži snímky sú mnohé udalosti akoby nedorozprávané. Hrozné obdobie otrokárstva a neľudského zaobchádzania s negrami, ktorý je len trochu odlišný síce je dejovo zvýraznený, ale po citovej stránke ako by to divákovi bolo jedno. Celkovo to skrátka vyzerá len ako ďalší obyčajný ničím sa neodlišujúci príbeh akých sú už hŕby. Z takéhoto námetu mala vzniknú skôr televízna miniséria, kde by boli isté udalosti ďaleko viac spracované. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (5)

  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • Do rolí komparzistů se přihlásilo přes 7 tisíc uchazečů. (ČSFD)

Reklama

Reklama