Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co způsobilo, že Ljudmila Pavličenková, krásná mladá dívka, vzala do ruky zbraň a stala se jednou z nejúspěšnějších sniperek druhé světové války? Je hrdinkou, nebo chladnokrevnou vražedkyní, která má na svědomí 309 obětí? A jaký byl její vztah k americké první dámě Eleanor Rooseveltové? Dokázala si zachovat ženskost i během vojenských operací? Nejen na tyto otázky odpoví strhující a napínavý snímek Bitva o Sevastopol, který vás provede jednou z nejdůležitějších bitev druhé světové války. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (227)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Vasilij Zajcev ma konkurenciu. Hodne velke prekvapko. Rusi majú na svojej fronte veľa takýchto príbehov a tento sa nadmieru vydaril narozdiel od takého Stalingradu, kde viac menej fungovala iba ta vizuálna stránka. Tu je to presne na opak. Názov je trochu zavádzajúci, pretože kto čaká Bitku o Sevastopol môže len snívať a ani sa nedivím, že bude niekto sklamaný. Toto je životopisná dráma s prvkami akcie, ktorá by sa mala premenovať na Pani smrť. Rusi vsádzajú (nie len vo filme) na Ljudmilu Pavličenko, ktorej veríte keď ma sniperku v ruke a to je najväčšie plus celého filmu, samotná Julija Peresild, ktorá proste exceluje. Celý film a zároveň samotný príbeh sa nesie v takej smutnej-pochmúrnej atmosfére, ktorá nenudí, ale navodzuje tie správne emócie. Za zmienku stojí aj dobrá hudba, obzvlášť skladba Kukushka. 85% - 4* ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Líbila se mi ta civilní část v Oděse. Bitvy jsou tu taky Ok, i když jim něco chybí, možná větší brutalita. Spíš ty povidaci pasáže jsou to, co mě moc nehrálo a co tomu ubiralo na tempu. Celkově je to ale solidní válečný film. Osobně bych byl rad, kdyby se Rusové vrátili k filmům ve stylu Jdi a dívek se. Pomalým, hlubokým a pocitovym. Velkofilmu už jsem viděl dost. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pokud se jedná o válečné scény, tak se Rusové vytáhli a můžou se směle měřit s trháky hollywoodské produkce. Třeba nálet na sovětskou flotilu jsem si užil a fajn byl i průřez ostřelovačskými akcemi. Ale jakmile utichnou pušky a výbuchy a vstoupí se do soukromí hlavní hrdinky, je režie značně nejistá a to i přesto, že se Julija Peresild strašně snaží. Trochu mi vadil i ten nádech propagandy, kdy Pavličenková apeluje na poněkud dekadentní americkou společnost, aby vstoupila do války a nenechávala v tom ubohé Sověty samotné. Na druhou stranu vykreslení jejího vztahu s Eleanor Roosveltovou bylo podařené a překvapený jsem byl i figurkou politického komisaře, což byla palba do vlastních řad, kterou jsem u Rusů nečekal. Byť to nebylo nic v porovnání s německým filmovým sebemrskačstvím. Další Nepřítel před branami se sice nekonal, ale jako poklona legendární sovětské sniperce je to myslím důstojné. 60% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Film byl natočený v době, kdy spolu Rusko a Ukrajina ještě normálně mluvily a vzpomínaly na společnou minulost. Ljudmila se postupně stane chladnokrevným zabijákem, který i lásku řeší poněkud chladnokrevně, milý zemřel, najdeme si rychle náhradu. Bojové scény jsou zobrazeny přesně dle současných moderních trendů, žádné uvěřitelné a finančně nákladné masové aktivity komparsu před kamerou, ale počítačem vyrobené postavičky bojují po boku simulované vojenské techniky. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Hudební klipy, do nichž jsou sestříhané nejpůsobivější záběry filmu, skutečně poskytují daleko lepší zážitek než snímek samotný. Jedině na úrovni jednotlivých záběrů, které mají solidní technickou úroveň a sem tam i dobře vypadají, totiž Bitva o Sevastopol opravdu funguje. Kdo o osud Pavličenkové neztratil zájem kvůli nešikovné práci s elipsami (+ nesnesitelně naivní a toporně odehrané linii s Rooseveltovou, která má celé vyprávění rámovat), toho udolá repetivnost a fádnost válečných pasáží. Pokud se u nich lze bavit, tak leda na úkor jejich absurdní nerealističnosti (např. německá pěchota postupuje k sovětským zákopům po holé pláni, bez jakéhokoli krytí), jinak jsou nezajímavé a "gritty" dojem se snaží vyvolávat jen přítomností několika gore efektů. Pro novodobé ruské blockbustery obvyklé podlézání putinovskému vidění světa a de facto hrdý pohled na stalinistickou éru (resp. neochotu ji jakkoli kriticky reflektovat) do hodnocení ani nepromítám, jinak bych musel sáhnout po odpadu. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (18)

  • Po svém návratu do Sovětského svazu již Pavličenková nebojovala. Byla moc cennou pro frontu. Stala se odstřelovačskou instruktorkou u Moskvy. [Zdroj: Vojna.net] (PozorGranat)
  • V skutočnom živote Ľudmila (Julia Peresild) nikdy nezničila tank a nie je to ani uvedené v jej memoároch. Ide čisto o fikciu. (Arsenal83)
  • Celkem zabila Ljudmila Michajlovna Pavlichenko během druhé světové války 309 lidí, včetně 36 nepřátelských odstřelovačů, kteří byly potvrzeni v její snajperské knížce. (willy1)

Reklama

Reklama