Reklama

Reklama

Téměř sedmdesát let po neslavném odchodu se Adolf Hitler překvapeně probouzí v dnešním Berlíně. A první bilance jeho nové situace není radostná. Válka skončila a to porážkou, jeho politická strana neexistuje a chybí mu i milovaná Eva Braunová. Hitler „své" město sotva poznává. Berlín je plný cizinců a v Německu místo něj vládne žena, jakási Angela Merkelová. Po prvotním a zcela pochopitelném šoku, se Hitler rychle rozkoukává a navazuje kontakt s některými obyvateli dnešního Berlína. Hitler začne novou kariéru v pro něj dosud neznámém světě díky televizi. Sice nikoliv ve funkci vůdce národa, ale jako komik. A to díky tomu, že jej považují za naprosto bezchybného imitátora sebe samého. Protože své názory rozhodně nemění, jsou jeho vystoupení politicky velmi nekorektní. Postupně se stává nejen televizní hvězdou s vlastním pořadem, jeho vystoupení na veřejnosti získávají velkou sledovanost i díky internetu. Na svých cestách po Německu se setkává s mnoha lidmi a některé z nich jeho názory na dnešní situaci nešokují. Spíše naopak. Führer začíná mít jiné ambice, než jen být zábavným kritikem. Jeho ambice byly přeci vždy mnohem vyšší... (Cinemart)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (535)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Knížku od Wernese jsem četl a je výborná, vtipná. Hlavně díky tomu, že je psaná v ich-formě, kdy oživlý hlavní hrdina popisuje svůj pohled na moderní svět, který ne vždy chápe. Film je dobrý tak do půlky. Pak už tvůrcům dochází dech i humor. Občas si i trochu lacino vyřizují účty s politiky, které nemají rádi a tak je s A.H. propojují (bavorská CSU, AfD) a naznačují, ze kdo má třeba obavu z migrace, je vlastně fanda nacismu. I tak je to celkem solidní dílko, kterému by dost prospělo tak o 45 minut zkrátit. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Woody Allenova rovnica najlepšieho humoru = tragédia +čas. Ak by tento vzorec platil, komédie o Hitlerovi alebo z koncentrákov sú v súčasnosti akceptovateľná vec a vieme sa na to pozerať s nadhľadom, chladnejším odstupom. To čo v tomto filme začalo ako tá najhoršia možná povrchná odpadová zle natočená komédia, skončilo ako mrazivá dráma (!), pričom záverečné titulky s prestrihom na vodcov krajnej pravice, ktorý sa pomaličky ale isto derú na výslnie, sú na zimomriavky. Aj o našom "Vodcovi - županovi - poslancovi" platí presne ten istý scenár, ako tu bol načrtnutý a historicky sa len opakuje. Najskôr to bola figúrka, na ktorej sa všetci smiali, postupom času ten "pajác" získava moc, aj keď sa ešte usmievame (dokedy?). História sa opakuje a ja len verím, že tento film nie je proroctvom. Inak smutné mi prídu všetky tie povrchné komenty typu: "čakal som lepšiu komédiu a bla bla". Len aby o pár rokov neplatila opäť "Woodyho rovnica" a niekto sa nám nesmial, aký sme hlúpi a pohodlne ľahostajní. Za ten mimofilmový presah dávam piatu *. ()

Reklama

BMW12 

všechny recenze uživatele

Adolf Hitler v současném světě? No to přeci musí být pecka film! Začátek mě dost vylekal, moc mi nesedl, ale to se teprve začalo rozjíždět, následně už to byla celkem zábava a příběh se mi líbil. Oliver Masucci byl jako Hitler naprosto perfektní. Co ale musím zkritizovat, tak režii a kameru, protože mi přišlo, jako kdyby to točil nějaký amatér. Celou dobu jsem si tak říkal, že i když příběh je dobrý a herci také, tak za to amatérské točení dám max. 3 hvězdy. Nakonec dám o hvězdu více, protože se mi hodně líbili politické názory ve filmu. Film upozorňoval na současný problém imigrace, televizního vysílání (kdy se vysílají samé sračky), nezaměstnanosti, nízké porodnosti atd. Tak jako na to upozorňují politici jako Marin Le Pen, Geert Wilders, Tomio Okamura a další. Nechceme přeci muslimskou Evropu. Takže doufám, že se lidé na těmito tématy zamyslí a ve volbách budou volit tu správnou politickou stranu. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Skvělá kniha adaptovaná do průměrného filmu. Dokud se tvůrci drží literární předlohy (zhruba 3/4 filmu), film funguje, jakmile do silné literární látky naroubují svůj vklad (tedy v momentu, kdy ve filmu vychází kniha a začíná se podle ní točit film), začínám mít se snímkem problém - jednak mi vadí postmoderní prvek, takový ten CharlieKaufmanovský metafilm o filmu, s tím spojený posun od satiry ke crazy komedii, a především pak to násilné ideologické zakotvení - co Timur Vermes říkal v knize mezi řádky, nenásilně a náznakem, je náhle divákovi servírováno naprosto polopaticky a samý závěr už je jenom tupě ideologický...propojení s fenoménem uprchlické krize? Laciněji už to podat nešlo... Stejně mi vadila podivná formální stránka (televizní look, laciná mizanscéna...) a některé herecké výkony (především nemastný neslaný představitel Sawatzkeho). A v čem byl film naopak povedený? Dokud se děj drží románu, je znát, že literární předloha je opravdu silná a originální satirická kniha. Předně velká metafora toho, že dnes se dá svět nejlépe ovládnout skrze média (což věděl ve své době i skutečný Hitler, proto to říšské ministerstvo propagandy, Joseph Goebbels, Leni Riefenstahl, UFA, filmové týdeníky v kinech etc). Timur Vermes prostřednictvím fiktivní oživlé postavy říšského vůdce sarkasticky analyzuje současnou německou politickou scénu (proto jeho knihu docení především čtenář, který se v politickém dění u sousedů alespoň trochu orientuje, stejně jako v německých historických reáliích). Co se Vermesovi skutečně povedlo, je oslí můstek mezi literárním Führerem a německou stranou zelených, přičemž se svými vlastními soukmenovci z NPD příliš nesouzní (i tady by jistě proběhla po převzetí moci ,,Noc dlouhých nožů"). A ještě sofistikovanější je fakt, že Hitler coby hlavní hrdina působí jako neškodný mírně podivínský sympaťák, Timur Vermes celkem kongeniálně nastiňuje způsob, jak se kdysi nenápadně a pozvolně dostal k moci, jak ho asi kdysi ve 20. letech vnímal německý národ... Neškodná figurka, která je trochu směšná, ale celkem charismatická, a která z řečnického stupínku na tribuně či skrze televizní obrazovku může říkat vlastně cokoliv, všechny ty kontroverzní věci posluchač/divák apaticky přejde...jen ten holokaust opravdu není vtipný... ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Ale prosím pěkně, já tak nějak vím, že to mělo v lidech dobré vůle evokovat boj proti největšímu zlu a nutit je se zasmát podpůrcům masového vraha, ano. Tak to je. Jenže...jenže, já jsem Dexter aka Krvavý Peytl, tudíž mám masáky rád a navíc...ty vole, asi jsem v sobě našel kus Evy Braunové, nejspíš klitoris. Pravda, trošku mě vyděsil mrtvý pes mé matky, ale dobře mu tak...jak by řekl Bender: " je to svině"! Podepisuji v plném znění, Míla Břečka - ředitel Sieg Heil! ()

Galerie (35)

Zajímavosti (22)

  • V jedné scéně je ve Fabianově (Fabian Busch) pokoji vidět plakát k filmu Návrat do budoucnosti (1985). Fabian také skoro celý film nosí klasickou vestu hlavního protagonisty tohoto filmu, Martyho McFlye. (filmfanouch)
  • V jednej scéne Hitler (Oliver Masucci) objavuje Wikipédiu a je dojatý k slzám, že bola pomenovaná po Vikingoch a má „árijské korene“. To je ale nesprávne, pretože „wiki“ v názve Wikipédie znamená „rýchly“. (Arsenal83)
  • Film vychádza z rovnomenného bestselleru od autora Timura Vermesa. (Arsenal83)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno