Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sugestivní příběh dvou dospívajících dívek. Puberťačka Tracy sní o tom jak být COOL. A má pro tuto svou představu i svůj ideál. Je jím ostřílená spolužačka Evie, dívka bez rodinného zázemí. Ta uvede Tracy do "velkého cool světa", do světa nebezpečných nástrah a rychlých požitků, ve kterém hrají hlavní roli drogy a povrchní erotické zkušenosti. V citovém zmatku, plném neshod s rozvedenou matkou a konzumním otcem, který utíká od problémů, podlehá Tracy rafinovaným slibům zkušenější parťačky a pouští se na cestu nikam...

Třináctka je film o hledání a konfliktu s vlastní identitou, který k dospívání patří. Režisérka Catherine Hardwickeová se v něm i pomocí syrového oka ruční kamery (natáčelo se technikou Super 16) pokouší o svérázný pohled do nitra teenagerů a o pochopení sociálního kontextu jejich tápání. K tomu jí pomohl velmi autentický námět, který na základě vlastních zkušeností poskytla a scénáristicky se na něm i s režisérkou podílela herečka Nikki Reed (hraje Evie). Roli matky prvotřídně, jako vždy, zahrála Holly Hunter (např. Piano, Bratříčku, kde jsi?). Na festivalu v Sundance získal film cenu za režii, je i součástí programu mezinárodního bratislavského festivalu 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (197)

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi prekvapivá štúdia americkej spoločnosti priemernej strednej a nižšej vrstvy a pekne zobrazený spoločenský a morálny úpadok spôsobený zlákaním na zlé chodníčky. chýbal mi však lepší scenár a lepšie, reálnejšie zakončenie. Ale nedivím sa lepším svetovým (americkým) hodnoteniam. 55%. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Vynikající snímek který mě od úvodních minut přikoval k pohovce a do konce nepustil. Nevím proč, ale filmy o dospívajících "uječených puberťačkách" mě vždy dostanou. Viz Pusinky, Svádění - další film ve kterém excelovala Evan Rachel Wood, podle mého názoru jedna z nejtalentovanějších a nejvíce sexy mladých hereček současnosti. O kvalitě tohoto snímku jistě svědčí i jedna oscarová nominace. Holly Hunter byla v roli milující, zoufalé matky dokonalá a naprosto přesvědčivá. A když se dívám na hodnocení tohoto snímku na CSFD jen nevěřícně kroutím hlavou, 58%, to je, ale sakra málo. Mé hodnocení jednoznačných 5*. ()

Reklama

Cival 

všechny recenze uživatele

Herečky hrají vesměs velmi dobře - taková Even Rachel Wood si nominaci zaslouží o mnoho víc, než Holly Hunter, která nemá šanci vyniknout -, ale co je to platné, když scénář si hraje na intelektuální a sociálně podchynený náhled do života teen generace dneška. Režisérka vůbec nezvládla formu - a kulhá někde mezi efektně drsnými a ultracool záběry, které jakoby vypadly z parodie na akční filmy, a naturalistickým nahlédnutím do života tupejch třináctek, který zatraceně (promińte ten výraz, ale jinak to nejde) svrbí čára:-) ()

ja.rebel 

všechny recenze uživatele

Dospívání opravdu není jednoduchou etapou života a tenhle film nám to servíruje bez jakékoli nadsázky. Obě hlavní představitelky řeší vskutku životní problémy. Mít ten nejlepší "ohoz", být nejvíc originální a sexy, seznámit se s nejlepšími kluky a pak je taky "sbalit". A při těch všech "povinnostech" si ještě naplno užít. Z mého pohledu nápaditý snímek, který si ještě někdy určitě pustím. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hodně kontroverzní film jedné třináctileté holky, kterou originálně hraje čerstvě osumnáctiletá, aby nevznikly problémy, a její mámy, která se z toho všeho dokáže složit a jako herečka získat nominaci na herecký výkon. Nemůžu si pomoci, ale zdá se mi, že tento film je těžce o ničem. I když také jsem měl čest poznat podobné holky jako jsou v tomto filmu, ale nedokážu si to vysvětlit. Puberta možná dokáže cokoliv, ale být takový? Ať si laskavě uvědomí, že mají život před sebou a že to co je trápí je ještě nic oproti tomu, co je trápit bude. Nemůžu si pomoci, ale celkově mě film neskutečně rozčiloval. Od začátku do konce. A jak to tak vypadá, taky to tak bylo myšleno jen neskutečně zle a nudně. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (16)

  • Film je příběh samotné Nikki Reed, kterou ve filmu ztvárnila herečka Evan Rachel Wood. (TheVerczaaa)
  • Vanessa Hudgens v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)
  • Ve scéně, kdy Brady (Jeremy Sisto) vyzvedává Tracy (Evan Rachel Wood) u školy, přestalo fungovat auto, ve kterém jel, proto ho tlačili lidi ze štábu. (LoLaa)

Reklama

Reklama