Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do jakési země, jejíž národ je plamennými projevy diktátora právě úspěšně přesvědčován o své nadřazenosti a oprávněnosti vojenské expanze, se rozšířil bacil silně destruktivní formy malomocenství. Je nazýván morbus Tshengi nebo lidově „bílá nemoc". Jediný, kdo proti němu vyvinul účinný lék, je lékař chudých jménem Galén. Odmítá však tajemství svého medikamentu prozradit, dokud mocní maří lidské životy válkami. (NFA)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (283)

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Krásný film předpovídající válku. Musí se prostě uznat, že Karel Čapek byla naprosto vyjímečná osobnost. A toto zpracování se velmi povedlo. V hlavní roli Hugo Haas a Zdeněk Štěpánek předvedli excelentní výkony. Stejně jako ostatní herci. Stále se musím divit, jak člověk může být tak naivní a jde za davem. A to, že vlastní Maršálovi fanatici ušlapou a ubijí jediného člověka, který by mu mohl pomoci se uzdravit je ta největší absurdita. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Neskutečně strhující drama. Velmi poučný a dojemný příběh o lidské hlouposti a síle fanatismu. Při posledních 20 minutách filmu, kdy děj graduje, je člověk najednou plný zloby a bolesti.. a bezmoci. Skvělé dílo Karla Čapka je tu do posledního detailu vylíčeno a zanechá v divákovi opravdu silný dojem. Závěrečná řeč maršála je pak velmi dojemná ve srovnání s tím, co celou předchozí dobu prosazoval. Výborný snímek z české tvorby. 95% ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Čapek byl vizionář sice možná trochu naivní snílek, protože války byli jsou a budou, protože lidi jsou pakáž, ale vizionář byl určitě a tohle perfektně zpracovaný nadčasový dílko to určitě potvrzuje. Docela se divím, že se vůbec zachovalo a Skopčáci se nepostarali o zničení všech kopií, protože některé postavy a scény až tak nepříjemně přesně vystihují budoucí dění až mě to dostalo. Nedivím se, že náckové pak chtěli Čapka odstranit. No naštěstí pro něj i když to zní blbě umřel včas. Každopádně hodně podařenej film.85% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V dobe svojho vzniku mimoriadne aktuálny snímok. V čase, keď Hilter hrozil rozpútaním druhej svetovej vojny, natočil Hugo Haas film so silným posolstvom mieru. Na podklade sci-fi politickej Čapkovej predlohy predkladá divákovi silný protivojnový manifest. Upozorňuje na nebezpečenstvo absolutnej moci diktátora, ktorý dokáže tak sfanatizovať masy, že privedie ich i seba samého do záhuby. Parafráza na fašistické Nemecko je tu viac ako evidentná. Posledná veta filmu a i môjho komentára znie: "Ať žije mír!" **** ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

S příběhem snímku jsem byl takřka dokonale obeznámen, ačkoli na knihu si teprve brousím zuby. Nepřišlo mi to až tak dobré, jako mnohé ostatní Čapkovy adaptace. Několik dialogů však disponuje neuvěřitelnou myšlenkovou silou, kterou prostě musím docenit. Čapek je bezesporu náš nejlepší spisovatel a já mu za jeho knihy děkuji. Tahle filmová verze není ani přes svůj velmi pokročilý věk vůbec špatná. Krásný obrázek snového světa plného naivních ideálů na všech stranách. Také by se nám tu hodila nějaká ta bílá nemoc až ještě pár set krát oelipsujeme kolem Sluníčka. Jinak tu budou velmi neveselé časy. Film na mě neměl ani zdaleka takový dopad, jako jsem u děl Karla Čapka zvyklý, takže se s hodnocením přidržím u podlahy. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (17)

  • Maršálovu dceru si zahrála Karla Oličová, známá a oblíbenkyně prezidenta Edvarda Beneše. A ačkoli s jejím hereckým výkonem nebyl Hugo Haas spokojený, tak ho musel přetrpět, protože díky jejímu obsazení dostal požadované finance, bez nichž byt tento film nevznikl. (Teres)
  • Léčba, kterou prováděl Doktor Galén (Hugo Haas), patrně spočívala ve využití protilátek extrahovaných z krve očkovaných zvířat (tzv. antitoxinů, které dokáží neutralizovat toxické produkty patogenu a zároveň zneškodnit i patogen). Tímto způsobem se před vynálezem antibiotik léčil například záškrt nebo tetanus. V tomto filmu se to dá určit z návodu, který předal svému příteli Martinovi. (vojtaruzek)

Reklama

Reklama