Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do jakési země, jejíž národ je plamennými projevy diktátora právě úspěšně přesvědčován o své nadřazenosti a oprávněnosti vojenské expanze, se rozšířil bacil silně destruktivní formy malomocenství. Je nazýván morbus Tshengi nebo lidově „bílá nemoc". Jediný, kdo proti němu vyvinul účinný lék, je lékař chudých jménem Galén. Odmítá však tajemství svého medikamentu prozradit, dokud mocní maří lidské životy válkami. (NFA)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (284)

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Krásný film předpovídající válku. Musí se prostě uznat, že Karel Čapek byla naprosto vyjímečná osobnost. A toto zpracování se velmi povedlo. V hlavní roli Hugo Haas a Zdeněk Štěpánek předvedli excelentní výkony. Stejně jako ostatní herci. Stále se musím divit, jak člověk může být tak naivní a jde za davem. A to, že vlastní Maršálovi fanatici ušlapou a ubijí jediného člověka, který by mu mohl pomoci se uzdravit je ta největší absurdita. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Je až neuveriteľné, že v predvečer druhej svetovej vojny prišiel na svet film, ktorý varoval a zároveň mal ukázať, že tadiaľ cesta nevedie. Naneštastie to nevyšlo a to čo nasledovalo otriaslo svetom, ako nič iné pred tým a potom. Tento predvojnový blockbuster, zanecháva ale ešte aj v dnešnej dobe niečo, čo je aktuálne. A to boj za mier, odvrhnutie násilia a rovnosť medzi sociálnymi triedami. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Protiválečné drama Bílá nemoc stojí zejména na výkonech Hugo Haase (doktor Galén), Zdeňka Štěpánka (maršál), Františka Smolíka (úředník u barona Kroga), nebo Bedřich Karen (profesor Sigelius). Nadčasovost snímku je přímo hypnotická, zejména, když film vznikl dva roky před Druhou světovou válkou, kde už vše začínalo vřít a nabírat nebezpečné obrátky. Bílá nemoc je i v současné době mistrovské dílo a jeho aktuálnost bude stále platit v jakékoliv době. Hugo Hass byl nejen skvělý herec (jeho doktor Galén je asi jeho nejlepší filmová postava), ale i precizní režisér. Měl štěstí, že se před válkou zdekoval do Usa, jinak by ho nacisté za tuto roli popravili, i kvůli jeho židovskému původu. Ještě musím vzdát hold a poklonu za vynikající práci restaurátorů a televizi Čt Art, která tenhle klenot vysílala v jeho vyčištěné a zdigitalizované verzi. Byl to krásnej požitek! Díky moc!! ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Podarený apel za mier. Vidno, že kokainista Haas (teda spoň podľa Mandlovej autobiografie si režisér celkom slušne a rád uhol bieleho prášku) dokázal vytvoriť na základe vynikajúcej Čapkovej predlohy skvelý film. Na margo dodávam, že nenávistný útok vodcu voči anarchii je typický pre všetky totalitou zaváňajúce režimy, pričom nemusia byť tak xenofóbne a výbojné ako ten, čo je zobrazený vo filme. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Dlouhá léta jsem opatrovala vzpomínku na projekci filmu u příležitost Světa knihy, která se technicky nepovedla. Po čase jsem dala šanci nové restaurované kopii na #finaleplzen a souhrnem můžu říct, že po tom všem dávám přednost projekci v soukromí. Protože dnes už Čapkovi a Haasovi málokdo rozumí a není radno si svátek ze setkání s Bílou nemocí ničím kazit. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (17)

  • I když postava diktátora má být paralelou na Adolfa Hitlera, jeho filmové ztvárnění gesty a výrazy tváře spíše připomínají Benita Mussoliniho. (Nick321)
  • Projekcie filmu sa stávali manifestáciami odhodlania brániť republiku pred hitlerovským Nemeckom. Po niektorých projekciách dokonca diváci postojačky spievali štátnu hymnu. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama