Reklama

Reklama

Brimstone

(festivalový název)
  • Nizozemsko Brimstone (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Brimstone je epický thriller z dob starého Západu. Je příběhem ženy vzdorující své minulosti, která se jí neustále připomíná. Liz (Dakota Fanning) je mladá žena, která žije spolu s manželem a dvěma dětmi. Je porodní asistentkou a komunikuje prostřednictvím znakové řeči. Její vztah se čtyřletou dcerou by mohl být lepší, ale celkově se Liz cítí ve svém životě spokojeně. Když však poprvé uvidí v kostele nového reverenda (Guy Pearce), Liz ihned ví, že ona a její rodina jsou v nebezpečí. Postupně se reverend snaží vzít Liz všechno, co miluje. Do jejího života se vrací minulost, na kterou se snažila zapomenout... (mac000)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (420)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Tenhle film ve mně vyvolal pocity, tak rozporuplné, že jsem musel tenhle komentář, ale vlastně i hodnocení promýšlet po čertech dlouho. Vůbec by mi nevadilo brnkání na feministickou strunu, ale spíše samotné zpracování. Nevím, co na něm bylo myteriózního, mně přišlo spíše dost umělé a taky jako zoufalá snaha o to že, když do filmu dáme více násilí a rádoby šokujících momentů, bude se na to líp koukat. Jak vidím, tohle na ostatní možná působilo, na mě, jako na přísného a váženého, filmového recenzenta však nikoliv! Když k tomu připočtu hlavní, herecké duo, kde Dakota byla naprosto prkenná a Guy k uzoufání nudný, tak jsou ty dvě tak nějak akorát. Pokud se chcete vrátit pár století zpět, pusťte si namátkou The Witch z roku 2015. Sice jen maličko podobná, za to mnohem lepší filmová káva. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

K vlastní škodě si to příliš rochní v postupem času čím dál tím přepálenějším utrpení čistě pro utrpení. Zrovna v tomto případě více než kde jinde platí, že méně by bylo více. Zdejší konstantní mučednictví ústřední hrdinky rukou veškerého mužského pokolení vede k divákovu otupení, ne jeho znechucení. Zároveň by se tím vyřešil i vůbec největší zádrhel v podobě přestřelené stopáže. Každopádně jako působivě vystavěný drama (ne)western s patinou osudové řecké tragédie o milujícím "tak trochu" misogyniím otci a pelešící se "nevděčné" dcerunce výtečné. Především pak díky místy hypnotické uhrančivosti a suverénní Dakotě. ()

Reklama

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Film, který by se za správný propagace mohl stát novodobou klasikou, stejně jako kdysi třeba Unforgiven. Bohužel, dřív než se stihl prodrat do světa, ho strhali kritici. K Brimstone se tak u nás dostávají pouze největší filmoví fandové. Filmu by sice víc slušelo lineární vyprávění namísto jednotlivých – časově rozházených – kapitol, díky čemuž by nabyl mnohem větší epičnosti a osudovosti, i tak je ale příběh naprosto strhující a nekompromisní. Rozdělení na kapitoly jde ale ku prospěchu tempa, takže film rychle uteče a nezačne nikdy nudit (svojí délce navzdory). K příběhu připočtěte skvělou kameru, herecký výkony, slušnej soundtrack a máte překvapení roku! V rámci žánru se dneska moc podobných filmů netočí. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý aj napriek svojej dĺžke a miestami pomalšiemu tempu nedá ani chvíľu vydýchnuť. Neobyčajne hutná dráma, kde všetky jej ďalšie žánrové zložky šlapú na sto percent a spolu vytvárajú obdivuhodné dielo. Bolo to brutálne, krvavé, nekompromisné, dramatické, pekne natočené, s umeleckým dojmom, so super kamerou, super hereckým výkonom Fanning a geniálnym Pierceom, ktorý svoju postavu diabla v ľudskom tele dotiahol k dokonalosti. Záporák, ktorý v divákovi riadne dvihne žlč, a ktorý sa na plátne len tak nevidí. V niektorých momentoch by závidel aj Ch. Walken. Navyše celý príbeh bol zabalený do totálne podmanivej mysterióznej atmosféry. No proste masterpiece! ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Ale pravidla jsou pravidla. Pokud se neřídíš pravidly, jsi vinna. A pokud jsi vinna, zaplatíš za to.“ Má vysoká očekávání byla naplněna. Koolhovenův počin je 1 z dalších příkladů potvrzujících fakt, že nemálo evropských westernů je nejen schopno se vyrovnat těm hollywoodským, ale třeba je i zastínit (jako se to podařilo Brimstone). Jde o velmi hutné westernové drama s prvky thrilleru, které nabízí skvělý audiovizuál, pečlivě vystavěný, emočně silný příběh (který je sice velmi dlouhý, ale díky přeskakování dějových linií nezačne nudit), napětí, správně špinavou a místy i mrazivou atmosféru, určitou dávku (zdánlivého) naturalismu, rozumný konec a solidní herecké výkony. Dakota Fanning je v roli neobyčejně silné ženy, která se snaží uniknout svému osudu, opravdu výborná, ale i její mladší já v podání Emilie Clarke bylo zvládnuto neméně dobře, ačkoliv hlavní hvězdou je Guy Pearce, který si náboženského fanatika střihl s chutí. Pár nedůvěryhodných momentů mě mírně zklamalo, ale celkově jde o věc, která si zaslouží silné 4*. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (17)

  • Těsně před natáčením z projektu kvůli vyčerpání odstoupila Mia Wasikowska. Následně vycouval i jeden z producentů, takže aniž by byl natočen jediný záběr, projekt téměř zkrachoval, neboť vše bylo pro natáčení připraveno, včetně zbudování kulis a najmutí členů štábu. Když Guy Pearce tedy nasedal do letadla směr Evropa, podstupoval poměrně velké riziko, jestliže film nebyl zcela zafinancovaný. Byl ale natolik nadšený z postavy reverenda, kterou mu režisér Martin Koolhoven nabídl, že toho nedbal a přiletěl. Jeho zaangažování v projektu nakonec přineslo filmu zbytek nutných financí a mohlo se začít natáčet. Během několika dní byla M. Wasikowska nahrazena Dakotou Fanning, o které se uvažovalo jako o vůbec první volbě pro roli Joanny, ale z důvodu jiných filmování musela předtím odříct. Jenže pak se z natáčení musel omluvit Robert Pattinson, kterému do toho vstoupilo jiná práce (poslal zprávu Guy Pearcovi, který tu špatnou novinu musel předat režisérovi...). Naštěstí herec Kit Harington byl ochoten ukrojit si z dovolené a během pár dní se dopravit na plac a připravit se na roli. (Nine)
  • The Guardian o tomto snímku napsal: „Tento epicky dlouhý, děsivý a násilný western od holandského filmaře Martina Koolhovena má jakousi Tarantinovu prolixitu a vypravěčskou vynalézavost. Navzdory delší stopáži ani na chvíli nenudí.“ (Emo-haunter)
  • Režisér Martin Koolhoven opísal Brimstone projekt ako holandský western. Inšpiráciou mu boli jeho obľúbené talianske spaghetti westerny. (beso74)

Související novinky

Westerny jsou zpět

Westerny jsou zpět

22.02.2015

Velkorozpočtové westernové žánrové mixy v podobě Osamělého jezdce a Kovbojů a vetřelců si nepochvalovali diváci ani kritici, ale jinak tento tradiční americký žánr rozhodně neskomírá. V různých… (více)

Reklama

Reklama