Reklama

Reklama

Aferim!

  • Francie Aferim ! (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Východní Evropa, rok 1835. Dva jezdci projíždějí pustou krajinou v srdci Valašska. Jsou to četník Costandin a jeho syn. Společně hledají „cikánského otroka", který utekl svému vznešenému pánovi a který je podezřelý z toho, že měl románek s jeho ženou. Zatímco Costandina nevyvede nic z míry a v každé situaci má po ruce veselou průpovídku, jeho syn nahlíží na svět hloubavěji. Na své pouti potkávají lidi různých národností a náboženství: Turky a Rusy, křesťany a židy, Rumuny a Maďary. Každý z nich chová vůči těm ostatním předsudky, které se předávají z generace na generaci. A ani poté, co najdou „otroka" Carfina, není dobrodružstvím zdaleka konec... (Artcam Films)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (87)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

-Kněz v sukni - deset let smůly!- Cesta za otrokem tam a s otrokem zase zpátky je nadčasovou satirou pranýřující bez zábran lidskou společnost, kdy jakoby žádná tabu neexistovala. Kněz, hodnotící jednotlivé národy, si nebere servítky, a tak jen Rumuni mu vycházejí jako milující. Jakým způsobem se zde mluví o Židech či Romech, dobově logicky cikánech, by v dnešní době bylo nepřípustné. Při tom jde o nezastřený dobový pohled na ty, s nimiž museli ostatní žít. Mluva jest vulgární, peprná by bylo asi moc krotké, avšak jistě odpovídající. Pokud nebudete vědět, že jde o devatenácté století, můžete si myslet, že sledujete příběh ze středověku. Filmařům jistě pomohla z větší části nedotčená rumunská příroda stejně, jako tamější venkovské obyvatelstvo, které se možná až tak nezměnilo. Černobílá kamera není příliš kontrastní, a tak než barokní šerosvit evokuje spíše gotický dávnověk. Záběry lesa, kdy se sluneční paprsky těžce derou mlžným oparem, nebo rozsáhlých močálů s vrbami topícími se ve vodě jsou čarokrásné. Největší devizou jsou břitké dialogy. Asi bych zůstal u 3 silných hvězd, ale nekompromisní epický závěr mi hodnocení zvedá až téměř k pěti. 4,5* ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Otec so synom putujú po drsnej rumunskej krajine a komentujú dianie okolo seba. Otec je policajtom a hľadajú otroka na ktorého je vypísaná odmena. Popravde ja som ešte nevidel film, ktorý by mapoval tuto oblasť, ako to tam funguje a aký trpký život bol v tej dobe. O Amerických otrokoch je veľmi veľa filmov, o nevoľníctve tiež, ale aby v 19 storočí v Európe fungovalo ešte otrokárstvo som netušil. Je to neskutočne verne znázornené a je tu aj veľa obsiahlych myšlienok. A aj vypráva bola ukážková a naozaj takýto Európsky western som ešte nevidel a som rad, že sa tak stalo. Silné 4*. ()

Reklama

Maq 

všechny recenze uživatele

Myslím že to není kritika ničeho. Je to důsledně realistický historický film. --- Poznámka vzhledem k některým komentářům: Rumunská zaostalost a barbarství NENÍ výsledkem turecké nadvlády. Valašsko platilo do Istanbulu tribut, jinak si žilo po svém. Historická smůla Balkánu a Ruska pramení z toho, že tyto národy volily a podržely pravoslavnou, byzantskou verzi křesťanské kultury. Hlupáci dnes očerňují církev a nechápou, že unikátní západní hodnoty mají své kořeny právě v působení katolické církve. Příklad? Katolická církev se vypořádala s otroctvím v 10. století. Zatímco ta pravoslavná... ()

CiTrus007 

všechny recenze uživatele

Výpravný film o rumunských cikánech plný rumunských pořekadel, rumunské hudby a neustálého rumunského klábosení. Jen těžko by mohl být ještě rumunštější! Ačkoli nejsem žádný expert přes místní dějiny, myslím, že rumunský národ i jeho tradice byly vyobrazeny věrně a bez předsudků. I přes téměř dvouhodinovou stopáž jsem se nenudil. 7/10 [KVIFF 2015] ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nutno ocenit jako výtečnou demonstraci hospodářských poměrů na Balkáně v době, kdy se ve Vídni pochodovalo v neděli po korze a začínaly hrát valčíky. U nás už bylo založeno Národní muzeum a vládl Ferdinand Dobrotivý. Období klidu, Svaté aliance velmocí po porážce Napoleona, narušené až revolucí 1848. To na Balkáně se stále žilo ve středověku. Četník byl ještě stále v roli dobrovolného hasiče s poradním hlasem, sloužící těm, kdo platí. Pro tohle má smysl film vidět. Jinak vcelku nic moc zajímavého. 60% ()

Galerie (18)

Zajímavosti (5)

  • „Aferim“ je turecké slovo a překládá se jako „bravo“ či „výborně“. (Rollo_Tomasi)
  • Dojemné podobenství o pozdně feudální Evropě má svůj základ v historických dokumentech a písních: její struktury a hierarchie moci, představy lidí o sobě a druhých, střetávání se s menšinami a následné konflikty. (Zdroj: Artcam)
  • Producent snímku Ada Solomon souhlasil s tím, že film bude natočen černobíle až po rozsáhlých kamerových zkouškách. Kromě uměleckého prostředku to měl také být hold tvůrců režiséru Johnu Fordovi. (PhillM.)

Reklama

Reklama