Reklama

Reklama

Dolores Claiborneová

  • Česko Podezřelá (více)
Trailer 1

Dolores Claibornová pracuje jako služka na ostrově Maine. Jednoho dne, její paní, Vera Donovanová spadne ze schodů a těžce se zraní. Když do domu přichází pošťák, nachází Dolores, jak napřahuje kuchyňský váleček a chce udeřit ležící Veru. Zastaví ji, ale přivolaná policie konstatuje ženinu smrt. Ambiciózní novinářka Selena St. Georgesová dostává zprávu, že je její matka podezřelá z vraždy... (Nova Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (177)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Stephen King je sice považovaný v dobrém smyslu slova za krále knižní komerce a řada jeho titulů oprávněně patří k bestsellerům, při velké nadprodukci jeho próz je ale nevyhnutelně podepsaný pod řadou průměrných kousků a navíc je pro filmy natáčené podle jeho předloh typické, že chtějí maximálně vytěžit divácký efekt a jsou pod nimi často podepsáni mizerní řemeslníci, takže je potřeba k podobným kouskům přistupovat s velkou dávkou opatrnosti. Dolores naštěstí patří k těm lepším, možná nejlepším případům kingovských adaptací. Především díky výbornému castingu, kdy Kathy Bates a Jennifer Jason Leigh odvádějí v rolích matky a psychicky nevyrovnané dcery maximum a Christopher Plummer coby vyšetřovatel prahnoucí po pomstě jim zdárně sekunduje. King tentokrát nepotřebuje žádné mysteriózní berličky, aby rozehrál hru plnou temných tónů a do posledního momentu nechávající diváka tápat, na čí straně je pravda, a kolik lidských životů má Dolores vlastně na svědomí. Dolores Claiborne je morálně nejednoznačné drama, které nutí diváka k zamyšlení a které doznívá ještě dlouho poté, co skončí titulky. Celkový dojem: 85 %. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Neprečítal som žiadnu z kníh Stephena Kinga a nemám z toho traumu. Doteraz som videl sedem filmov nakrútených podľa jeho kníh a som rád, že k päťhviezdičkovým (Shawshanku, Misery a Osvieteniu) pribudla Dolores Claiborne. Rozdiel medzi štvor- a päťhviezdičkovým filmom je v emociálnom účinku. Film s najvyšším ohodnotením ma musí svojim spôsobom uchvátiť, vtiahnuť do seba a u Dolores sa to podarilo. Nemá zmysel vymenovávať čo všetko sa poskladalo na úžasnom celkovom dojme, ale kreácia Kathy Bates bola neskutočná a ako som si pozrel aj neocenená. Nemá rovnako zmysel zamýšľať sa, ako to robia Kingológovia, nad odchýlkami predlohy a filmu. Nemá vlastne zmysel nič iné, ako si vychutnať tento dramatický skvost vo všetkých jeho nuansách. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Extraordinárny snímok, ktorý je postavený v prvom rade na dvoch vynikajúcich hereckých výkonoch, t.j. Kathy Bates a Jennifer Jason Leigh sa vzájomne dopĺňajú najmä v prítomnosti, ale i v minulosti nemajú na ružiach ustlané, teda aspoň doma, kde je opilecký člen domácnosti, ktorý terorizuje svoju rodinu, a to sa dá nazvať, ako FILM odohrávajúci sa v 2. časových rovinách s nádychom silných scén. Veľmi kvalitná záležitosť režiséra Taylora Hackforda, ktorý sa mohol oprieť o skvelú predlohu autora Stephena Kinga, podľa ktorého sa už druhý rok po sebe nakrútil perfektný film ( 1. je Vykúpenie z väznice Shawshank ). Pozoruhodne sa prelínajú tieto zložky filmového diela, ktoré tým dostáva širší rozmer (význam), a práve sledovanie - flashbackov, či skôr akejsi bližšej retrospektívy, je vynikajúcim spestrením konečného výsledku, že spoľahlivo funguje v obidvoch rovinách, pričom zdá sa mi, ako by tá predchádzajúca trochu viac dominovala, než tá súčasná, ale nie je sa tomu čo čudovať, lebo tak to má byť ! Spomenul som, že sú tu tieto dve hlavné ženské postavy, ale taktiež sa patrí povedať, že bez niekoľkých vedľajších by sa nepodarilo nastoliť taký excelentný portrét Dolores Claiborne. Námatkovo - Judy Parfitt ako Vera Donovan, Christopher Plummer ako Detektív John Mackey, alebo aj David Strathairn ako Joe St. George, áno, jeho výkon by sa dal charakterizovať : Veľký, väčší, najväčší HAJZEL zo všetkých ! Páčila sa mi i Gabova kamera a Danova hudba, že podtrhovali, zvýrazňovali dusivú atmosféru... PS: Pri zatmení slnka sa môžu diať neuveriteľné veci... A táto pasáž je najlepšou v celkovom vyznení. ()

Machrovic 

všechny recenze uživatele

SPOILEROIDNÍ HLÁŠKY Z FILMU, KTERÉ SE MI PODAŘILY ZACHYTIT: "Ani nevíš, co potřebujeme." "Předpokládám, že všechno." // "Paní Dolores zabila jste (už) dneska někoho?" "Ne, ale teď vím, u koho začnu nejdřív." // "Ranní procházka?" "Ne, sháním člun pro svůj velkolepý útěk." // "Z tohohle chapa by sis nepřítele dělat neměla." "Já si ho nedělám, on už můj nepřítel je." // "Doufám, že bude pršet, že bude lejt a všichni se utopěj." // "Nehoda, Dolores, bývá nejlepší přítelkyní nešťastné ženy." // "Někdy musíš bejt ta největší mrcha na světě, abys přežila." (viděno: 12.10.2006 na Primě pozdě večer/časně ráno) ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Je potešujúce zistiť, že skvelý film podľa Kinga dokáže natočiť aj niekto iný než Darabont, Reiner , Singer a Kubrick. Hackford za nimi síce trochu zaostáva ale aj tak tu vznikla výborná rodinná dráma s prvkami thrilleru a ďalší herecký koncert Kathy Bates. Škoda, že je ten film tak zabudnutý 8/10 ()

Galerie (34)

Zajímavosti (11)

  • Trajekt objevující se ke konci filmu nese jméno "Joshua Slocum", podle prvního člověka, který sám obeplul zeměkouli. (D3VIL)
  • Autor předlohy Stephen King upravoval postavu Dolores podle Kathy Bates, která ho ohromila při natáčení Misery. (D3VIL)
  • Během natáčení scény na trajektu dostala Jennifer Jason Leigh mořskou nemoc. Jako záskok byla vybrána jedna ze studentek tamní střední školy. (D3VIL)

Reklama

Reklama