Reklama

Reklama

Dolores Claiborneová

  • Česko Podezřelá (více)
Trailer 2

Dolores Claibornová pracuje jako služka na ostrově Maine. Jednoho dne, její paní, Vera Donovanová spadne ze schodů a těžce se zraní. Když do domu přichází pošťák, nachází Dolores, jak napřahuje kuchyňský váleček a chce udeřit ležící Veru. Zastaví ji, ale přivolaná policie konstatuje ženinu smrt. Ambiciózní novinářka Selena St. Georgesová dostává zprávu, že je její matka podezřelá z vraždy... (Nova Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (177)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Další z mnoha kvalitně zfilmovaných románů Stephena Kinga s působivě tíživou atmosférou, pochmurnými exteriéry a zvláštními existencemi. Skvělý casting, ve kterém dominuje těžko překonatelná Kathy Bates, spletitý, dobře uchopený scénář a místy téměř hororové momenty (podobné Misery), které ještě umocňuje skvělá práce se světlem a kamerou. Málo znamý thriller, který zřejmě tak trochu visí v závěsu známějších, ikoničtějších a divácky lépe přijatých "Kingovin" typu Shawshank, či Green Mile. Dolores Claiborne je však v mnoha ohledech neméně působivá záležitost. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Bezpochyby jedna z najvydarenejších adaptácií Kingovej tvorby. Gilroyov scenár nemá chybu (aspoň bez znalosti predlohy), rovnako ako herecké výkony. Perfektne premyslený a zrealizovaný strih, prechody medzi minulosťou a prítomnosťou ma pri sledovaní bavili as najviac. Trochu škoda, že Hackford to celé mohol dotiahnuť ešte viac do umenia, nakoniec ale ostal do istej miery zakliesnený v Hollywoode. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Kathy Bates je vynikající herečka a velká sázka na jistotu. Na jejím výkonu film stojí a padá, i když jde o velmi silný lidský příběh. Nejdříve jsem samozřejmě četla knihu od Stephena Kinga. Nikdy jsem si nemyslela, že mě kniha, která je vlastně jeden dlouhý monolog vyprávěný nějakou postarší hospodyní bude tolik bavit a nebudu se moct od něho odtrhnout dokud ho prostě nedočtu, ale byla to právě Dolores, která mě vyprávěním o svém pohnutém životě dokázala udržet u čtení a knihu jsem zhltala a měla jí plnou hlavu. Jako by všechny mé myšlenky měly najednou vytrysknout ven ve velkém gejzíru. Film všechno jen podpořil, protože jsem si herce a postavy knihy ztotožnila a taky jsem zažila takové malé deja vu. Jezdí k nám do práce jedna starší paní, která by o svém životě taky mohla napsat román a klidně by si mohla s Dolores Claiborneovou podat ruku. Obě ženy toho prožily mnoho a obě byly (jsou) jedny z nejsilnějších žen, které jsem mohla poznat a jejich příběh vyslechnout. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Dolores Claiborneová" je zhruba 220 stranový román, ktorý napísal v priebehu rokov 1989 až 1992 americký spisovateľ Stephen King. Kniha vyšla v roku 1993 a o dva roky neskôr sa dočkala filmového spracovania. Réžie sa ujal Taylor Hackford. Do hlavnej, titulnej úlohy obsadil herečku Kathy Bates. Táto dáma sa už raz pred tým objavila v hlavnej roli v adaptácii románu Stephena Kinga. Vo filme "Misery nechce zomrieť" stvárnila úchvatným spôsobom psychicky narušenú a nebezpečnú zdravotnú sestru Annie Wilkinsovú. Jej herecký výkon bol vtedy odmenený Oscarom. Ja by som jej bez mihnutia oka dal ďalšiu sošku i za to ako zahrala Dolores Clainborneovú. Opäť predviedla herectvo z ktorého naskakujú zimomriavky. No nie len kvôli nej si tento titul zaslúži plné hodnotenie. Je to jedno z najlepších a najkvalitnejších filmových spracovaní Kingovej literárnej predlohy. Perfektný psychologický thriller. ***** ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Verím tomu, že kniha musela byť skvelá. Postupne sa nám odkrývajú tajomstvá života Dolores Claiborne. Nič iné jej nezostáva, a všetkým okolo nej, iba priznať si pravdu, postaviť sa jej a začať konečne žiť. Filmom s Kathy Bates som sa od Misery vyhýbala, lebo zahrala to tam tak bravúrne, že mi začala parádne liezť na nervy. Tu bola tiež skvelá, možno o kúsok lepšia bola Jennifer, ktorá je na takéto role ako stvorená. Ako bonus výborná hudba. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (10)

  • Během natáčení scény na trajektu dostala Jennifer Jason Leigh mořskou nemoc. Jako záskok byla vybrána jedna ze studentek tamní střední školy. (D3VIL)
  • Požár na place způsobil škodu na 1 000 000 amerických dolarů. (Dlee)
  • Trajekt objevující se ke konci filmu nese jméno "Joshua Slocum", podle prvního člověka, který sám obeplul zeměkouli. (D3VIL)

Reklama

Reklama