Reklama

Reklama

Dolores Claiborneová

  • Česko Podezřelá (více)
Trailer 1

Dolores Claibornová pracuje jako služka na ostrově Maine. Jednoho dne, její paní, Vera Donovanová spadne ze schodů a těžce se zraní. Když do domu přichází pošťák, nachází Dolores, jak napřahuje kuchyňský váleček a chce udeřit ležící Veru. Zastaví ji, ale přivolaná policie konstatuje ženinu smrt. Ambiciózní novinářka Selena St. Georgesová dostává zprávu, že je její matka podezřelá z vraždy... (Nova Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (178)

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi dlouho ležel ve filmotéce, až toho teď lituji. Výborně napsané morálně nejednoznačné drama, které na tu pátou hvězdu táhne Kathy Bates. Příběh je postupně odkrýván, každou chvíli se odhalí nový dílek puzzle, takže plný obraz vidíme až na samotném konci. Hackford dopomáhá atmosféře výborným výběrem palety barev a Elfman ji dokresluje nenápadnou, avšak zneklidňující hudbou. Spolu s Shawshankem, Mílí a Misery jedna z nejlepších adaptací děl rodáka z Maine. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Další z mnoha kvalitně zfilmovaných románů Stephena Kinga s působivě tíživou atmosférou, pochmurnými exteriéry a zvláštními existencemi. Skvělý casting, ve kterém dominuje těžko překonatelná Kathy Bates, spletitý, dobře uchopený scénář a místy téměř hororové momenty (podobné Misery), které ještě umocňuje skvělá práce se světlem a kamerou. Málo znamý thriller, který zřejmě tak trochu visí v závěsu známějších, ikoničtějších a divácky lépe přijatých "Kingovin" typu Shawshank, či Green Mile. Dolores Claiborne je však v mnoha ohledech neméně působivá záležitost. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Skvostné. Týmto prívlastkom by sa dal označiť nejeden faktor tohto filmu. Celé je to predovšetkým o hercoch, ktorí predviedli naozaj krvopotné herecké vystúpenie. Kathy Bates je pani pľacu od začiatku do konca (oscarová nominácia sa asi stratila v bermudskom trojuholníku), záverečný výstup Jennifer Jason Leigh som sledoval s otvorenými ústami a David Strathairn si užíval najmä opilecké scény. Príbeh postavený na banálnej pointe je podľa Kinga a následne budúceho oscarového scenáristu postavený na hlavu, prekrútený odpredu dozadu a potom naspäť, aby dal následne filmu dokonalý tvar a súhru. Pointa je postupne známa prakticky od stredu filmu, no príbeh má stále čím prekvapiť. Atmosferické napätie sa ženie k divákovi počas celého filmu, nudy, či slabšieho miesta sa nedočkáte a niektoré scény sa mi naozaj asi vryjú po kožu, dokonca nechýbajú ani podarené brutálne hlášky. 95%. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Působivé drama o bolestném vztahu matky a dcery, způsobeném dávnými zlými skutky a oživeném okolnostmi vynuceným návratem domů... Drama o dlouhém trápení a marné snaze zapomenout, ale i o smíření a o blízkosti a důvěře, tolik potřebných pro nápravu věcí minulých... J.J.L. v roli neurotické dcery (která ve své snaze utéct před minulostí musí tuto v sobě stále popírat a točí se tak v bludném kruhu marného přežívání, depresí, prášků a zpackaných vztahů) je prostě skvělá, přes spoustu vykřičených slov a výčitek stačí jeden pohled jejích bolestných kalných očí a kdesi v hloubce vás zamrazí, K.B. v roli trpící a trpělivé matky (byť formálně v hlavní roli ;-) jí pak skvěle sekunduje a celý příběh působivě dokresluje zasazení do prostředí malé komunity kdesi na ostrově u pobřeží Nového Skotska na východě USA, ze kterého je tak těžko uniknout a stejně tak se i nakonec vrátit. Tohle je prostě jeden z té dlouhé řady vynikajících amerických filmů, kdy silný příběh (na motivy románu S.Kinga) je podaný umírněnou, ale filmařsky brilantní formou, s vynikajícím scénářem i hereckými výkony (nejen v hlavních rolích), u kterého i nakonec bez výhrad příjmete ten >šťastný konec s rozhřešením< ... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Dramatická studie dlouhodobě napjatého vztahu mezi matkou a dcerou, který prochází další zatěžkávací zkouškou poté, co matka byla obviněna z vraždy ženy, u níž pracovala jako hospodyně. Stephen King uměl psát nejen skvělé horory, ale i dramata (viz Vykoupení z věznice Shawshank nebo Zelená míle). Tohle je taky skvělý film a Kathy Batesová opět dokazuje, že je to Paní Herečka. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (11)

  • Autor předlohy Stephen King upravoval postavu Dolores podle Kathy Bates, která ho ohromila při natáčení Misery. (D3VIL)
  • Během natáčení scény na trajektu dostala Jennifer Jason Leigh mořskou nemoc. Jako záskok byla vybrána jedna ze studentek tamní střední školy. (D3VIL)
  • Trajekt objevující se ke konci filmu nese jméno "Joshua Slocum", podle prvního člověka, který sám obeplul zeměkouli. (D3VIL)

Reklama

Reklama