Reklama

Reklama

Dolores Claiborneová

  • Česko Podezřelá (více)
Trailer 1

Dolores Claibornová pracuje jako služka na ostrově Maine. Jednoho dne, její paní, Vera Donovanová spadne ze schodů a těžce se zraní. Když do domu přichází pošťák, nachází Dolores, jak napřahuje kuchyňský váleček a chce udeřit ležící Veru. Zastaví ji, ale přivolaná policie konstatuje ženinu smrt. Ambiciózní novinářka Selena St. Georgesová dostává zprávu, že je její matka podezřelá z vraždy... (Nova Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (177)

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Odkedy som videl Dolores Claiborne prvýkrát ako decko, ten film riadne zostarol. Predovšetkým záverečný výsluch by bol dnes už točený úplne iným spôsobom. Ale čo sa tam zhruba od začiatku druhej hodiny filmu deje, tie tri po sebe idúce flashbacky, to je vysoká škola psychológie. Stupňovaná, až po moment v zrkadle. A herecký koncert, ktorý Kathy Bates predvádza väčšinu stopáže, v poslednej štvrtine vystriedaný civilnou dokonalosťou Jennifer Jason Leigh, ma pri tej nastavenej ruke dohnal k slzám. Klasika a ďalší nepopierateľný dôkaz, že najlepšie adaptácie Kinga sú tie nehororové. Hlavne to ale nikdy, za žiadnych okolností nepozerajte s dabingom! ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Strhující drama podle Kinga, kterého jsem nečetl a zároveň asi největší překvapení v rámci jeho adaptací, které jsem prozatím viděl. Dolores Claibornová je film, který prostě nemůže zklamat. Má působivou atmosféru, naprosto dokonale napsané postavy a vzájemné vztahy mezi nimi, výtečný příěh a další herecký koncert úžasné Kathy Bates a neméně skvělé Jennifer Jason Leigh. Od začátku do konce perfektní chuťovka, která je psychologicky nesmírně silná a obsahuje flashbacky, které jsou možná ještě o chlup zajímavější. A finále pak všemu nasadilo korunu. Nemám co vytknout, jediná škoda je snad jen to, že ho naše televize už léta nedávali. 100%. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Vidieť to skôr ako teraz, asi by som k tomu prechovával pozitívnejšie pocity. Čím nechcem povedať, že príbeh sám o sebe je zlý. Ústredné duo Bates a Leigh hrajú prvú ligu. Bavilo ma sa na ne pozerať a ich vzájomný komplikovaný vzťah je tu pekne a postupne vysvetľovaný. Problém s tým mám vlastne len jeden. Je to predvídateľné. Aspoň pre mňa. Vedel som, čo sa stane ešte skôr ako sme sa dostali k vysvetľujúcej retrospektíve. A tým pádom sa odkrývanie motivácií pre mňa stalo nezaujímavým. Emočne film funguje. Na konci príde katarzný moment. Ale nie je natoľko silný, aby som z neho spadol na zadok. Remeselne je to spravené dobre. Prímorské mestečko má znamenitú atmosféru a postavy mužov( až na toho Reillyho) sú pekne nepríjemné. Dobrý film, ale stačilo mi ho vidieť raz. ()

Machrovic 

všechny recenze uživatele

SPOILEROIDNÍ HLÁŠKY Z FILMU, KTERÉ SE MI PODAŘILY ZACHYTIT: "Ani nevíš, co potřebujeme." "Předpokládám, že všechno." // "Paní Dolores zabila jste (už) dneska někoho?" "Ne, ale teď vím, u koho začnu nejdřív." // "Ranní procházka?" "Ne, sháním člun pro svůj velkolepý útěk." // "Z tohohle chapa by sis nepřítele dělat neměla." "Já si ho nedělám, on už můj nepřítel je." // "Doufám, že bude pršet, že bude lejt a všichni se utopěj." // "Nehoda, Dolores, bývá nejlepší přítelkyní nešťastné ženy." // "Někdy musíš bejt ta největší mrcha na světě, abys přežila." (viděno: 12.10.2006 na Primě pozdě večer/časně ráno) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Dolores Claiborneová" je zhruba 220 stranový román, ktorý napísal v priebehu rokov 1989 až 1992 americký spisovateľ Stephen King. Kniha vyšla v roku 1993 a o dva roky neskôr sa dočkala filmového spracovania. Réžie sa ujal Taylor Hackford. Do hlavnej, titulnej úlohy obsadil herečku Kathy Bates. Táto dáma sa už raz pred tým objavila v hlavnej roli v adaptácii románu Stephena Kinga. Vo filme "Misery nechce zomrieť" stvárnila úchvatným spôsobom psychicky narušenú a nebezpečnú zdravotnú sestru Annie Wilkinsovú. Jej herecký výkon bol vtedy odmenený Oscarom. Ja by som jej bez mihnutia oka dal ďalšiu sošku i za to ako zahrala Dolores Clainborneovú. Opäť predviedla herectvo z ktorého naskakujú zimomriavky. No nie len kvôli nej si tento titul zaslúži plné hodnotenie. Je to jedno z najlepších a najkvalitnejších filmových spracovaní Kingovej literárnej predlohy. Perfektný psychologický thriller. ***** ()

Galerie (34)

Zajímavosti (11)

  • Natáčení probíhalo na mnoha místech Nového Skotska. Filmaři navštívili ostrov Brier a města Westport, Digby, Chester, Lunenburd nebo Mahone Bay. (Terva)
  • V konečné verzi filmu nebyla zahrnuat scéna, v níž Dolores (Kathy Bates) rozbije celou sbírku nádobí její tchyně. Dalším rozdílem oproti knižní verzi je také počet dětí Dolores. V knize má 3, zatímco ve filmovém zpracování má pouze jedno. (Dlee)
  • Trajekt objevující se ke konci filmu nese jméno "Joshua Slocum", podle prvního člověka, který sám obeplul zeměkouli. (D3VIL)

Reklama

Reklama