Reklama

Reklama

Dolores Claiborneová

  • Česko Podezřelá (více)
Trailer 2

Dolores Claibornová pracuje jako služka na ostrově Maine. Jednoho dne, její paní, Vera Donovanová spadne ze schodů a těžce se zraní. Když do domu přichází pošťák, nachází Dolores, jak napřahuje kuchyňský váleček a chce udeřit ležící Veru. Zastaví ji, ale přivolaná policie konstatuje ženinu smrt. Ambiciózní novinářka Selena St. Georgesová dostává zprávu, že je její matka podezřelá z vraždy... (Nova Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (178)

Happens 

všechny recenze uživatele

Dramatický život Dolores, okolo které se docela točí vraždy, neb je obětí životních cyklů - obětí různých tyranů, které sama na sebe vábí jak magnet a když je myš zahnána do kouta, co udělá? Jo. Skočí na Vás, když už není kudy kam, otočí se, sebere zpanikařenou odvahu a napadne Vás. Libovka Kingovka, není to takové to Céčko - ale není to ani Shawshank/Zelená míle/Osvícení. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Panečku, tak to, čo tu rozbalila Kathe Bates, to ma fest chytilo. Neviem, či som videl lepší film s nou v hlavnej úlohe. Noa ta kamera... hra so svetlami minulosti a súčasnosti . Superrr !!! Kingove knihy veľmi nemusím, voľakedy som snáď dve ci tri čítal, a určite by som už dnes po niečom takom nesiahol. Ale filmové stvárnenie tejto témy sa mi veľmi páčilo aj preto dávam 5 b. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Neprečítal som žiadnu z kníh Stephena Kinga a nemám z toho traumu. Doteraz som videl sedem filmov nakrútených podľa jeho kníh a som rád, že k päťhviezdičkovým (Shawshanku, Misery a Osvieteniu) pribudla Dolores Claiborne. Rozdiel medzi štvor- a päťhviezdičkovým filmom je v emociálnom účinku. Film s najvyšším ohodnotením ma musí svojim spôsobom uchvátiť, vtiahnuť do seba a u Dolores sa to podarilo. Nemá zmysel vymenovávať čo všetko sa poskladalo na úžasnom celkovom dojme, ale kreácia Kathy Bates bola neskutočná a ako som si pozrel aj neocenená. Nemá rovnako zmysel zamýšľať sa, ako to robia Kingológovia, nad odchýlkami predlohy a filmu. Nemá vlastne zmysel nič iné, ako si vychutnať tento dramatický skvost vo všetkých jeho nuansách. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Další z mnoha kvalitně zfilmovaných románů Stephena Kinga s působivě tíživou atmosférou, pochmurnými exteriéry a zvláštními existencemi. Skvělý casting, ve kterém dominuje těžko překonatelná Kathy Bates, spletitý, dobře uchopený scénář a místy téměř hororové momenty (podobné Misery), které ještě umocňuje skvělá práce se světlem a kamerou. Málo znamý thriller, který zřejmě tak trochu visí v závěsu známějších, ikoničtějších a divácky lépe přijatých "Kingovin" typu Shawshank, či Green Mile. Dolores Claiborne je však v mnoha ohledech neméně působivá záležitost. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Kathy Bates je vynikající herečka a velká sázka na jistotu. Na jejím výkonu film stojí a padá, i když jde o velmi silný lidský příběh. Nejdříve jsem samozřejmě četla knihu od Stephena Kinga. Nikdy jsem si nemyslela, že mě kniha, která je vlastně jeden dlouhý monolog vyprávěný nějakou postarší hospodyní bude tolik bavit a nebudu se moct od něho odtrhnout dokud ho prostě nedočtu, ale byla to právě Dolores, která mě vyprávěním o svém pohnutém životě dokázala udržet u čtení a knihu jsem zhltala a měla jí plnou hlavu. Jako by všechny mé myšlenky měly najednou vytrysknout ven ve velkém gejzíru. Film všechno jen podpořil, protože jsem si herce a postavy knihy ztotožnila a taky jsem zažila takové malé deja vu. Jezdí k nám do práce jedna starší paní, která by o svém životě taky mohla napsat román a klidně by si mohla s Dolores Claiborneovou podat ruku. Obě ženy toho prožily mnoho a obě byly (jsou) jedny z nejsilnějších žen, které jsem mohla poznat a jejich příběh vyslechnout. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (11)

  • Trajekt objevující se ke konci filmu nese jméno "Joshua Slocum", podle prvního člověka, který sám obeplul zeměkouli. (D3VIL)
  • Autor předlohy Stephen King upravoval postavu Dolores podle Kathy Bates, která ho ohromila při natáčení Misery. (D3VIL)
  • Natáčení probíhalo na mnoha místech Nového Skotska. Filmaři navštívili ostrov Brier a města Westport, Digby, Chester, Lunenburd nebo Mahone Bay. (Terva)

Reklama

Reklama