Reklama

Reklama

Trabantem do posledního dechu

  • Slovensko Trabantom do posledného dychu (více)
Trailer 1

Patrně nejznámější český cestovatel současnosti Dan Přibáň podnikl svou dosud nejnáročnější expedici. Posádky dvou žlutých trabantů, polského Fiatu neboli malucha, čezety, jawy a dokonce i dvou invalidních vozíků vyrazily z australského Perthu, a během půlroční dobrodružné výpravy projely Východní Timor, Indonésii, Malajsii a Thajsko. (Aerofilms)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (179)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Oproti seriálu chýbajú niektoré súvislosti, ale stále je to výborná zabava s partiou cestovateľských bláznov tentokrát rozšírenou o dvoch vozíčkárov odhodlaných na všetko. Opravám sa venuje toľko času ako jazde, no keď to tak naozaj bolo, prečo to nepriniesť aj divákovi. Kto nemá čas na seriál, určite odporúčam tento film. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Přibáň a jeho parta v ďalšom svojom dobrodružstve. Bohovanie, nádavanie, padanie, opravovanie a potom znova zase bohovanie dodáva tejto prazvláštnej expedícií špecifický nádych. Keď som so sériou o Trabantovi začínal, vyčítal som celému konceptu to že sa z neho nedozvieme nič svetoborné o krajinách cez ktoré naši hrdinovia prechádzajú. Možno len to, že aj tam sú úrady na prd a že trabant sa furt kazí. Teraz si ale uvedomuje, že je to o parte kamošov, čo sa bláznia a užívajú si všetko čo cesta podobného razenia prináša. A v zásade môžem hovoriť čo chcem.. aj tak by som najradšej sedel v tom trabante s nimi a kecal nejaké primitívne vtipy a užíval si každú muchu v mojich zuboch počas obrovského úsmevu, ktorý na cestách mávam :) ()

Reklama

Gothar 

všechny recenze uživatele

Stále ide o veľmi dobrý a vtipný dokument, ale juhoamerický sa mi páčil viac. Tu by to pre neznalých chcelo aspoň krátke predstavenie každého z tímu a hlavne mapu. Uvítal by som aj o 20-25 minút dlhšiu stopáž, pretože množstvo vecí sa sem nezmestilo. Predtým som bol na Marekovej prednáške, kde za 2 hodiny stihol ísť do detailov, tu sa z nich objavilo možno 30 %, čo je veľká škoda. Nič to ale nemení na tom, že ide o pútavý príbeh s výbornými zábermi. Už sa toľko nesústredí na poruchy a prekážky, ale je to viac o krajine a o ľuďoch. 85 % ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Když ho miluješ, není co řešit. Dvojtaktní žlutý cirkus se v novém snímku mění z cestovatelského dokumentu v takovou pěknou situační komedii o těch, kteří cestují. Občas mě irituje, že už tvůrci divákům moc nevysvětlují, kde jsou a kudy se tam dostali (ze zeměpisu jsem maturoval, ale nemůžu říct, že bych se ve filmu extra orientoval), občas mi vadí, že vím málo o posádce plastových tanků, ale většinu času je zábava nechat se unášet vehiklem, který chátrá podobně jako jeho lidé. Do posledního dechu je prostě taková situační komedie o tom, jaké to je trávit s někým půl roku, pořád někam padat a pořád opravovat něco, co do daných krajin nikdy nemělo dojet. Je to vážně cirkus na tenkých gumách, oslava houževnatosti a lásky k nesmyslnému riziku, bez kterého by byl život rovná dálnice. Doufám, že zase vznikne televizní cut, který zahladí trochu divoký filmový sestřih. Nicméně pokud jste smradu trábiho podlehli, budete jeho výpary natahovat do posledního dechu. Tomuhle druhu DIY šílenství těžko nepodlehnout... Dan Přibáň: Hanzelka a Zikmund meet Přemek Podlaha. [70%] ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Dana Přibáně a jeho žluté trabanty mám hrozně rád a o to více mě mrzí, že tento jejich zatím poslední počin dopadl takto mizerně a zůstal ve stínu svých předchůdců. Chápu, že Dan chce být na každém záběru či skutečnost, že nekonečné cestování po monotónní australské přírodě není tak záživné jako u předchozích destinací, ale to, že film nemá absolutně žádný koncept a z celé cesty se nedozvíte nic jiného než, že tenhle dvakrát spadl z motorky a druhý to hloupě okomentoval, to už tvůrcům odpustit nedokáži. Celé to bohužel působí jako soubor na sebe nikterak nenavazujících a nicneříkajících scének a nezbývá než doufat, že je to pouze nepříliš povedené promo k našlapanému seriálu. Moje hodnocení 50%. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (5)

  • Složení vozidel v tomto dokumentu je: 2x Trabant 601, Fiat 126p Maluch, Jawa 250 a ČZ 175. Jeden Trabant musel být kvůli Kristíně Madajové a Kubovi Kouckému upraven na ruční řízení pro invalidy (s čímž měli štěstí, protože Trabant byl seriově vyráběn jako vozidlo pro invalidy) a ČZ 175 musela být nestandartně snížena kvůli výšce Dominiky Gawliczkové, která měří pouhých 155 cm. (UncleMorty)
  • Velkou výzvou týmu bylo kromě pobytu dvou členů výpravy v asijské nemocnici překonat nejdelší australskou stezku Great Central Road, tisícikilometrovou nezpevněnou cestu napříč pustinou Centrální Austrálie. (Zdroj: Aerofilms)
  • Přibáňův tým na své zatím poslední filmové cestě urazil během půl roku 15 291 kilometrů. „Inspirují mě příběhy Alexandra Elstnera, to byl český motocestovatel, říkalo se mu ‚lovec kilometrů'. Před válkou existovalo sportovní cestování, závodilo se, kdo nějakým civilním voze ujede větší vzdálenost v nejkratším čase. Ten jezdil, aby jel," popisuje Přibáň své cestovatelské motivace. (Zdroj: Aerofilms)

Související novinky

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

14.07.2016

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 14. do 20. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama