Reklama

Reklama

Expanze

(seriál)
  • USA The Expanse
Trailer
Sci-Fi / Drama / Mysteriózní
USA, (2015–2022), 46 h 56 min (Minutáž: 40–63 min)

Předloha:

Daniel Abraham (kniha), Ty Franck (kniha)

Hrají:

Steven Strait, Dominique Tipper, Wes Chatham, Shohreh Aghdashloo, Cas Anvar, Frankie Adams, Cara Gee, Thomas Jane, Shawn Doyle, Nadine Nicole, Florence Faivre (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(62)

Obsahy(1)

Děj se odehrává za 200 let v budoucnosti, kdy lidstvo plně kolonizovalo sluneční soustavu, ale ještě nedosáhlo ke hvězdám, na pozadí vyostřujícího se konfliktu mezi Zemí, Marsem a koloniemi v Pásu asteroidů. Detektiv Miller, narozený v Pásu, dostane úkol najít nezvěstnou mladou ženu, Juliettu Andromedu Mao. Jim Holden je prvním důstojníkem z nákladní lodě - tahače ledu Canterbury, která těží led v Saturnových prstencích a rozváží ho k asteroidům Pásu, když se svou posádkou narazí na opuštěnou loď Scopuli. Aniž by o to oba stáli, jejich osudy se protnou a zjistí, že pohřešovaná dívka je klíčem ke spiknutí nepředstavitelného měřítka. (jaaara)

(více)

Diskuze

Helo

Helo (hodnocení, recenze)

mato331

Však ano, proto je blbina to, co je v jiných scifi, že po půl minutě ve vakuu jsou pomalu obalený sněhem :)

mato331

mato331 (hodnocení, recenze)

Helo

Ak odignoruješ odparovanie vody a fakt že na ňu svieti slnko, tak pomerne ľahko spočítaš, že by trvalo asi 9 minút než by dosiahla hypotermiu (telesná teplota pod 35 °C) a asi 4,5 hodiny než by zmrzla "na kosť" (-18 °C). Keby uvažuješ aj žiarenie zo Slnka, tak sa to môže natiahnuť o celé hodiny, prípadne nemusí zmrznúť vôbec. Odparovanie by sa počítalo pomerne ťažko, ale nečakám že by zásadne zmenilo ten čas.

na příspěvěk reagoval Helo

Helo

Helo (hodnocení, recenze)

Gertrudo

Taky to maj v ostatní scifi docela blbě z fyzikálního hlediska. Pokud vím, tak člověk rozhodně nebude mít po půl minutě ve vakuu omrzliny - naopak veškerá vlhkost na povrchu jeho těla se odpaří. Bylo to vidět na Naomi, že se jí pářilo z očí.

 

A jinak si fakt teda neumim představit, jak to chtěj další řadou ukončit. 

na příspěvěk reagoval mato331, cyphercz

fabecc1222

fabecc1222 (hodnocení, recenze)

mato331

Jooo, to že něco sežralo tu loď při průletu prstencem, to jsem si taky říkal, že je divný :D... Ale že Inaros spolupracuje s Marsem, tak to bylo jasné už v podstatě od začátku série přece. Knihy jsem nečetl, takže co bude dál, tak to netušim. 

mato331

mato331 (hodnocení, recenze)

fabecc1222

Tak neviem, aká je tvoja predstava zvratu, ale tri veci sa odohrali (pričom dve zásadne ovplyvnia ďalší dej, nechcem ísť do detailov, buď napíš správu, alebo si prečítaj knihy):

1. Inaros je len pešiak.

2. Niečo "žerie" lode pri prechode bránami.

3. Tretina flotily Marsu má Cortazára a aj protomolekulu a odišli na planétu, kde "ringbuilders" stavali svoje lode (tá vec v záverečných titulkoch).

na příspěvěk reagoval fabecc1222

fabecc1222

fabecc1222 (hodnocení, recenze)

mato331

Tak ten zvrat asi zatim nepřišel ne? Aspoň mě tam nic šokujícího nepřišlo. Alexova smrt byla dost trapná, a člověku, co zná pozadí jeho odchodu je hned jasné, že za jiných okolností by normálně přežil, a tohle bylo udělané dost narychlo.

na příspěvěk reagoval mato331

cernakus

cernakus (hodnocení, recenze)

Ach jo, tihle severoameričtí zkurvenci a zmrdi. Nejenže se rozhodli tuhle vynikající scifi típnout před vyřešením hlavní dějové linky (tj. rozuzlení kdo jsou TRB, TUA a co byla pointa jejich konfliktu), ale navíc politickou stránku lidské linky, která v knihách zabírá takřka polovinu story, nakomprimují do jediné sezóny, šesté sezóny. Nutně tedy dojde ke stejnému zesračkovitění jako v případě GOT, kdy materiál na 30-40 dílů (při zachování původního tempa) vmačkali do 6 epizod.

 

Navíc nejspíše došlo ke změně produkčního týmu, zřejmě z důvodu, že Expanse nenese tolik, kolik by se na ten nabubřelý rozpočet slušelo. Což vedlo ke zploštění jinak hlubokých postav, opuštění zavedených fyzikálních konceptů (například externí zvuky motorů, hrátky s nulovou gravitací již byly jen na přímý efekt, jinak ignorovány....) a prakticky vymazaní politické linky v této 5 sérii, ve které se jinak ve skutečnosti hovno dělo.

 

O faktu, že v této sérii naprosto chyběla gradace a zejména díly, které by člověka držely napnuté jako kšandy od začátku dokonce (fenomenální závěr 3 série), snad ani nemluvě, v tomto to drhlo už ve čtvrté sezóně.

 

A aby tomu ti pokrytečtí severoameričtí zkurvenci dali třešínku na dort, tak vyškrtli Case Anvara tak nechutným způsobem, který navíc rozboural základní ideovou myšlenku lidské linky (Roci byla symbolem ideálního lidstva - jednoty a humanity), tím že z ní vyškrtla Marťanský element. Jako chápu, že jsou nyní ti zkurvenci přecitlivělí na meetoo a podobné agendy z pekla, ale s ohledem na to, že žádné z obvinění to nedotáhlo ani k policejnímu šetření, tak si mohli protentokrát tohle odpustit. Věřím, že Anvar by souhlasil i s významným snížením platu, když se jedná o jednu poslední sérii, protože je to profesionál každým coulem a ne nadarmo má několik ocenění. To by bylo akceptovatelnější řešení, nežli takhle nahrubo naroubovat jeho hodinový vyhazov (jeho poslední scéna byla CGI, takže se jí nejspíše ani neúčastnil a scény v lobby měsíční základny museli přetočit).

 

Když Amazon zachránil Expansi, říkal jsem si - super, konečně "stanice", která na rozdíl od Netflixu nekurví obsah seriálů (a hle, v této sezˇoně jsem se dočkali nejen homoušek, což by ještě šlo, ale i také postavy co neví, jestli má vagínu nebo penis) a neukončuje je jen proto, že už tolik nenesou (aneb netflixí třikrát a dost). Jenže tohle není o buzerantech z netflixu, tohel je o buzerantech z celého zkurveného severoamerického kontinentu (jakž takž normálním latinoameričanům, které Bůh za trest umístil těsně pod ty zmrdy, se omlouvám). Když mrknu na produkci HBO, tak je to vlastně dtto, jako Netflix a Amazon. Sociální inženýři obsadili vyjma Hollywoodu i všechny hlavní producenty seriálů. A přestává to být ke koukání.

 

Počítám, že po 6 sérii budu muset radikálně měnit hodnocení, jako jsem to udělal u GOT (z 5 na 2). A tajně začínám doufat, že přiletí emzáci nebo pořádnej šutrák a udělají mezi Mexikem a Arktidou pořádně hluboký oceánský kaňon.

Jaeger

Jaeger (hodnocení, recenze)

mato331

nj, pol roka po obvineni, a ticho na pesine. Keby to bol Johny Depp, tak si aspon vytlcie nejake peniaze, a po 3-4 rokoch mozno aj ospravedlnenie. Tak ho len odpisu, a skrtnu chujovo zo serialu.

mato331

mato331 (hodnocení, recenze)

cyphercz

Nope, takto zomrie Fred, nie daná postava. Vyzerá to, že Cas to skutočne posral na celej čiare, a narýchlo ho odpísali zo seriálu.

na příspěvěk reagoval Jaeger

Jaeger

Jaeger (hodnocení, recenze)

oddzubana seria. predtym bolo vidiet, ze serial robili nadsenci, toto teraz je produkt marketingu.

cyphercz

cyphercz (hodnocení, recenze)

Znalci knih a ti co viděli konec 5. řady, čili ===SPOILER=== - v knihách jedna z hlavních postav taky takto zemře, jako tomu bylo v posledním dílu?? Nebo to je čistě práce Hollywoodu kvůli těm obviněním vůči Casu Anvarovi?? On proběhl nějaký soud, nebo byl Cas z něčeho usvědčen? Nebo to vše zůstalo jen u oněch "allegations" a presumpce neviny se nám obrátila v "jsi vinen, dokud nedokážeš opak"?? 

na příspěvěk reagoval mato331

mato331

mato331 (hodnocení, recenze)

cyphercz

Áno je. Protomolekula sa naplno vráti až v knihe 8. Predpokladám že v ep. 10 príde dosť nečakaný moment z knihy, a v 6 sérii sa (pomaly) začne rozvíjať zápletka pre knihy 7 - 9. Prvé náznaky sú už vo 4 sérii, ale pre ľudí ktorí nečítali knihy sú nepostrehnuteľné. V tejto sérii to postavy pomaly odhaľujú, ale je otázne na koľko do toho tvorcovia pôjdu, keďže sa tvária že séria 6 je koniec (hoci dosť pochybujem, skôr to vyzerá že si len dávajú pauzu).

na příspěvěk reagoval fabecc1222

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

cyphercz

Osobně jsem viděl zatím po 7. epizodu a ty postavy a dialogy mezi nimi jsou brilantní, větší důraz na postavy místo světa byl zřejmý záměr a podle mě to funguje skvěle. O osmé epizodě jsem četl na redditu samou chválu, nevím se dočkat :-)

cyphercz

cyphercz (hodnocení, recenze)

mato331

Je dobře, že se to drží knih, čili tam je taky vše kolem protomolekuly takhle totálně upozaděno? I když byla 4. řada v pomalejším tempu než 2. a 3., tak pořád se tam ale dost rozvíjelo pozadí té civilizace kolem protomolekuly apod., kdežto v 5. řadě je to najednou pomalu neexistující záležitost, přitom je to největší objev v dějinách lidstva Expanse univerza:) Jako chápu, že ten teroristický útok je taky něco nevídaného a s dalekosáhlými následky, ale dokonce i tato linie je jaksi upozaděna - např. v 9. díle jsme se dozvěděli o odvetném kroku Země jen tak mezi řečí, prostě se to jen zmíní, pár postav se pobaví o možných dalších krocích a toť vše... Proč něco takhle důležitého není hlavní zápletka, kolem níž se točí většina stopáže? Vem si ten útok na Deimos myslím ve 3. řadě, ten přece nebyl na pozadí nějakého "character study" příběhu, ale byla to ta hlavní linka, sledovali jsme reakce všech postav, důsledky atd. To tady prostě chybí, tady se provede odvetný útok na Pallas stylem že nám ukážou 5 vteřinový záznam na nějakém tabletu, postavy o tom prohodí 5 vět a to je celé... 

na příspěvěk reagoval TheDarKnig, mato331

mato331

mato331 (hodnocení, recenze)

Tak si prečítajte knihy a nedohadujte sa tu a nenadávajte tvorcom seriálu (medzi ktorými sú aj obaja autori kníh). Stavím sa že hodnotenia 5 série by išli o minimálne 1* hore. Piata kniha odhalila pozadie dvoch postáv o ktorých doteraz nebolo známe skoro nič a seriál robí to isté. Preniesť vnútorný monológ na plátno nie je ľahké. Môžem vám prezradiť ako sa to bude vyvíjať, ale to asi nechcete.

na příspěvěk reagoval cyphercz

fabecc1222

fabecc1222 (hodnocení, recenze)

Gertrudo

Tak další řada je poslední, takže by odstranění Inarose (který je podle mého dalším castingovým přeslapem, ten herec je prostě bídnej) bylo finálním rozuzlením. To mi zrovna v návaznosti na první čtyři řady logické nepříjde. Pokud to teda šestá řada nerozbalí podobně jako třetí, a Inaros se třeba bude pakovat už v půlce. 

cyphercz

cyphercz (hodnocení, recenze)

Gertrudo

já nejvíc nerozumím tomu, že 4 sezóny tady poodhalujeme různá tajemství ohledně protomolekuly, aby 5. řada najednou jaksi odsunula tenhle největší objev v dějinách lidstva kamsi na x-tou kolej a místo toho sledujeme trable rodiny Inarosových...:) Ale třeba to je věrné knižní předloze? Tam se taky najednou po mimozemšťanech a jejich technologiích kompletně slehne zem?

Gertrudo

Gertrudo (hodnocení, recenze)

cyphercz

Vsak inaros tam nemusi byt len jednu seriu, a fakt neverim ze v jeden epizode ho daju dole, ked sa ani len necrta zeby sa stretli.

Koniec epizody ocakavam ze sa cela banda da dokopy a konecne pojdu po nom, a to bude cliffhanger.

na příspěvěk reagoval cyphercz, fabecc1222

cyphercz

cyphercz (hodnocení, recenze)

Gertrudo

souhlas, na druhou stranu si říkám čím to teda chtějí uzavřít, jaký cliffhanger tam dát atp. Mám z posledního dílu velké obavy, ale už teď mohu říct, že i kdyby byl skvělý a 10/10, tak je toto pro mě zatím nejslabší řada:/ Psal jsem to už v komentáři k 9. epizodě - většina toho děje v tomto díle mohla proběhnout už klidně někdy kolem 6. dílu, viz např. ten Amos a naprosto a totálně zbytečná zápletka v té lesní chatě cestou do Baltimoru, stejně tak politické dění kolem Avasaraly z 9. epizody mohlo proběhnout naprosto bez jakýchkoliv dějových problémů někdy kolem toho 6. dílu a ne až teď, jeden díl před "velkým" finále, které se pravděpodobně ponese pouze v duchu záchrany Naomi, shledání pár hlavních postav a asi jedné bojůvky mezi Roci a Belťáky...

na příspěvěk reagoval Gertrudo

Gertrudo

Gertrudo (hodnocení, recenze)

Pri tej pomalosti vyvoja deja asi tazko v poslednej casti dostanu inarosa. Takze zatial z celej serie jeden super diel, par zaujimavych rozbehnutych utatych liniek a inak len vztahy, vztahy a vztahy.

na příspěvěk reagoval cyphercz

fabecc1222

fabecc1222 (hodnocení, recenze)

patto

Amazon podle všeho oslovil několik dabingových studií pro svoje díla v rámci expanze (chichi) do Evropy, ale neví se zatím pro která díla to je. 

Uživatel mato331 smazal svůj příspěvek.

Uživatel mato331 smazal svůj příspěvek.

mato331

mato331 (hodnocení, recenze)

Gertrudo

a prečo by sa nemal vedieť hýbať? Veď vydýchni a vyskúšaj si to. V otvorenom vesmíre akurát budeš v stave beztiaže, neschopný sa nadýchnuť.

na příspěvěk reagoval Gertrudo

mato331

mato331 (hodnocení, recenze)

Gertrudo

Po cca 20 sekundách stráca človek vedomie, takže to by som označil ako dôsledok tej okysličenej krvi. Každopádne v knihe to myslím skutočne boli len metre.

na příspěvěk reagoval Gertrudo, Jaeger

mato331

mato331 (hodnocení, recenze)

Jaeger

tak tých -270 je nepodstatných, pretože je tam vákuum a teda prenos tepla len žiarením, čo je neefektívne. Musel by som to počítať/hľadať, ale myslím si než ľudské telo zamrzne, tak to bude pokojne aj hodina. Ten starý týpek nevedel čo ide Naomi robiť, a nepočítal s tým že bude vystavený vákuu. Takže nevydýchol a predpoklad je že rozpínajúci sa vzduch v pľúcach ho zabil.

na příspěvěk reagoval merit1

Související novinky

Amazon chystá God of War

Amazon chystá God of War

08.03.2022

Společnost Sony to s adaptacemi svých herních sérií myslí vážně a po The Last of Us, Uncharted nebo Ghost of Tsushima nás tak čeká oficiálně také fantasy řežba God of War. K té se nakonec přihlásilo… (více)

Amazon chystá Mass Effect seriál

Amazon chystá Mass Effect seriál

24.11.2021

Streamovací služba Amazon pomalu ale jistě začíná rozjíždět svoji vysokorozpočtvou televizní produkci. Před pár dny si tak odbyla premiéru seriálová adaptace fantasy ságy Kolo času, kterou příští rok… (více)

Amazon zachránil The Expanse

Amazon zachránil The Expanse

28.05.2018

Nejspíš vám neuniklo, že zažíváme válku kabelovek a streamovacích služeb. Všichni se totiž snaží mít co nejlepší a nejatraktivnější obsah a předehnat tak konkurenci. V čele pelotonu se momentálně… (více)

Brooklyn 99 se nakonec neruší

Brooklyn 99 se nakonec neruší

14.05.2018

V posledních dnech zažívali seriáloví fanoušci jednu ránu za druhou. Nedávný konec Ash vs Evil Dead totiž doprovodilo zrušení Exorcisty, The Expanse, Designated Survivora, Lucifera, Posledního chlapa… (více)

Reklama

Reklama