Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V kině je objevena mrtvola zavražděné ženy. Případu se ujme kapitán Marha, který zjistí, že neznámá nepatřila ani k divákům, ani k zaměstnancům kina. Stopy vedou do sousední tiskové agentury IDOC (Informace a dokumentace). Zaměstnankyně slečna Mouchová pozná v zavražděné svou kolegyni Věru Šimandlovou. Protože oběť měla u sebe mít značnou finanční částku, zahrne Marha mezi první podezřelé ty lidi, kteří o penězích věděli. Vzápětí se však dostane k novému možnému motivu vraždy – k seznamu čtyř vědců, kteří emigrovali na západ… Film Jiřího Hanibala je zdánlivě banální detektivní příběh, který se během vyšetřování rozroste v nevšední zločin organizování útěku vědeckých pracovníků do ciziny. Jeho předlohou byla kniha Václava Erbena "Efektivně mrtvá žena". Známý kapitán Exner, který je hrdinou literární verze, se však ve filmu změnil v kapitána Marhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (92)

Hennes 

všechny recenze uživatele

Vražda Věry Šimandlové mladé ženy, kterou naleznou s rozbitou hlavou v zákulisí kina. Slibný začátek, očekával jsem žárlivost, uchyláka, omyl, ale nakonec se z toho vyklube vydírání a hlavním námětem zločinu se mimo tuto vraždu stává "únik mozků" na západ. Po té, co přišel Luděk Munzar co by soudruh redaktor "vyklopit" svůj názor, bylo vše úplně jasné. Jak to, ale dopadlo soudruhu poručíkovi v rodinném životě jsme se už nedozvěděli. Odhalení vraha a protisocialistického živla mělo přednost. ()

type_B 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem dočtl poměrně nedávno, takže múžu říci, že se liší především atmosférou. (Odhlédne-li se od změny detektiva.) Zatímco kniha moc nehodnotí a odehrává se v podivném letním bezčasí, kde se věci vznáší v oparu socialistického života, ve filmu na diváka dopadá tíživá realita 70. let s plnou vahou. ()

Reklama

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době poměrně kvalitní česká detektivka kterou jsem neznala, s velmi dobrým hereckým obsazením, kterému bezpochyb vévodil charizmatický František Němec. Pokud se tak člověk přehoupne přes krapet té ideologie, je tu docela ucházející detektivní zápletka, na dnešní dobu samozřejmě ne tak akční. Docela zaujme i vedlejší linie řešící rodinné problémy kapitána Marhy - i když bohužel nedotažená. Výsledně dávám takové lepší 3* s tím, že to je výborné pokoukáníčko na nějaké deštivé víkendové odpoledne. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Úvod vypadá velmi dobře, moderní hudba provází poměrně slušné první dějství, jenže pak se veškerý děj naprosto zpomalí, kapitán Marha začne řešit osobní rodinné problémy, pak se zcela naivně nechá nalákat do pasti, aby ke konci vše zdárně vyřešil jeho tým bez nějakého výraznějšího překvapení pro diváka. Poměrně odtažitá, studená detektivka sice s charakterním, ale zcela nezaujatým Němcem v hlavní roli. Hudba: Jan Hrábek ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Dobré jitro, tady Vnitro." Kapitalističtí šmejdi nám zase jednou chtěli ukrást socialistický mozky a je třeba se proti tomu ohradit. Třeba detektivkou, i když ne zcela povedenou. Mně se třeba nelíbilo, jak si soudruh kapitán Marha dělal legraci ze soudruha vrátnýho, čímž znevážil jeho pracovní vytížení v poloze zhroucenýho střelce s čelem na stole. Nejpodivnější ovšem byla chvíle, kdy kapitán Marha nejprve oznámil panu Šimandlovi vraždu jeho ženy a pak mu sdělil, že si není úplně jistej její totožností. To byla celkem povedená taškařice, ale když jsem si napětím nezačal kousat nehty ani při "dramatickým" útěku z požáru, tak mám takovej pocit, že se to celý úplně nepovedlo. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (6)

  • Když ředitel provází Marhu (František Němec) po celém INDOCu, hned v radiologickém oddělení představuje Syřiště (Bert Schneider). V oddělení dálnopisů zavolá na Forsta (Adolf Filip) a diví se, že je Forst ještě na pracovišti, on to vysvětluje tím, že nepřišlo Syřiště, to je ale už dávno na směně. (gug)
  • Když tým vyšetřovatelů čeká před kinem na podezřelého, lze spatřit plakát k právě promítanému filmu, kterým je snímek Křidýlko nebo stehýnko (1976). (korbitch22)
  • Natáčelo se i v porodnici u Apolináře. (Winster)

Reklama

Reklama