Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film 8 Mile je o týdnu života skupiny mladých lidí, kteří se snaží najít svoji cestu v Detroitu roku 1995. Pro lidi jako Jimmy "Rabbit" Smith (Eminem) a jeho přátele, je hip hop jediným způsobem vyjádření se mezi sebou. Rabbit ví, že jediná jízdenka ven je přes jeho rýmy, ale aby zvítězil, musí převést svůj vztek do veršů a postavit se svému životu tváří v tvář. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (611)

jerry12 

všechny recenze uživatele

70%. S odstupem času, i když trochu paradoxně, se mi film líbí víc, než v dobách, kdy jsem sám chtěl být tvrdým raperem (jako každý malý kluk, co se narodil v 80 - 90. letech). Obecně mám v poslední době tendenci nahlížet na životopisné filmy více dokumentárníma očima a jsem ochoten leccos odpustit, především po technické stránce, na druhou stranu v některých aspektech jsem naopak přísnější, to hlavně v autentičnosti a přesnosti příběhu. Tady jsem odpustil řadu věcí, které by mě za jiných okolností přiměly snížit hodnocení, ale v příběhu je 8 Mile velmi silná a proto jsem hodnocení z původních tří navýšil na čtyři. Navíc, kupodivu, Eminem jako herec je velmi slušný. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Brutální a neskutečně živočišný film, kterému dominuje akusticky a rytmicky skvěle zvládnutá hudba a fenomenální sexuální scéna mezi Brittany Murphy a Eminemem. Již zmiňovaná divoška zde předvádí výkon na Oscara a překvapivě i hodný kluk "Rabbit" nehraje na jeho hereckou prvotinu vůbec zle. Hanson točí protřele a díkybohu za něj. Drsné a špinavé kulisy Detroitu, depresivní šero a tvrdí hoši. Ne tohle není žádné rodinné klišé. 8 Mile je vyzrálý film o boji člověka s vlastním nitrem, o touze dokázat, že je něco víc. Rocky nového milénia. Efektivnější, dráždivější, dynamičtější, uvědomělejší a za několik dekád naprosto stejně nostalgický. Skoro plný počet. ()

Reklama

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Rapery, tu .."hudbu"(?), křivé kšilty a tepláky ucourané po zemi ráda nemám, jednoduše mi to nic neříká a nemá to dle mého ani žádnou hloubku . A kdyby takhle někdy přišlo moje dítě domů, tak mu pořádně naflákám. Eminem ale ví co dělá, jeho tvorba mi nijak nevadí a dokonce uznám, když se mu nějaký ten song povede. Docela mě tedy zajímalo, jak se popral s tím svým částečně autobiografickým filmem a musím říct, že mě to trochu zklamalo. Nejde o žádný velký vzestup, jen kratičký úsek v (jeho?) životě týkající se jednoho nevýznamného battlu. Konec je takový nedotažený, zkrátka mám ještě plnou hlavu otázek (chci pokračování!!). Příběhově to MOHLO být silnější a zajímavější. Ale co naplat, Eminem alespoň ukázal, že i jako herec má talent..Lepší 3*. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Filmová výzva v karanténě - oblíbené herečky, Brittany Murphy. Černošský Detroit plný rapu, zahálky a šedi a uprostřed toho všeho jeden bílý kluk, který si sní svůj velký sen. Eminem až překvapivě dobře zvládl svůj herecký part po boku ostřílených hvězd. Asi mě trochu mrzí, že jsem svojí oblíbené Brittany vybral zrovna film, kde hraje bezcharakterní kurvičku. Známými jmény se to ve snímku ale hemží poměrně dost. Subjektivně mi připadá, že scénář je až příliš jednoduchý, přitom by se určitě dalo vyčarovat více. Jestli Detroit před 17 lety vypadal takhle bezútěšně, nechtěl bych jej vidět v roce 2020... ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

V přidružených recenzích lze vystopovat zřejmý trend, že vysoké hodnocení dávají Osmé míli ortodoxní fanoušci a fanynky Eminema a hip-hopu obecně, komu tento hudební trend tak trochu uniká, tomu uniká i výlučnost tohoto snímku... To bude nejspíš i hlavní problém tohoto díla, které je vlastně velmi žánrové, natočené pouze pro komunitu hip-hopových nadšenců a úspěšný rapper byl do hlavní role obsazen zcela jistě pouze z důvodu zvýšení sledovanosti a vyšších zisků, jako vějička na hlavně amerického diváka. Pro diváka mimo komunitu zůstává mírně nadprůměrným filmem s tuctovým příběhem bílého teenegera z nižší sociální vrstvy, který si své místo na slunci hledá v kolbišti jinak výlučně etnicky odlišném - afroamerickém, v místě rapperských ,,battlů", kde zúročí své nadání. Jaký je podíl Eminemova autentického životního příběhu a jaký šikovné práce scénáristy nechávám stranou, to se stejně nikdo z diváků nikdy nedozví a míra umělecké licence je v Osmé míli mírně popuštěna, ostatně jako u téměř každého hollywoodského filmu, na filmový příběh psaný samým životem slyší majoritní západní divák tak nějak všeobecně asi nejvíce a trochu toho filmového dochucovadla přijde každému vhod. Kdyby to byl ale západoevropský klubový film o významné umělecké osobnosti, měl bych pocit, že jde o přesolenou filmovou kaši. Takhle mi to ale nijak zvlášť nevadí... ()

Galerie (54)

Zajímavosti (56)

  • V pôvodnom scenári pracoval Rabbit (Eminem) v hoteli, kde niesol ľuďom tašky a mal problémy so svojím šéfom. (WalterIK7)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 41 milionů amerických dolarů. (NIRO)

Reklama

Reklama