Reklama

Reklama

Rapl

(seriál)
Trailer
Česko, (2016–2019), 26 h 4 min (Minutáž: 58–70 min)

Režie:

Jan Pachl

Scénář:

Jan Pachl

Hrají:

Hynek Čermák, Lukáš Příkazký, Alexej Pyško, Lucie Žáčková, Tomáš Jeřábek, Jan Dolanský, Dana Černá, Jiří Vyorálek, Aneta Krejčíková, Stanislav Majer (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(26)

Detektiv Kuneš má zase jednou problém. Zmlátí přítele své bývalé ženy a hrozí mu odchod od policie. Vysoce postavená nadřízená má pro něj ale řešení – uklidí ho na stáž do zapadlého pohraničí. Má to jen jeden háček. Jeho skutečným posláním je objasnit dva roky starou vraždu policistky Wágnerové, jejíž vyšetřování uvázlo na mrtvém bodě. Kriminalita v pohraničí je však jedna z nejvyšších v republice – pašování, výroba drog, pytláctví, prostituce, vraždy. Kuneš musí řešit jeden obtížný případ za druhým a k tomu, proč do kraje přišel, se dostává až po čase a vlastně náhodou. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (289)

Sawy 

všechny recenze uživatele

Sledování Rapla je vlastně hrozně frustrující záležitost. Člověk totiž celou dobu cítí, že Česká televize měla tentokrát strašně dobře našlápnuto. Atmosféricky to tam prostě je, Pachl má kriminálky v krvi a navíc tentokrát vyloženě trefil obsazení, ať už je to proti typu obsazený Dolanský, věčně zachmuřený Pyško nebo samozřejmě Čermákův rapl Kuneš. Co se ale krutě nedaří je výstavba seriálu jako takového, kladení linií, které by měly působit jako červená nit, ale přitom se klidně na několik epizod ztratí z dohledu bez nějakého racionálního vysvětlení, celá struktura tak pochybně lavíruje mezi konceptem epizoda-případ a nějakým širším uchopením popisu vyšetřovacího prostředí a osobním backgroundem postav. Výsledkem je mišmaš, který dokáže přijít s výborným dílem, ale hned dalším jej shodit zbytečnou a nesmyslnou zpátečkou. Navíc někdy klasicky "pachlovsky" zahapruje scénář a postavy často mluví, jakoby jely podle příručky "Mluva drsného policajta". Potenciál tam je, to né že né. Ve druhé sérii by to ale chtělo ujasnit koncept hned na začátku, protože tady to vypadá, že se občas jelo naslepo, děj jednotlivých dílů se montoval za pochodu a pak se to tvůrci dodatečně snažili slepit roubováním nějakých širších motivů. 60 % ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Je určitě dobře, že by tenhle seriál natočen. A je možná ještě líp, že už skončil. Tahle věta je úplně výstižná. Přes velmi solidní start se pomalu, ale jistě začal utápět ve vlastních kličkách a na konci z toho byl málem vlastní gól. A teď mám na mysli hlavně hloupý scénář, který z těch dvanácti dílů nedokázal dostat víc. I přes obrovské charisma Hynka Černáka se na konci nemůžu tvářit vůbec spokojeně. Přidat tam víc profesionální práce, namátkou z Prvního oddělení, možná bych předl blahem. Takhle je to jen průměrná trojka. ()

Reklama

Master19 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tohle je asi první Česká kriminálka, na kterou se zcela cíleně dívám a už s ní tak nějak v pondělí počítám. Podle mě je to nejen výborně napsanou postavou Kuneše, ale i jeho dokonalým ztvárněním Hynkem Čermákem. Kolem se pohybují další skvělé a rozhodně ne černobílé figurky. Vůbec mě nevadí, že je dopředu známý vrah, vždyť často je podstatná motivace a osudy těch "zločinců" a jejich rodin... Ve druhé polovině dílů se navíc stále více rozjíždí rovina tak nepříjemná, jako Kunešův pohled. Nelíbil se mi tem přeslazený konec, ale co, zasloužil si to. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čermák zase hraje Čermáka. ____ Seriál je poctivě natočený, dobře zahraný, má zajímavé lokace (i když pohraničí už začíná být trochu okoukané) a solidně napsané detektivní zápletky a navíc i dějové propojení mezi jednotlivými díly. Vadila mi stereotypní postava hlavního borce, neohroženého detektiva, který jde proti pravidlům, ale má výsledky - to je tak omleté klišé! ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na ČSFD má momentálně Rapl při 5 a půl tisíci hodnotících úctyhodných 79 %, a to je bezpochyby lákavé skóre. Shlédl jsem tedy namátkou tři díly druhé série, abych zjistil, zda má smysl seriálu věnovat vyšší pozornost. Musím přiznat, že Rapl si řemeslně stojí lépe, než je v české produkci zvykem, a přehledem za sebou nechává žánrové pokusy komerčních televizí. Viditelně se pokouší inspirovat severskou tvorbou, přebírá prvky drsné školy a napodobuje osvědčené motivy a typy postav. S atmosférou vykořeněného, pošramoceného pohraničí ale umí pracovat mnohem působivěji např. Pustina a takové Případy 1. oddělení mnohem zdařileji zapadají do českého prostředí - jsou zkrátka uvěřitelnější. Rapl selhává v tom základním - v solidních, logicky funkčních scénářích, ze kterých by okatě nezíraly nedodělky a díry. Kdo má rád žánrově zpřízněné špičkové zahraniční seriály, nepotřebuje s Raplem ztrácet čas, protože kvalitou se k nim český pokus nepřibližuje ani vzdáleně. Možná, že první série je zdařilejší, ale co jsem viděl, mně k zaháčkování ani zdaleka nestačilo. Celkový dojem: 40 %. ()

Galerie (433)

Zajímavosti (167)

  • Ve scéně, kdy na začátku major Kuneš (Hynek Čermák) sedí před komisí, lze spatřit i plukovníka se špatným hodnostním označením. Místo tří velkých hvězd pro plukovníky jsou na výložkách tři malé hvězdičky pro strážmistry a praporčíky. (Pimburger)
  • Herec Hynek Čermák kvůli náročnému natáčení spal 150 dní pouze 3–4 hodiny denně, kvůli jiným hereckém rolím především divadlu a dojíždění na plac. (Jahos)

Reklama

Reklama