Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soukromý detektiv z Los Angeles, Philip Marlowe se ujímá případu vydírání a sleduje stopu, jež jej zavádí mezi vrahy, lumpy z nočních klubů, autory pornografie, zkažené zbohatlíky a další. Ale Chandlerův legendární hrdina vše vyřeší v naprosto nesentimentálním a drsném stylu - a styl je to, o čem film "Hluboký spánek" celý je. Režisér Howard Hawks přináší na plátno elegantní setkání jednotlivých postav (zejména to Humphreyho Bogarta s Lauren Bacallovou), rázné tempo a fantastickou atmosféru. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

lamps 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus přehnané zahlcení postavami a motivacemi, mezi nimiž se okamžitě ztratíte, pokud jen na chvíli nedáváte pozor. Na druhou stranu ale správně nepředvídatelné a atmosférické, odměňující divákovu pozornost pravidelným nášupem promyšlených zvratů. Kultovní status však především zásluhou cynického detektiva Humphreyho Bogarta, který v téhle roli i po sedmdesáti letech přesvědčuje, že patří do edice pěti nejcharismatičtějších herců hollywoodské historie. Možná i tří.. 80% ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Film trochu zmatečný a nepřehledný, strašne moc postav a propletených vztahů na příliš rychlý děj a spád. To ale nemění nic na tom, že atmosféra je tak hustá, že by se dala krájet (jak pravil Rákosníček), Bogart je drsnější a cyničtější než smirkový papír, a i když Bacall není až tak krásná a má hlas jak padesátiletý chlap, přesto nějak chápete, proč pro ní má tvrďák Marlowe takovou slabost a chemii mezi neimi jim věříte každou vteřinou...Hawks v tomto filmu dokazuje, že není třeba drahých CGI efektů, klipovitého střihu a podobných výmyslů k tomu, aby vznikl dobrý film, který se bude líbit i po padesáti letech... ()

Reklama

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Jediná věc, se kterou jsem měl problém, byla má neschopnost pochopit, jak se režisérovi a scénáristovi podařilo vecpat celou tuhle složitou zápletku s obrovskou hromadou postav do 114 minut. Není divu, že tempo filmu bylo tak zběsilé, až mě z toho málem rozbolela hlava. U filmu noir to ale není jistě nic neobvyklého. Howard Hawks je prostě třída... a spojí-li se s někým takovým, jako je Humphrey, nemůže to dopadnout zle... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Perfektní atmosféra, tradičně fantastický Humphrey Bogart jako Philip Marlowe, solidní tempo a až neskutečně dokonale vymazlené dialogy. Na druhé straně ovšem zbytečně překombinovaný scénář. Hluboký spánek je bezesporu jedním z nejlepších klasických noir snímků, ale jsou i lepší. Minimálně jedno se však musí nechat. Hluboký spánek má výtečný začátek původního traileru. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Rád som využil šancu pozrieť si po rokoch ako sa Howard Hawks s Humprey Bogartom a jeho girls popasovali s jednou knihou Raymonda Chandlera. A som spokojný, ako pred rokmi. Nechovám pobožnú úctu k Bogartovej charizme, nepokúšal som sa ani tentokrát vyznať sa v tom, kto je kto a aké sú vzťahy medzi nimi , ale dobre sa mi na film pozeralo. A to je hlavné. Výnimočne pridám dve poznámky k niekoľkým prečítaným komentárom. Tie úžasné hlášky nie sú Bogartove, ale Chandlerove. A sebaisté prehlásenia, že Bogart je najlepší Marlowe všetkých čias píšu asi iba tí, ktorí nevideli seriál Detektiv Marlowe s Powersom Boothom z roku 1984. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (18)

  • Claude Chabrol vo svojej kritike považuje dielo za mimoriadne, ktoré však nespĺňa obecné nároky žánru. Dielo je veľmi osobité, aby ho šlo zaškatuľkovať. Zdôrazňuje rolu autorského vkladu a spontánnosti pri tvorbe diela. Zásadnou je pre neho osobnosť autora. Podľa Chabrola nemôže byť tento film rekonštruovaný, napr. v podobe remakeu, lebo by sa z diela vytratil jeho tvorca a dielo by pôsobilo dojmom podradnej imitácie. (Biopler)
  • Studio Warner Bros. dalo režisérovi na nákup práv k adaptaci románu 50 000 amerických dolarů. Tomu se však podařilo je získat za pouhých 5 000, přičemž si zbytek ponechal. (Dreadd)
  • Keď sa režisér Howard Hawks pýtal autora románu Raymonda Chandlera, prečo sa v jeho knihe “Hlboký spánok“ vyskytuje toľko pasci, dejových zvratov a prekvapení, spisovateľ údajne úprimne odpovedal: "Nemám sebemenšiu predstavu." (Scevola)

Související novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama