Reklama

Reklama

Jak vyrobit vraha

(seriál)
  • USA Making a Murderer
Trailer

VOD (1)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Tenhle thriller o skutečných událostech, natáčený po dobu 13 let, sleduje nevídaný příběh dvou mužů obviněných z děsivého zločinu, který možná ani nespáchali. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

Cedr 

všechny recenze uživatele

Nadmíru poutavě prezentovaný dokument. Nahlédnutí do policejního a soudního systému USA je opravdu "kouzelné". Making a Murderer krom jiného i nechtěně zamává s veškerou detektivní a především soudní fikcí, neboť to co by tradičně bylo rozcupováno jako "hloupé, okaté, naivní a těžce nerealistické" se podle všeho vlastně v reálu běžně děje. Aspoň tedy ve Wisconsinu. Po vynikajících a (v dvojím slova smyslu) neuvěřitelných úvodních dílech posledních pár epizod divácky bohužel trochu ztrácí dech dech. Neodvážím si hrát na gaučového detektiva a vyslovovat nějaké závěry, ale i kdyby dokument byl sebevíc účelně jednostranný, tak nelze než nevěřícně kroutit hlavou co se vše může stát. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Tohle je masakr teda. Naprosto odzbrojující. Je jasné, že seriál je natočen tendenčně na straně Averyho, nicméně těch policejních a soudních chyb je tolik, že to ani nemůže být pravda. Křivé výpovědi před soudem, lži, vynucené přiznání. Manipulace s médii, manipulace s důkazy. To je naprosto šílené. NEJEDNÁ SE O FIKCI, vše je doloženo reálnými záběry z vyšetřování, soudů a rozhovorů, včetně policejních záznamů. Je to vlastně téměř real time. Jak píše schoking, na očích a mimice poznáte kdo je zmrd, u některých to poznáte už podle ksichtu (první obhájce Brendona). Nicméně to vypadá, že se něco na základě tohoto seriálu bude dít. Brendan už je v tomto čase venku a Steven se chystá. Tak uvidíme. Je vidět, že americký buran to má v USA podobně těžké jako černý. ()

Reklama

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Ako dokument ok, mrte rokov točený... Ale tá story mi viac razy skypila žlč. Však obviňme Hlúpeho Jana, a ešte lepšie: aj jeho synovca (ešte hlúpejšieho), aby sme prípad ukončili. Korupcia ani zaujatosť v polícii nemá čo robiť. Spravodlivosť a zákon sú rozdielne veci. to všetci vieme, ale zákon a jeho postupy by sa mohli k spravodlivosti aspoň približovať. Najviac ma zaujala a fascinovala tá Stevenova advokátka v druhej sérii. Zároveň nerozumiem, ako mohli jej uvedené vyvracajúce dôkazy ignorovať. Hanba USA! (Ja síce ako Slovenka nemám čo pi..vať, lebo tu máme veľa nespravodlivých káuz a korupciu v súdnictve tiež.) ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série: Trochu zajímavý způsob toho jak ukázat příběh vraha. Byl jsem zatažen hned několika způsoby, jeden z nich spočíval v tom, že seriál vše dokumentuje do dlouhých deseti dílů, kterou jsem vskutku podrobné, někdy spíše ale až úmorné a jednoduše nudné. To vše se kombinuje do toho, kdy ale stále sledujete jak se vlastně celá tato záležitost vyvine. Zajímavé je, že vlastně do dnes nevíme jaká je pravda. Další věc, která mne nicméně zarazila byla ve stylu zpracování, jelikož nevím jestli já jsem jenom slepý nebo jestli šlo o záměr, ale i když se jedná o seriál z roku 2015, vypadal spíše jako kdyby se točil někdy v 90. letech. Spíše jde i o tom princip, že jednoznačně to vypadalo, že se netočil v roce 2015, ale to by bylo samo o sobě těžké říci. Po tom všem, co je zde za sebou, se člověk stále musí divit. Jsem docela zvědav čemu se bude věnovat "nová" druhá série. 2. série: Druhá série pro mne začala velmi příjemně. Až nečekaně. Člověk se snadno nechal zlákat novou vervou, novými důkazy a podobně. Ony pokusy hokusy docela zafungovaly. Ale co z toho dál? Dramaturgie a zajímavý formát klesá jako IQ voliče SPD po každém prohlášení Okamury. Brzy se tímhle tempem dostaneme do bodu, kdy vidíme nějaké zbytečné paběrkování, záběry Steveho pracujícího otce a jeho matky, která bere prášky a nedokáže už ani chodit. Dobrá, zajímavé... ale k čemu to jako má být. Je to těžká zabijárna času, která má děj natáhnout na deset dílů, aby to mělo "obsah" a tím to končí. Dramaturgie na úrovni letiště Schiphol, kdy se prokazuje a dokazuje, že méně je někdy více. To nic nemění na faktu, že doufám v pokračování příběhu. I když asi ne zrovna ve formě tohoto seriálu. Ale bylo by zajímavé se dozvědět jak to celé jednou dopadne. Když druhá série, která o tom měla být, tak ukázala velké nic. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Výborné časosběrné dokudrama, ze kterého vám bude poněkud blivno. Steven Avery je venkovský "redneck", který se v mládí dostal z osobních důvodů do nemilosti místního šerifa, což během desetiletí to přerostlo do obludných rozměrů. SPOILERY Tvůrkyně se svojí zaujatostí nijak netají. Šikovně používají střih a výroky, aby vyvolaly žádaný efekt. Důkazy nebo spíš jejich nedostatek a výpovědi svědků i videa jsou ale rozhodně pravé - a máte dostatečný prostor udělat si vlastní obraz. A oprávněnost zaujatosti téhle série nejspíš pochopíte. Pokud Avery skutečně vraždil, pak to musel udělat způsobem, o kterém věděl, že ho pošle do vězení. Několik mužů "spravedlnosti", právníků a možná i expertů by mělo přijít o práci, nejspíš kvůli maření vyšetřování a předpojatosti. A odsoudit sedmnáctiletého kluka na základě výpovědi, kterou pak popírá a odporuje i důkazům, je sviňárna snad největší. Držím palečky Averymu i jeho synovci, protože se snad letos rozjede nový soud a tudíž materiál pro druhou sérii. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Režisérka Laura Ricciardi využila pri natáčaní tiež skúsenosti zo svojej predošlej kariéry právničky. (WalterIK7)

Související novinky

Netflix vyhodil zásadní manažerku

Netflix vyhodil zásadní manažerku

02.04.2023

Netflix stále prochází reorganizací s cílem ušetřit a zajistit, že u něj budou vznikat co nejsledovanější tituly. Posledním kolem těchto změn neprošla Lisa Nishimura, která ve firmě pracovala už od… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno