Reklama

Reklama

Jak vyrobit vraha

(seriál)
  • USA Making a Murderer
Trailer

VOD (1)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Tenhle thriller o skutečných událostech, natáčený po dobu 13 let, sleduje nevídaný příběh dvou mužů obviněných z děsivého zločinu, který možná ani nespáchali. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Netflix na mě tak dlouho házel druhou sérii, kvůli její nedávné premiéře, až jsem se rozhodl, že se na tu první přeci jen podívám a odškrtnu si tak ze seznamu jeden z těch seriálů, o kterých v posledních letech mluví snad úplně každý. Making a Murderer mě ale hlavně utvrdil v jednom, true story documentary prostě není něco, co by mě extrémně bavilo a po shlédnutí první řady musím říct, že mě ten hype kolem až zaráží. Tím tomu neupírám, že jde o těžko uvěřitelný příběh, který by si nikdo z nás nechtěl projít. Vzhledem k tomu, že první série se staví na stranu obžalovaného, tak je jasné, že na jeho konci budete mít nutně pochybnosti. Já netvrdím, že to tu vraždu nespáchal a ani to, že za ní je policie, ale podle mě se tady nejedná o případ, kde jste přesvědčeni "beyond reasonable doubt". Aniž bych chtěl, tak mě teď vlastně zajímá, jestli má druhá řada ještě co nabídnout. Druhá řada se snaží pokračovat v obhajobě Stevena Averyho, rozebírá spoustu dalších důkazů a snaží se nabídnout několik jiných teorií ohledně toho, jak se to všechno stalo. Nerad to přiznávám, ale nakonec mě to zajímalo víc než bych chtěl, i když ten hype je mi pořád záhadou. Jsem si jistý jedním, v tomhle případu se hodně věcí stalo za podivných okolností, ale zklamalo mě, že to nepřichází s žádným uzavřením či alespoň vysvětlením. Druhé řadě by určitě nevadilo zkrácení třeba tím, že by se vypustil život rodiny. Mimochodem všiml si někdo, kolik "českých" jmen je v případu zapojeno. Kocourek, Dvorak, Janda... ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série: Trochu zajímavý způsob toho jak ukázat příběh vraha. Byl jsem zatažen hned několika způsoby, jeden z nich spočíval v tom, že seriál vše dokumentuje do dlouhých deseti dílů, kterou jsem vskutku podrobné, někdy spíše ale až úmorné a jednoduše nudné. To vše se kombinuje do toho, kdy ale stále sledujete jak se vlastně celá tato záležitost vyvine. Zajímavé je, že vlastně do dnes nevíme jaká je pravda. Další věc, která mne nicméně zarazila byla ve stylu zpracování, jelikož nevím jestli já jsem jenom slepý nebo jestli šlo o záměr, ale i když se jedná o seriál z roku 2015, vypadal spíše jako kdyby se točil někdy v 90. letech. Spíše jde i o tom princip, že jednoznačně to vypadalo, že se netočil v roce 2015, ale to by bylo samo o sobě těžké říci. Po tom všem, co je zde za sebou, se člověk stále musí divit. Jsem docela zvědav čemu se bude věnovat "nová" druhá série. 2. série: Druhá série pro mne začala velmi příjemně. Až nečekaně. Člověk se snadno nechal zlákat novou vervou, novými důkazy a podobně. Ony pokusy hokusy docela zafungovaly. Ale co z toho dál? Dramaturgie a zajímavý formát klesá jako IQ voliče SPD po každém prohlášení Okamury. Brzy se tímhle tempem dostaneme do bodu, kdy vidíme nějaké zbytečné paběrkování, záběry Steveho pracujícího otce a jeho matky, která bere prášky a nedokáže už ani chodit. Dobrá, zajímavé... ale k čemu to jako má být. Je to těžká zabijárna času, která má děj natáhnout na deset dílů, aby to mělo "obsah" a tím to končí. Dramaturgie na úrovni letiště Schiphol, kdy se prokazuje a dokazuje, že méně je někdy více. To nic nemění na faktu, že doufám v pokračování příběhu. I když asi ne zrovna ve formě tohoto seriálu. Ale bylo by zajímavé se dozvědět jak to celé jednou dopadne. Když druhá série, která o tom měla být, tak ukázala velké nic. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

americký sen trochu jinak...plný počet nedávám čistě proto,že těch deset hodin byla přeci jen místy zbytečně zdlouhavých,nicméně obsahově je to bez větších pochyb za plnou palbu.Jakkoliv se tenhle dokument celkem nepokrytě staví na stranu Stevea Averyho a taky tak trochu manipuluje s divákem,je to vlastně jedno.Mnohem důležitější než to,jestli Avery opravdu udělal to co udělal (a osobně se přikláním spíš na druhou stranu,protože mi Avery nepřijde jako zrovna criminal mastermind) je zpráva o tom,jak zkurvený je americký soudní systém,včetně rozhodování poroty a není proti němu obrany.Nějaká presumpce neviny tu prakticky neexistuje,policajti si dělají relativně co chtějí a ta bezmoc je místy až hmatatelná.Kdykoliv se navíc na obrazovce objeví ten slizký státní zástupce,otevírala se mi kudla v kapse a potom co se ukázalo co je opravdu zač sem jen nevěřícně kroutil hlavou.Jako celek silná káva,která tam nejspíš může potkat každého...80% ()

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca záležitosť, ktorá funguje hneď v niekoľkých rovinách: 1) Návykový seriál plný zvratov, ktorý väčšina napriek hodinovým epizódam zhltne za víkend, 2) detailný dokument so šokujúcou realitou a depresívnym posolstvom a 3) neuveriteľný príbeh plný zaujímavých ľudí a emócií, či už pozitívnych (zistenia a argumenty Stevenových právnikov - lepšie ako z právnických filmov), alebo negatívnych (zavádzanie, nespravodlivosť, slepota). Potlesk tvorkyniam - získať toľko materiálu a zostrihať ho takto pútavo a príbehovo - to som ešte nevidel. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Každý dokument, nech je akokoľvek dobrý, by mal byť objektívny. Tomuto dokumentu to chýba, je obranou odsúdeného. Podarilo sa mu ale splniť jeden cieľ. Poukázať na skostnatelosť justície. A to nie len americkej, nebudeme si nahovárať, že u nás je to lepšie. Justícia samotná je dnes tak pochybná, že v podstate asi nikdy nemal byť zavedený trest smrti. Pravdepodobnosť omylu je totiž príliš veľká. A konkrétne v tomto prípade by hlavná postava dokumentu už nežila, hoci bola po 18 rokoch oslobodená. Nehovoriac takisto o neschopnosti lokálnych sudcov, ktoré si len tak zamietnu, čo len chcú. Bol som šokovaný, keď si mladý chlapec požiadal o výmenu právnika, pretože ten je voči nemu zaujatý a neverí mu, že je nevinný, a pán sudca to zamietol, pretože to nie je vraj relevantný dôvod. Manipulácia s dôkazmi a manipulácia pri výpovediach je skutočný zvratok a vzhľadom k tomu je až neuveriteľné, ako mohol byť jeden človek takto uväznený. Uvidíme, ako sa to ďalej vyvinie, ale pokiaľ je Avery skutočne nevinný, tak za dvojnásobné zabásnutie za nič by mali zavrieť všetkých tých, ktorí mu to spôsobili. P.S. Tento človek asi tiež nebude celkom neviniatko. Spomínané týranie zvierat, ktoré sa v súvislosti s jeho minulosťou v dokumente vynorí nebolo špecifikované, ale nejde o nič ľahšie ako to, že polial mačku benzínom a hodil ju do ohňa. To normálny človek neurobí. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Režisérka Laura Ricciardi využila pri natáčaní tiež skúsenosti zo svojej predošlej kariéry právničky. (WalterIK7)

Související novinky

Netflix vyhodil zásadní manažerku

Netflix vyhodil zásadní manažerku

02.04.2023

Netflix stále prochází reorganizací s cílem ušetřit a zajistit, že u něj budou vznikat co nejsledovanější tituly. Posledním kolem těchto změn neprošla Lisa Nishimura, která ve firmě pracovala už od… (více)

Reklama

Reklama