Reklama

Reklama

Zaklínač - Série 1

(série)
Trailer 4
USA / Polsko, 2019, 7 h 57 min (Minutáž: 47–67 min)

Tvůrci:

Lauren Schmidt

Předloha:

Andrzej Sapkowski (kniha)

Hrají:

Henry Cavill, Freya Allan, Joey Batey, MyAnna Buring, Anya Chalotra, Eamon Farren, Adam Levy, Jodhi May, Lars Mikkelsen, Mimi Ndiweni, Wilson Mbomio (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Geralt z Rivie, zaklínač, ktorý loví príšery za peniaze sa stretáva s čarodejnicou Yennefer a princeznou Ciri. Ich osudy sú prepletené cez zákon prekvapenia a spoločné dobrodružstvá. Yennefer sa mení z deformovanej ženy na mocnú čarodejnicu, zatiaľ čo Ciri uniká pred dobyvateľmi z Nilfgaardu. (Filmaris)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (226)

Toren 

všechny recenze uživatele

8/10. Jsem spoko. Hodně spoko. Nečekal jsem věrnou a přesnou adaptaci, takže Netflix to u mě vyhrál relativně dopředu. Cavill, si dává Geralta na pána a nedovedu si představit, jak lépe se mohl řezníka z Blavikenu chopit. Zbytek obsazení ho skvěle doplňuje a společně tvoří funkční a komplexní svět, ve kterém je radost pobývat. Televizní produkce z toho pochopitelně často vykukuje ale tvůrci se snaží, aby fantastkní Kontinent vypadal k světu - ne vždy to klapne (CGI občas bolí), ale to je dáno rozpočtem, kompromisy a zadaným tématem. Z povídek se vycuclo vše, co se dalo a i když se tu razantně škrtalo, přepisovalo a upravovalo tak, aby to seriál zvládnul, neměl jsem s tím nijak výrazný problém. Trefou do černého jsou akční pasáže (šermování je zase jednou cool!) a naprosto úžasný sountrack, jenž mi hraje v hlavě doteď. Vzhledem k několika změnám, jsem FAKT zvědav, jak si poradí s druhou sérií, ale držím palce! ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím dobré! :). Člověk se po těch prvotních fotkách a prohlášeních začínal docela bát, ale tvůrci se s tím zatím popasovali víceméně statečně. Možná bych ocenil ještě větší důraz na Geralta jako takového, a ostatní důležité postavy představoval až třeba k závěru první řady, a ne hned ze začátku, což také zapříčíní pro neznalého diváka poměrně zmatek v časové linii. Linka Geralta je pochopitelně to nejlepší z celé 1. série, naopak linka Ciri, i přes dobrý výběr herečky byla zatím nejvíce nudná (stejně, jako její linka v knihách), a také změny oproti předlože, které byli udělány nejvíce právě v její lince někdy dost zabolí... Co však nelze odpustit, a kvůli čemu nelze jít na 5* je výběr představitelky Triss, zde opravdu tvůrci šlápli hodně vedle, a snad do 2. řady udělají aspoň něco s jejími vlasy, a sama herečka zapracuje na svém někdy dost podivném výrazu. ()

Reklama

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pre fanúšikov či už knižnej alebo hernej predlohy je seriál nepochybne sklamaním. Nielen výber Henryho Cavilla do úlohy Geralta z Rivie ale aj protagonista Marigolda či Mišilova skrátka svoje úlohy príliš nezvládali, ale to by nebol jediný problém prvej série. Epizódy, v ktorých sa autori držia knižnej predlohy sú zvládnutné viac ako dobre ( na motívy príbehov poslední želáni či Hranice možnosti z druhej knihy Meč osudu), ale v dejovej línii ktorá je aj v samotnej knihe obsiahnutá iba strohým spôsobom skrátka trochu strácajú niť, respektíve ju rozvíjajú dosť nešťastným spôsobom. Celkovo sa nedočkáme ani nijako výnimočne epických zobrazení jednotlivých osád, v ktorých sa dej odohráva (ani mestá nie sú bohužiaľ výnimkou), príšery by mohli mať tiež o niečo lepšiu grafiku ale najmä Geralt by nemusel celú sériu dostávať na frak a možno by nezaškodilo ani trochu viac vedľajších príbehov (osobne ma aj v knihe aj v hre bavily viac príbehy/questy mimo hlavnú dejovú líniu). Tábor fanúšikov sa zrejme rozdelí na dve skupiny - spokojnú, ktorá doteraz netušila kto je Geralt z Rivie a sklamanú, ktorá ho pozná lepšie ako seba. Svedčí o tom aj skóre na Rotten Tomatoes, kde to je 57% od kritikov versus 87% od divákov. Ostáva veriť, že druhá séria sa vydarí o poznanie lepšie. ()

vnimatkrasu 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nebylo to zlý. Prostřední povídkový epizody mají dokonce nádech výtečnosti, Yennefer s Marigoldem jsou fajn a občas jsem se divil, jak dobrou polívku se daří uvařit z tak levnejch surovin. Zároveň už jsem ale dlouho neviděl tak obskurní dramaturgickej patvar. Fakt. Žádnej poctivě kutanej příběh pro fanoušky i neznalce, spíš osm vytrženejch stránek. Tu ze začátku, tu z konce, tu z těch nejlepších pasáží, tu z vaty. ()

tnp101 

všechny recenze uživatele

Nepolíben knižní ani videoherní podobou Zaklínače, přistupoval jsem k němu jako k seriálu, který bude „něco jako“ Hra o trůny a to se mi částečně potvrdilo, i když zaměnit by se v žádném případě nedaly. Po prvních epizodách jsem byl kvůli propletenosti dějových a časových linií na vážkách a vlastně si tu nelineárnost ani dlouho neuvědomoval. Postupně se skládačka vyplnila, ale doteď v tomto způsobu vyprávění nevidím moc velký smysl, respektive nevím, čím vlastně přispívá k lepšímu zážitku a zda to není jen prostředek ke zmatení diváka. Henry Cavill byl v roli Zaklínače dobrý (adaptaci neznám, takže se raději zdržím detailnějšího hodnocení), ale nemůžu se zbavit dojmu, že v rámci 1. sezóny hraje skoro druhé housle, ať už co se týče výpravy, tak celkové doby na obrazovce. Taková Yennefer na mě měla mnohem větší impakt (jo, je pěkná, ale nejen proto) a takřka vše, co se mi ze Zaklínače vybaví, spadá do její dějové linky. Nemůžu tedy říct, že by mě seriál nebavil, ale zároveň nemůžu říct, že mě baví všechny rozjeté dějové linky. 70% ()

Galerie (78)

Zajímavosti (67)

  • V seriálové verzi Zaklínače se čarodějka Triss Ranuncul (Anna Shaffer) setká s Geraltem (Henry Cavill), aby jej informovala o strize, kterou je potřeba zabít. V první knize („Poslední přání“) se však Triss neobjevuje. O nestvůře se zaklínač dozvídá na základě královské vyhlášky a bližší informace o strize mu sděluje wyzimský purkrabí Velerad. Nicméně autorka seriálu chtěla čarodějku uvést již v první sérii, aby se dostala do povědomí diváků. (Luicy)
  • Jeremy Crawford, představitel Yarpena Zigrina, měří 153 cm a nemusel tedy být pro svou roli uměle zmenšen. Nicméně netrpí poruchou růstu, jako někteří ostatní představitelé trpaslíků, kteří mají disproporcionálně kratší končetiny oproti tělu. Tomuto jevu se říká nanismus, neboli disproporcionální trpaslictví, a je nejčastěji způsoben achondroplazií, dědičnou poruchou způsobující zpomalenou a nedostatečnou přeměnu chrupavek na kosti (enchondrální osifikace). Na tuto nemoc již existují léky, například Voxzogo. (vojtaruzek)

Reklama

Reklama