Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Geralt se smíří s osudem a chrání Ciri před silami, které bojují o vládu nad Světem. A taky před její záhadnou mocí. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (408)

BrooksW.Here 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"No witcher has yet died of old age, lying in bed, dictating his will." _____________ Čo som to práve videl?!? Jediná možná odpoveď na túto otázku je akurát tak absolútne sprznenie môjho najobľúbenejšieho fantasy sveta a ignorácia takmer všetkých prvkov, ktoré robia Zaklínača Zaklínačom... Netflix, ako už uňho býva zvykom, opäť odsunul knižnú predlohu totálne bokom a pretvoril ju do čisto zamerikanizovanej podoby, ktorú si pravdepodobne dokážu užiť iba tí, ktorí sa so Sapkowskeho geniálnymi dielami v živote nestretli alebo tí, ktorí jednoducho nemajú vkus (mrzí ma, ak som touto vetou niekoho urazil). Vizuál by v tomto prípade nepredstavoval až tak veľký problém, CGI monštrá sú síce biedne, ale najviac ma na tom všetko serie to, ako tvorcovia seriálu takmer úplne odignorovali mytológiu fikčného sveta Zaklínača, inými slovami, to ako prácu s ňou úplne odflákli... Naozaj nechápem, prečo sa tvorcovia nedržia kníh a namiesto toho sa snažia natočiť dynamický akčňák (čo sa im samozrejme ani trochu nepodarilo), do ktorého pridávajú množstvo dementných a nepotrebných dejových liniek, ktoré nemajú v konečnom dôsledku žiadny dopad na vývoj postáv alebo finálne vyvrcholenie... Herecké výkony sú síce kvalitné, ale to obsadenie je z väčšej časti naozaj zlé, skutočne to ani nestojí za reč (za zmienku stojí jedine Vesemir, kvôli jeho fúzom som mal pocit, že každú chvíľu sa chystá odísť preč na motorke)... A k tomu všetkému je to miestami aj naozaj obrovská nuda! Sper to ďas, túto sériu (ne)odporúčajú 3 elfovia z 10, viac bodov si to fakt nezaslúži... Naozaj nechápem, čo sa na tom môže niektorým ľuďom páčiť a hlavne, čo na tom vidí samotný Sapkowski! Skutočne rozmýšľam, či sa pustím aj do tretej série, ale aspoň zo zvedavosti si to asi pozriem a budem dúfať, že horšie už to nebude... ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Niektoré zmeny voči predlohe ma potešili, iné mi prišli zbytočné. Kostýmy vyzerajú oveľa lepšie, Ciri je vo svojej role skvelá a na prekvapenie som si fantasticky užil aj Jaskiera/Marigolda. Mrzí ma však, že sa scenáristi viac nevyhrali s Djikstrom a zákulisnými hrami čarodejníkov, ktoré sú v knihách veľmi podstatné. Chémia medzi Geraltom a Ciri funguje na jednotku, a oproti prvej sérii sa podarilo oveľa lepšie vykresliť postavu Triss. 8/10 ()

Reklama

Silence 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání! Nechápejte mě špatně – nemám rád automatické a neustálé brblání na cokoliv, co je v adaptacích knih do jiného média odlišné od předlohy. Ty jsem v tomto případě četl již před dávnými časy, mám je rád, ještě radši mám ale hry, které jsou (především Divoký hon) skvěle napsané, příběh a postavy si výrazně přepisují, rozvíjejí a přizpůsobují vlastním potřebám a často vyprávějí ještě podmanivěji a intenzivněji než knihy. Chápu, že každé médium vyžaduje trochu jinou formu, styl a obsah vyprávění a vlastně bych ani nechtěl, aby adaptace knih byly tupým přepisem, i pokud by to bylo prakticky možné. I proto mě první série netflixovské adaptace bavila, oceňoval jsem zajímavou a poměrně odvážnou práci s časovými rovinami, které se podařilo smysluplně vygradovat a propojit, nově dopsaný materiál a úpravy se sice poměrně rozcházely s předlohou, ale z mého pohledu respektovaly atmosféru a pravidla zaklínačského universa a dokázaly materiál doplnit tak, že na ploše série vzniklo několik funkčních nosných motivů a zároveň se trochu vyšlo vstříc divákům tímto světem dosud nepolíbeným. Geralt v podání soustředěného a zaujatého Henry Cavilla oplývá všemi potřebnými vlastnosti se špetkou “lidskosti” navíc, a mě sednul víc, než bych si dovedl představit a když mu to scénář dovolí, tak opravdu JE Zaklínačem. Což je ten zásadní problém. Jako by se tvůrci zalekli svého vlastního odkazu a po odvážné, temné a sprosté první sérii, servírují jednoduchou dětskou pohádku, jejíž celá podstata stojí na fádní báchorce o elfí ‘babě jaze” a vesměs nedává příliš smysl. K čemu je, že třeba taková Ciri se nakonec opravdu povedla, když není vidět jakákoliv vůle scénáristů, dramaturgů a režisérů ztížit si práci a zapotit se u složitých, ale smysluplných úprav a adaptací existujícího a zapojováním nového. Jak jsem zmínil výše, rozhodně mi nevadí úpravy předlohy, ale pokud je důvodem lenost a rezignace tvůrců, je to neobhajitelné. Po výborně napsaném originu Yen, zábavně adaptovaných povídkách, tajemnosti a nedoslovnosti první série je smutné sledovat prázdné příběhy, dialogy a celé linie sloužící v podstatě jen k tomu, aby některé postavy měli důvod se tu a tam objevit na obrazovce, neustálé deus ex machina, vize a halucinace, které z ničeho nic posouvají děj, nesmyslnou práci se vzdálenostmi na kontinentu (a někdy třeba i na vzdálenosti hradby Cintry vs Ciri+Yen ;-), neustálé nelogičnosti a hloupé, nepřirozené a nekonzistentní chování postav, které často slouží opět jako hybatel děje a v neposlední řadě představení zaklínačů z Kaer Morhen (kromě Geralta) jako amaterských idiotů, kteří sice deítky let úspěšně likvidují monstra všeho druhu, ale z ničeho nic všechny své schopnosti, zkušenosti a znalosti zahodí a rozhodnou se pro hromadný exodus. Úpravy předlohy nejsou problém, odfláknutá a líná tvůrčí práce ano. ()

Lenka.Vilka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Původně jsem to samé chtěla napsat k první sérii, protože číst si některé komentáře zde...to bylo na Chocholouška, ale druhá to akorát vystupňovala. Přiznám se, můj seznam toho, co si chci přečíst, je extrémně dlouhý. A když jsem poprvé držela předlohu v ruce, vůbec mě to nebavilo. Což je spousta let zpátky. A byť už to dorazilo, prostě jsem neměla čas to zakomponovat do seznamu. Ale snad to příští rok už stihnu. Ale na druhou stranu jsem vlastně ráda, že jsem předlohu nečetla. Ne, dělám si srandu! Já bych rozhodně nepi%@vala, jak je to jiný od předlohy. Jsou totiž dva pohledy na věc. Dost lidí neumí oddělit formáty a právě proto vznikají. Jde totiž o to, zda seriál hodnotim špatně na základě toho, že miluju předlohu a adaptace je jinde. Nebo zda hodnotim špatně, protože se mi to zdá objektivně hrozný. Z toho, co čtu na různých místech, převažuje víc to první, tj "odpad z principu". A to si lidi musí vyřešit sami se sebou. S tím jim nikdo nepomůže. Oddělit ty dvě věci od sebe, může být náročné a všechni vidíme, že ne každý to zvládne. To je jadro pudla. A utopie myslet si, že se to lidi naučí. Spíš se naučí ostatní žít s jejich názorem... Jenže tu rozdílnost každej ví už od první sérky. Nikdo tedy nemá důvod být překvapený, že druhá sérka je na tom stejně. Neměl by být. Ale prostě lidi baví pi%@í, že? Člověk by měl hodnotit, co dostal. Pokud se někomu nelíbí, co dostal, je to naprosto v pořádku. Pokud někdo hodnotí podle rozdílu předlohy a adaptace, měl by dostat, co si zaslouží. Já spokojená byla  :) Za mě je taky fajn, že si to dost diváků našlo. Jenom mi přijde, že víc si jich to nenašlo. Nebo jinak. Přijde mi, že ty jsou víc slyšet. Ale tak je to vždy, že...Jak jinak totiž vysvětlit lidi, co zhejtujou první díl a jak je to jiný než kniha a bla bla. A to samý píšou v komentářích až do konce série. To je potom na diagnózu. To si mysleli, že dál to bude jiné? Vždyť to je už druhá série...nepoučili jste se?!?!?!? ()

Macejko odpad!

všechny recenze uživatele

Ako najlepšie zhodnotiť druhú sériu Zaklínača...   Predstavte si, že sedíte v krčme a čakáte na príchod kamaráta, ktorého ste dlhšie nevideli. Pred vami sa skvie napenený polliter a vy sa už tešíte, ako si s kamošom zaspomínate na všetky tie spoločne prežité legendárne chvíľky a zároveň sa neviete dočkať, s akými novinkami vás prekvapí.   Lenže človek, ktorý si oproti vám napokon sadne, nie je váš kamarát, ale niekto, koho ste nikdy nevideli. Dotyčný smrdí, príšerne nadáva a artikle jeho oblečenia nekorešpondujú jeden s druhým ani s prižmúrením oboch očí. A čo je najhoršie, na hlave má natiahnutú krvavú a dotrhanú kožu z tváre vášho dávneho priateľa.   V odpore a v hrôze sa zháčite, avšak navôkol sediaci štamgasti sa na vás pozrú ako na blázna. "No a čo, že to nie je tvoj kamoš," hovoria a vy si s hrôzou uvedomíte, že bezbrehé šialenstvo tých slov nepočuje nik iný, len vy. "Daj mu šancu, iste má v talóne pripravených pár prekvapení." S neistotou sa teda obrátite späť na cudzinca a opatrne ho vyzvete, aby spustil. Veď čo, možno majú pravdu. Váš dávny kamoš to síce nie je, ale v minulosti ste dali šancu aj čudesnejším indivíduám.   Kreatúra však otvorí smradľavé ústa a vy okamžite pochopíte, ako škaredo ste sa splietli. To, čo hovorí, nedáva ani najmenší zmysel; slová samotné síce znejú správne, ale ich spojenie do viet viac než čokoľvek iné pripomína zdrogovaný psychotrip z hlbín pekla. Zatúžite zdvihnúť sa a utiecť kade ľahšie, ale zvrhlá fascinácia je silnejšia ako vy a priková vás na mieste. Ostanete až do konca a kreatúra so slizkým vechťom krvavej kože na hlave napokon zmĺkne. Štamgasti v podniku tlieskajú, z ich úst prúdy chválospevov na výzor onej kreatúry, ktorá zmasakrovala vášho dávneho priateľa. Čipkovaná sukňa natiahnutá na rifľových kraťasoch, páperovité boa utiahnuté okolo pása, na jednej nohe črievička, na druhej koliesková korčuľa. Ľudia nešetria obdivom, na stôl pred vami hádžu tringelty a pýtajú si viac.   A vy si pripadáte ako jediné lietadlo v ústave pre mentálne narušených. Tak asi taká je druhá séria netflixovského Zaklínača.   0/10 ()

Galerie (128)

Zajímavosti (29)

  • Část natáčení měla probíhat v České republice a na Slovensku, ale kvůli pandemii koronaviru bylo natáčení přesunuto do Anglie. (Geralt z Rivie)
  • Když Ciri prochází zbrojnici na Kaer Morhen, je možné zahlédnout Geraltův stříbrný meč z třetího dílu herní série. (NiWi)
  • Zatímco v knize se Geralt (Henry Cavill) s Nivellenem (Kristofer Hivju) setkává poprvé, seriál nám říká, že jej znal již v jeho lidské podobě a Geralt mu pomohl s jeho otcem. (Geralt z Rivie)

Reklama

Reklama