Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Obyvatelé městečka Rio Bravo si již delší čas nemohou stěžovat na nedostatek vzrušení. To vyvolávají hlavně bratři Burdetové. Starší Nathan patří k největším rančerům v kraji a drží ochranou ruku nad mladším bratrem Joem. Když Joe zastřelí neozbrojeného člověka, šerif John T. Chance ho zatkne a uvězní. Prokáže tím neobyčejnou odvahu, protože proti Burdetovým lidem stojí ve městě téměř sám. Po boku mu stojí jeho dva pomocníci, věčně opilý Dude a napůl chromý starý Stumpy. Přesto se pokusí postavit několikanásobné přesile... Slavný western natočil klasik amerického filmu režisér Howard Hawks (tvůrce nezapomenutelných snímků Četař York, Zjizvená tvář, Leopardí žena a Červená řeka). V příběhu vyprávějícím o pravém přátelství, smyslu pro čest a spravedlnost, působivým způsobem využil prvky romantiky, zaujme atmosférou a psychologickou kresbou hlavních postav. Sebevědomého, tvrdého šerifa hraje John Wayne, pomocníka Dudea bojujícího také s alkoholem ztvárnil Dean Martin, úlohu přitažlivé mladé hazardní hráčky vytvořila Angie Dickinsonová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

Artran 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé porovnat Hawksovo Rio Bravo s Fordovými Stopaři. Tam, kde Stopaři nabídnou velkolepé záběry divočiny, nabídne Rio Bravo pouhé kulisy městečka. Tam kde Stopaři nahlížejí postavy z hlediska několika let, tam se Rio Bravo omezí jen na několika dnů. A tam kde jsou Stopaři tak úžasně dynamičtí, je Rio Bravo po celou dobu pomalé až vláčné. A přesto mám pocit, že se Hawksovi podařilo něco velkého - z minimálního námětu vydobýt pomocí střihu, barev, hudby a charisma herců nesmírně stylový western místy dotažený až k opojné kráse. Pokud uživatel Foma u Stopařů napsal, že jsou jak román od Tolstého, pak Rio Bravo připomene antickou tragédii. Wayne se pokouší udržet nad vodou svého přítele a alkoholika Martina. Podléhá kouzlu Angie Dickinsonové a zároveň zjišťuje, jak neocenitelnou pomoc získává v mladičkém Ricky Nelsonovi. Kulhavý stařík Brennan neustále skvěle kolísá mezi humornou a tragickou polohou. Čas k závěrečnému střetnutí je vtipně vyměřen barvou Waynových košil. Nad vším se vznáší smrtelně vážná melodie El Dagueiro. Mrtvých nepřátel postupně přibývá. A atmosféra pomalu a neznatelně houstne. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Príjemný, oddychový western. Wayne je tu obklopený sympatickými ráznymi figúrkami, ktoré napriek svojej nekomplikovanosti a problémovosti pôsobia milo. Rovnako Wayne nie je priamočiary drsňák, v otázkach osobných a citových je to skôr taký "ňouma". Pôvodný dabing je kvalitnejší, na MGM išiel film s novým a stratil trochu zo svojho kúzla. Filmu by neuškodilo výraznejšie použitie nožníc pri strihu. Niekde medzi 70% a 80%, medzi moje najobľúbenejšie westerny 50tych rokov sa ale nezaradil. Mám radosť, že tentokrát vidím Johna Wayna vo filme bez vraždiacich maniakálnych indiánov, to bude spôsobené ale zmenou na režisérskom poste. Wayne je ale stále pod krídlami giganta svetového filmu. ()

Reklama

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Jako první jsem viděl ElDorádo, takže jsem byl z této klasiky celkem zklamaný, ovšem v rámci srovnání těchto dvou skoro identických filmů od stejného režiséra (kdyby něco podobného udělali v mé době a já na to mazal do kina, tak bych mu to asi nikdy neodpustil, ale ted je proste jiná doba) vítězí mladší dvojče. Idealistický americký western, který má všechny své potřebné ingredience, které z westernu dělají pravou zábavu. Jen s humorem a ostrými dialogy jakoby se rozhodli šetřit, což bylo rozhodně naškodu. Wayne je sympatický a do své role opět, aneb jako vždy, zapadl. Jenom s ostatními jsem měl trošku problém. Dean Martin prostě nikdy nebude mít to ono charisma a herecký kumšt Roberta Mitchuma (z filmu El Dorado) a Caan je taky jenom jeden. Nerad to přiznávám ale "jednička" bohužel nedostává stejných kvalit jako "dvojka" El Dorado. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Dnes již možná úsměvná westernová klasika, která ve své době měla dozajista své opodstatnění. S jistým nadhledem a velkorysostí pohledu diváka lze tuto filmovou westernovou "pohádku" o vítězství dobra nad zlem přijmout. Ne vždy v našem životě dobro vítězí nad zlem, a tak tedy přijměme tento příběh jako jakousi satisfakci na dnešní dobu našeho "rádoby" právního státu. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Môj prvý western s Johnom Waynom. Hawks stavia príbeh na klasickej schéme. Film nestojí na prešpekulovaných dejových zvratoch, fantastických prestrelkách a antihrdinoch. Je to o parte nesúrodej štvorici kamarátov, ktorý dávajú na seba pozor. Majú cit pre spravodlivosť a neboja sa nebojácne postaviť buzerácií a zločincom hoci šance na výhru sú často krát malé. Dean Martin a Wayne si skvelo sekundujú a starček Stumpy je postavou na nezaplatenie. Uvoľnuje napätie a zároveň je dobrák od kosti. Tak dobre napísanú postavu som vo westerne už dlho nevidel. A každý jeho vtip funguje. V zásade Hawks natočil veľmi inšpiratívny western, kde to poctivou filmárskou prácou úplne presakuje. Teším sa na zvyšné časti trilógie. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (28)

  • 8. května 1958, týden od začátku natáčení, slavil Ricky Nelson osmnáctiny. Jako dárek dostal od Johna Waynea a Deana Martina údajně skoro metrák a půl kravského hnoje, do kterého ho pak obřadně vhodili. (džanik)

Reklama

Reklama