Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Obyvatelé městečka Rio Bravo si již delší čas nemohou stěžovat na nedostatek vzrušení. To vyvolávají hlavně bratři Burdetové. Starší Nathan patří k největším rančerům v kraji a drží ochranou ruku nad mladším bratrem Joem. Když Joe zastřelí neozbrojeného člověka, šerif John T. Chance ho zatkne a uvězní. Prokáže tím neobyčejnou odvahu, protože proti Burdetovým lidem stojí ve městě téměř sám. Po boku mu stojí jeho dva pomocníci, věčně opilý Dude a napůl chromý starý Stumpy. Přesto se pokusí postavit několikanásobné přesile... Slavný western natočil klasik amerického filmu režisér Howard Hawks (tvůrce nezapomenutelných snímků Četař York, Zjizvená tvář, Leopardí žena a Červená řeka). V příběhu vyprávějícím o pravém přátelství, smyslu pro čest a spravedlnost, působivým způsobem využil prvky romantiky, zaujme atmosférou a psychologickou kresbou hlavních postav. Sebevědomého, tvrdého šerifa hraje John Wayne, pomocníka Dudea bojujícího také s alkoholem ztvárnil Dean Martin, úlohu přitažlivé mladé hazardní hráčky vytvořila Angie Dickinsonová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (199)

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Rio Bravo vzniklo na popud Johna Waynea, který poté, co uviděl snímek V pravé poledne, toužil natočit jeho pravý opak. Nelíbilo se mu totiž, že hlavní hrdina v podání Garyho Coopera celou dobu žadoní o pomoc místo toho, aby se zlu postavil čelem a sám. Přizval k sobě Howarda Hawkse, se kterým už v roce 1948 natočil Červenou řeku a pustli se tak do "chlapácké" předělávky původně "srabáckého" filmu. A za sebe musím říct, že výsledek je nevalný. Wayne samotný se svým hereckým uměním vyrovná maximálně tak svému klobouku a snaží se na sebe strhnout pozornost drsným pohledem a nepopiratelným charismatem. Proč ne, takový byl vždycky, záleželo jenom na režisérovi, jak toho dokáže využít. "Vévoda" tedy statečně odolává nabídkám o pomoc před číhajícími padouchy a spoléhá se pouze na pomoc ožralého kovboje a starého ukecaného dědka, který má potíže trefit dveře. Opět nic proti, ale když se polovina filmu odehrává v jedné místnosti se stále se opakujícími dialogy a situacemi, dostaví se nuda a nezájem. Když se ještě jednou vrátím k Pravému poledni, dochází mi, že tam jsem hlavnímu hrdinovi opravdu fandil a rozuměl jsem mu, protože se choval lidsky, asi jako každý z nás. V Riu Bravu se všichni chovají jako karikatury. A takové westerny nemám zrovna v lásce. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Westernová klasika, která mi není ani trochu po chuti. Čas je svině, která dokáže změnit některé dobové perly v zubožené nic. Sterilní vodopád dialogů vykresluje snad veškerou psychologii pomocí sáhodlouhých promluv, sterilitu látky zvýrazňuje i statická kamera a toporný Wayne a ještě se odvažuje vykoukávat americký idealismus v té nejunavenější podobě s bodrým užvatlaným staříkem, napraveným alkoholikem, ikonickým šerifem a chrabrým mladíkem. Nuda k pos... ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Rozvleklý a hodně upovídaný western (není se co divit, že je to jeden z nejoblíbenějších filmů Tarantina), v němž Hawks použije za celou dobu jen dva detailní záběry a vše proloží romantickou linií zbytečnou jak čtení z desatera přikázání Tuco Ramirezovi. Co Leone s Morriconem řeknou záběrem, hudbou či pouhými gesty, se zde několik minut vzletně okecává, nicméně chápu, že tohle jsou způsoby amerických westernů plných kašírovanosti z období 50. a 60.let, kde vše připomíná neškodnou hru na šerifa a zločince a vy jen v nadsázce čekáte, kdy prvně jmenovaný koupí lístky na dostavník, nasmaží řízky a pěkně poprosí rabiáta, jestli by byl tak laskav a opustil ráno město a on mu pochopitelně (možná po pár výstřelech) milerád vyhoví. Palec nahoru za hudební klip D.Martina a Rickyho Nelsona (s herectvím je to horší) a občasnou vtipnou průpovídku z úst chromého strážce cely či prkenného pana šerifa. Důvod uctívání Johna Waynea, jakožto ikony amerických filmů z Divokého západu, mi tak nadále zůstává záhadou.. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Mám ten film rád už od dětství (proto plný počet). Pravda, nyní mi John Wayne připadá až moc správňáckej, ten stařík až moc komickej, ten Ricky Nelson až moc jak rychlošípackej atd...., ale beru to tak, že to k tomuto žánru a k té době v které vznikl patří. A ta písnička (Just my Rifle, Pony and me) je bezchybná stále. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Hawksova nepříliš výživná přípravka na báječné EL DORADO (ty filmy mají tolik společného, zejména pokud jde o hlavní postavy, až by se dalo říct, že se jedná o remake). Zatímco pozdější počin dodnes působí svěže, vtipně a nápaditě, RIO BRAVO je několik desetiletí od svého vzniku v zásadě už jen názornou ukázkou skoro až krystalicky čistého amerického westernového idealismu (ploché jednoznačné postavy, přehnaně zřejmé dělení na dobré a zlé, všudypřítomná 'uhlazenost', laciné dobové divácké úlitby typu "roztomilý" žvatlající stařík, kovbojské 'serenády' apod.), mezi jehož přední zastánce patřili právě Wayne a Hawks a s nímž později radikálně zamávali tvůrci jako Peckinpah a Eastwood (ten nejdříve pod vedením Sergia Leoneho a později i sám v pozici režiséra, viz NESMIŘITELNÍ). Tím rozhodně nezavrhuji westernovou 'romantiku', jen ji mám raději v podobě prezentované například SEDMI STATEČNÝMI... 60 - 70 % ()

Galerie (90)

Zajímavosti (28)

  • Scény v Old Tucson byly postaveny v měřítku 7:8, postavy tak vypadají větší než ve skutečnosti. (džanik)
  • „Umírající“ Ward Bond byl snímán z povzdálí. Bond se totiž ve skutečnosti vrátil k natáčení Wagon Train (1957) a ve filmu tak vidíme jeho dvojníka. (džanik)
  • 8. května 1958, týden od začátku natáčení, slavil Ricky Nelson osmnáctiny. Jako dárek dostal od Johna Waynea a Deana Martina údajně skoro metrák a půl kravského hnoje, do kterého ho pak obřadně vhodili. (džanik)

Reklama

Reklama