Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bezmála „švejkovský“, místy až bizarní příběh židovského mladíka, který musí před celým světem zapírat svou totožnost, se odehrává na řadě míst Evropy a odhaluje v celé hrůze nesmyslnost lidské netolerance, fanatismu, a války vůbec podle autobiografického románu S. Perela.

Salomon Perel se příliš neliší od svých součastníků, vlivem bouřlivé válečné doby jeho životní cesty dostávají nečekaný spád. Nejdříve s rodiči patřícími k německo-židovské komunitě utíká před hrozbami nacistů, pak se za letního táborového soustředění sám stává podezřelým politickým živlem. Po nečekaném útočném vpádu Němců na polské a ruské území je jejich zajatcem a tlumočníkem. Ironií osudu se ocitá v centru německé říše, kde prožívá první milostné vzplanutí k mladé Němce, ale vzápětí pocítí na vlastní kůži život obyvatel židovského gheta... (pstp)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (150)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Ach, Evropo, Evropo... 1) Už dávno vím i z vlastní zkušenosti, že nejbizarnější příběhy nepocházejí z per spisovatelů či scénáristů, ale prostě se dějí. Je zbytečné diskutovat o tom, zdali dílčí scény proběhly tak, jak jsou zobrazeny ve filmu, to je přece úplně jedno. Existencionální příběh zubožené Evropy nemohl ani Kafka napsat lépe._____ 2) 42letá Agnieszzka Hollandová ve svém snad nejlepším filmu prokazuje svůj, jak píše komentátor gudaulin****, cit pro výběr atraktivní látky._____ 3) 21letý Marco Hofschneider (Salomon) zde zahájil svou dosud vcelku úspěšnou hereckou kariéru._____ 4) Na průjezd tramvají lodžským ghettem nezapomenu._____ 5) Zasvěcený obsah: Letní filmová škola. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Film o tom, jak je možné také přežít v době, která vám nepřeje. Chlapec se jako žid snaží přežívat tak, jak je to jen možné. Takže hraje různé role, které jsou nakonec nejvíce ovlivněny tím, že má místo předkožka jen rovnou žalud. Je drsné, na jak malém detailu to někdy může ztroskotat. Ale také nemusí. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Je to tak na hrane, pretože od vojnovej drámy by som očakával viac vypätých situácií, a pritom to má skôr taký dobrodružný nádych. Mladučký hrdina prepláva vojnovou dobou celkom ľahko, najprv od židovského chlapca ku komsomoľcom, potom prebehne ku nacistickým vojakom, opäť sa pokúša vrátiť ku komunistom, potom prichádza do Hitlerjugend, aby sa opäť vrátil ku komunistom. Všade stúpa po chodníčku uznania a všade je čiastočne vymývaný propagandou, na jeho živote sa to okrem toho, že sa nemôže veľmi hlásať ku židovskému národu, príliš neodráža. Ale bolo to celé zaujímavé, 2-hodinová stopáž nenudila a to, že je to podľa skutočnej postavy, je už len taká čerešnička. Mohli si ale odpustiť toľko nahoty, nepotrebujem každých desať minút sledovať holé mužské zadky. ()

berny2468 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že válečných snímků s podobnou tématikou a příběhem jsem moc neviděl. Hlavním hrdinou tohoto filmu od Agniezsky Holland je Salomon, který je židem, co se prostě snaží za každou cenu přežít. A přitom je mu jedno skrze kterou stranu tak musí činit. S Polska se dostane až do Ruska a z Ruské fronty se dostane do nacistického Hitlerjugend, kde je považován za nacistického hrdinu a budoucnost Hitlerjugend. S tím poznává i svou první lásku. Je až k nevíře, že se tento příběh opravdu udál. Některé scény jsou totiž těžko uvěřitelné a hlavní hrdina v nich mívá často více štěstí než-li rozumu. A právě tyto části mě nejvíce oddalují od plného hodnocení. Protože je jinak snímek perfektně natočen a zahrán. A až na začátek, který je trochu zmatečný, je film stále přehledný a má co říci. 7/10. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Ideologie je nemoc a fundamentální náboženství je nemoc a Evropa je zřejmě ještě dlouho nevyléčitelně tím vším nemocná. Dovedně vedený příběh, který je přes všechny zobrazované absurdity zcela uvěřitelný. Na jeho pozadí humorně, dramaticky a tragicky současně autoři vykreslují zhoubnost všeho, čeho se lidé a národy chytají, když je nedostatek víry v sebe zažene hledat autoritu v něčem vznešeném vyšším. Vznešené vyšší vždycky skončí jako hnus na dně kanálu, ať se tomu říká jakkoliv. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (6)

  • V rodném Německu byl snímek zpočátku přijímán velice vlažně, filmovým výborem nebyl dokonce ani navržen na možnou účast v boji o Cenu Akademie pro “nejlepší cizojazyčný film“. Jaké pak přišlo překvapení a rozpaky, když se ukázal jako jeden z nejúspěšnějších německých filmů, který byl kdy v USA uveden a získal nejen Zlatý glóbus, ale i oscarovou nominaci pro “nejlepší adaptovaný scénář“. (džanik)
  • Skutečný Salomon Perel se objevuje na konci filmu. (Kulmon)
  • Ve filmu se říká, že se Salomon Perel narodil ve stejný den jako Hitler, tedy 20. dubna. Ve skutečnosti se narodil o den později 21. dubna. (Kulmon)

Reklama

Reklama