Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bezmála „švejkovský“, místy až bizarní příběh židovského mladíka, který musí před celým světem zapírat svou totožnost, se odehrává na řadě míst Evropy a odhaluje v celé hrůze nesmyslnost lidské netolerance, fanatismu, a války vůbec podle autobiografického románu S. Perela.

Salomon Perel se příliš neliší od svých součastníků, vlivem bouřlivé válečné doby jeho životní cesty dostávají nečekaný spád. Nejdříve s rodiči patřícími k německo-židovské komunitě utíká před hrozbami nacistů, pak se za letního táborového soustředění sám stává podezřelým politickým živlem. Po nečekaném útočném vpádu Němců na polské a ruské území je jejich zajatcem a tlumočníkem. Ironií osudu se ocitá v centru německé říše, kde prožívá první milostné vzplanutí k mladé Němce, ale vzápětí pocítí na vlastní kůži život obyvatel židovského gheta... (pstp)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (150)

Dale 

všechny recenze uživatele

Nie príliš zaujímavý a veľmi málo realistický filmový príbeh z WW2 o Židovi v Hitlerjugend. Hlavná postava je nesympatický ťuťko, ktorý stále narieka a keď ide do tuhého, tak sa uteká skryť alebo sa beží vzdať nepriateľovi. Veľmi som mu teda nefandil. Navyše bolo nanajvýš zvláštne, že mu na jeho malé tajomstvo neprišli za celú vojnu, keď bol na fronte s Nemcami a potom si vegetil v Hitlerovej mládeži. Už na začiatku, keď ho našli náckovia a nemal doklady, tak by bolo logické si ho overiť, ako inú postavu chvíľu predtým, nie ho len tak prijať medzi seba. To by to mali špióni pri takom prístupe veľmi jednoduché a Hitler by skončil o pár rokov skôr. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Svoj príbeh nesmieš nikomu rozprávať, nikto by ti neveril..." Áno, príbeh je úžasný aj takéto príbehy písal život a napísal ich tisíce. Vždy hovorím, že 2. svet.vojna - hotová studňa na filmy. Výborne je zobrazená tá tenká deliaca čiara medzi dvoma ideológiami - fašizmom a komunizmom. Asi sám hlavný hrdina to nechápal, chcel len prežiť. Scéna z kostola, kde Poliaci márne prosia Boha v modlitbe, aby im zoslal z neba cukríky je úžasná. Boh to nedokázal, ale súdruh Stalin, to je iný level...Nechtene humorných scén je tu viac a najviac ma pobavil výklad učiteľa na tému - "Ako poznáme Žida". Nemecká strana je tu vykreslená pomerne dobre, je to zmes chorých , ale i dobrých ľudí a tak to má byť. A. Holland natočila výborný film, ktorý ma upútal a nemám nič zásadné, čo by som filmu vytkol. Akurát ten obraz na Čt art som čakal kvalitnejší, aj vzhľadom na rok výroby 1990, čo zas nie je tak starý film. 80%. ()

Reklama

Pecival 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý, poměrně bizardní příběh o cestě od jedněch pomatenců pějící ódy na Stalina, k ještě větším pomatencům pějící ódy na Hitelara. Vymývačka mozku par excelence, zvláště scéna s měřením lebky mě pobavila. Jenom těch náhod bylo trochu moc, zajímalo by mě kolik je věrný přepis a co je dramatické "vylepšení". ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Bizarní, neuvěřitelné a přesto pravdivé. Když jsem příběh Solomona Perela četl, říkal jsem si, že je to dobře napsané, ale v zásadě je to blbost. A i když bylo na přebalu napsáno, že je to podle skutečného příběhu, bral jsem to s rezervou. Nicméně pak jsem se v tom začal trochu pitvat a zjistil jsem, že skutečnost byla ještě trochu upravená, aby to pro čtenáře nevypadalo vyloženě prášilovsky. Agnieszka Holland pak celou knihu věrně převedla na filmové plátno a je to jedna z mála knižních adaptací, které není co vytknout. 90% ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Příběh, který si možná nezamilujete, ale určitě ho nezapomenete. Mě se vryl do paměti i díky hereckým výkonů. mladičké Julie Delpy a Marco Hofschneidera, který si ve filmu zahral i se svým bratrem. Agnieszka si umí vybrat téma i dobré scénaristy, má výborný pozorovací talent, umí se vcítit do postavy a krásně vykreslí atmosféru. A je jedno, jestli se přenese do druhé světové války ať už na bitevní pole nebo do kanálu či do Prahy 60. let. Podobně jako Mates Hradecky - viděla jsem třikát a určitě neodolám a podívám se znovu. Tentokrát je tu fundovaný popis k filmu, který se dá bez obav přečíst - letní filmová škola nikdy nezklame. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (6)

  • Skutečný Salomon Perel se objevuje na konci filmu. (Kulmon)
  • Film byl natočen podle skutečné události. (Kulmon)
  • Ve filmu se říká, že se Salomon Perel narodil ve stejný den jako Hitler, tedy 20. dubna. Ve skutečnosti se narodil o den později 21. dubna. (Kulmon)

Reklama

Reklama